Hirdetés

Kata és Manfrotto kéz a kézben

Bevezető

"Közel már az idő, midőn vándorolni kell,
vándorolni kell, ne felejts hát semmit el.
Csomagolj össze mindent, mi hosszú útra kell,
hosszú útra kell, ne felejts hát semmit el.[...]"

Közel már az idő - Cserkészdalok

Immár feltartóztathatatlanul itt a tavasz - bár néha még igen csípősek a reggelek, egyre többen vágynak ki a lassan virágzásnak induló természetbe. Nincs ez másképp fotósberkekben sem, hiszen a szürke, mogorva tél után végre ismét színekben pompázik a világ, életre kel a természet, és ismét van mit lencsevégre kapni. Igen ám, de hogyan induljunk neki az erdőnek, a rétnek, ha felszerelésünket hosszabb időn át kényelmesen, biztonságosan és könnyen elérhetően szeretnénk magunkkal vinni? Most nem azokra gondolunk, akik egy ultrakompakttal beérik, vagy akiknek a sarki péktől kapott csíkos nylonzacsi jelenti fényképezőgépük és a kiegészítők transzportálásának netovábbját.

Kirándulásunkhoz egy olyan táskát kerestünk, amely nem csak egy alapszintű fotós felszerelésnek (váz, 2-3 objektív, vaku, apró kacatok), hanem egy közepes méretű notebooknak is képes helyet biztosítani. Mivel főleg erdős, dombos környezetet szeretnénk felfedezni, ahol bizonyára szükségünk lesz kapaszkodáskor kezeinkre, ezért választásunk eleve a hátizsák formára esett. Azokra az esetekre pedig, amikor nem lenne elég fény, vagy egyszerűen csak kreatív meggondolásból hosszabb záridőt szeretnénk használni, olyan háromláb után néztünk, amely nem túl nagy, nem vészesen nehéz, de mindemellett képes egy belépőszintű dSLR váz plusz egy alap objektív biztonságos és bemozdulásmentes megtartására.

Termékválasztásnál segítségünkre volt a Tripont Kft. szortimentje, melyből a Kata 3N1-33 hátizsákot, a Manfrotto 190XDB állványt, valamint a Manfrotto 494RC2 gömbfejet választottuk.

A Kata 3N1-33 a gyártó "három-az-egyben" termékcsaládjának legújabb tagja, amely kialakításának köszönhetően helyet biztosít egy dSLR váznak akár középtelével és markolattal, valamint 5-6 objektívnek, egy vakunak és egy legfeljebb 15,4"-os notebooknak. Természetesen ez a Kata táska is teljesen egyénre szabható belsővel bír: a tépőzáras szeparátorok segítségével tetszőleges rekeszek alakíthatók ki. Elsőre méretei alapján talán túlzónak tűnik a választás, azonban egy minőségi, rugalmasan alakítható, felszerelésünkkel együtt fejlődni képes táskát csak egyszer kell megvenni.

Hirdetés

A 190XDB állvány és a 494RC2 gömbfej páros ideális kompromisszum a még viselhető (és cipelhető) tömeg és a stabilitás között. A tripod teherbírása 5 kg, a fejegységé pedig 4 kg, így jól kiegészítik egymást.

A hátizsák: Kata 3N1-33 - első felvonás

A Kata 3N1-33 három fő részre osztható: a notebookrekeszre, a fotós eszközök részére és az egyéb jellegű kellékek számára fenntartott fiókra. Noteszgépünket jól védett helyen tudhatjuk, ugyanis hátunk és a zsák többi része közé illeszkedik (a hátizsák hátlapjában). A fényképezőgép, valamint az objektívpark a táska alsó kétharmadába helyezhető, mely több oldalról is hozzáférhető. Legfelülre, a hátizsák bő harmadába egyéb kellékeket pakolhatunk, akár uzsonnás dobozt, vagy további eszközöket, melyek a fotózáshoz szükségesek.

A gyártó legfeljebb egy 15,4"-os noteszgép elraktározhatóságát jelöli, nálunk azonban gond nélkül befért egy 15,6"-os szögletes üzleti modell is. Fenti képeinken épp egy 13,3"-as gépet nyel el a hátizsák.

A táska alsó része tépőzáras szeparátorokkal alakítható felszerelésünknek megfelelően. Mivel a hátitatyó mélysége bőséges, ezért a fényképezőgép-gyártók markolattal egybeépített csúcsmodelljei is kényelmesen elférnek. A dSLR váz ráadásul úgy is elférhet, ha épp egy 70-200/2.8-as optika van rajta. Szerény szettünket szinte bekebelezte a Kata 3N1-33, ami jó hír, hiszen a később bővülő rendszernek sem kell majd új fotóstáskát venni.

Még mielőtt tovább mennénk, lássuk a Kata 3N1-33 fontosabb jellemzőit részletesen:

Kata 3N1-33
Legnagyobb külső méret 32 x 23,5 x 46 cm
Fényképezőgép részleg mérete 29,5 x 16 x 30 cm
Notebook részleg belső mérete 27 x 4 x 42 cm
Teljes tömeg 1,7 kg
Legkisebb tömeg 1,47 kg
Bruttó fogyasztói ára 45 050 Ft
Állványtartó rendszer ára 3625 Ft
Garancia 5 év

A 3N1-33 több olyan jellemzővel bír, amely növeli mindennapos használati értékét. Ilyen például a beépített eső elleni védelem, a "TST Rib" bordázat, amely olyan helyeken nyújt extra védelmet és merevséget, ahol szükség van rá - a notebookrekeszt pedig már említettük. Külön megvásárolható egy összecsukható kerekes keret (Insertrolley), amelyre ráhúzható a hátizsák, így magunk után gurítva könnyebben vihetjük édes terhünket. A gyártó ezen felül odafigyelt a tervezés során arra is, hogy termékei megfeleljenek a légi közlekedés előírásainak, így nem lesz gondunk, ha repülőgép fedélzetre szeretnénk magunkkal vinni a hátizsákot.

Sajnos csak külön vásárolható meg az apró, de annál hasznosabb kiegészítő, amely az állvány rögzítését teszi lehetővé táskánkhoz. Az állványtartó rendszer két részből áll: az egyik maga a zsák, amely három ponton rögzül a hátizsák hátsó oldalához (lásd kép), a másik egy hosszában állítható szíj, amivel a tripod fent, a táska hordozó füléhez csatolható. Kár, hogy a zsák átmérője nem állítható, így még az amúgy viszonylag takaros méretű Manfrotto 190XDB is csak fejjel lefelé volt belepréselhető.

Kicsit fentebb említettük az esővédelmet. A hátizsákhoz mellékelve megkapjuk az eredetileg önmagába fordított, rikító sárga színű esőzubbonyt, amely ráhúzható a táskára. Egy dolog nem tetszett ezzel kapcsolatban, hogy túlzottan feltűnő ez a szín. (Nyilván biztonsági szempontból, a jobb láthatóság végett esett erre a választás.)

A hátizsák: Kata 3N1-33 - második felvonás

A Kata 3N1-33 úgy lett kialakítva, hogy többféleképen legyen viselhető. Mivel hátizsák, ezért számunkra a legkézenfekvőbb módja a kétpántos viselés volt. Vagy hagyományos módon, a pántok párhuzamos rögzítésével, vagy ezeket keresztezve is felvehetjük a táskát. Utóbbi előnye, hogy egy mozdulattal válltáskává alakítható a rendszer, ha az egyik hevedert kiakasztjuk.

Ha olyan közegben mozgunk, ahol bármikor szükségünk lehet a fényképezőgépre, akkor érdemesebb válltáskaként viselni a 3N1-33-t, így egyszerűen egy mozdulattal hasunkra forgathatjuk, ahol már kényelmesen elérhető az oldalsó hozzáférési pont.

A hozzáférési pont fedele két irányból zárható cipzárral. Ügyeljünk arra, hogy fényképezőszettünk becsomagolásakor a használni kívánt gép és az objektív a számunkra kényelmes oldalra essen, a cipzár kocsijai pedig a gyorsrögzítő pontnál álljanak. Ha most kinyitjuk a gyorsrögzítőt, akkor az ellenoldalát megragadva (lásd első lenti kép) egy határozott mozdulattal kinyithatjuk a hozzáférési pontot, ahol fényképezőgépünk máris elérhető.

Az oldalsó hozzáférési pontnál és a fölötte található kisebb lenyíló, cipzáras rész külön kis tárolórekeszeket tartalmaz, ahol memóriakártyákat, akkukat vagy egyéb kisméretű kiegészítőket tárolhatunk.

A Kata 3N1-33 egy közepes méretű általános hátizsáknak felel meg, felépítése ötletes és átgondolt. Hely jut bőven mindennek, akár két fényképezőgépváznak is alakíthatunk ki rekeszt, ha mellettük csak 2-3 optikával akarunk utazni. Viselhető hátizsákként vagy válltáskaként - utóbbi akkor ajánlott, ha gyorsan elő kell kapni gépünket. Masináinknak kellő biztonságot nyújt, így kisebb koccanások nem tesznek kárt értékeinkben. Nagyon nem lehet belekötni a termékbe, de azért az állványrögzítő rendszert adhatnák vele együtt. Kényelmesen hordható, ám nehéz felszerelésünket ez sem fogja helyettünk hegyen-völgyön át cipelni.

A háromláb: Manfrotto 190XDB

Számos nevenincs gyártótól kapható háromláb, melyeknek többsége azonban csak arra alkalmas, hogy elköltsük rá pénzünket. Sokan gyakran a rossz helyen spórolnak, így a fotós szettre tervezett, esetenként szűkös büdzséből az állványra költik a legkevesebbet. Ez egyrészt érthető, hiszen mindenki szeretné lehetőségeihez mérten a legjobb képminőséget kapni, ami a váz és az optikák függvénye, ám mindenképp érdemes abba is belegondolni, mi van, ha egyszer méregdrága felszerelésünk alatt csuklik össze a "kedvező árú" állvány.

Ha mérlegeltünk, és arra adjuk fejünket, hogy egy minőségi állvánnyal bővítsük felszerelésünket, akkor érdemes többek között a Manfrotto termékeit számba venni. Az olasz gyártóról röviden annyit, hogy már a hetvenes évek elejétől látja el termékeivel a fotósvilágot. Mellesleg ugyanahhoz az üzleti csoporthoz tartozik, amely a Kata márkát is magáénak tudja.

A 190XDB egy kisebb-közepes teherbírású, könnyű és megfizethető háromlábú állvány, amely gyakorlatilag univerzálisan felhasználható. Szárai három, egymásba tolható, körprofilú alumíniumcsőből lettek kialakítva. Saját tömege fejegység nélkül 1,6 kg, terhelhetősége 5 kg, legfeljebb 146 cm magasra húzható ki. Összecsukva 53,5 cm a hossza, amely felállítva (szélesen kiterpesztve) legfeljebb 35 centiméterig csökkenthető. A drágább modellekkel szemben a szárak darabjait nem gyorsretesszel, hanem csavaros megoldással rögzíthetjük a kívánt hosszban. Az összes 3/8-os fejegység felszerelhető rá.

Főbb paraméterek
Termék neve Manfrotto 190XDB Mini Basic Tripod
Fejegység menete 3/8"
Központi szár magassága 32 cm
Összecsukott hossz 53,5 cm
Kapható színek fekete
Szárszekciók száma 3
Központi szár átmérője 25 mm
Szárak dönthetősége 25°, 46°, 66°, 88°
Szárak metszete köralakú
Szárszekciók átmérője 25, 20, 16 mm
Maximális terhelhetőség 5 kg
Anyaga alumínium
Legnagyobb felállított magasság kihúzott központi szárral 146 cm
Legnagyobb felállított magasság 118,5 cm
Legkisebb felállított magasság 35 cm
Tömege 1,6 kg
Állvány fogyasztói ára 30 610 Ft
Fejegység fogyasztói ára 15 180 Ft
Garancia 1 év

Amint az a műszaki adatokból látható, eredeti célunknak tökéletesen megfelel a 190XDB. Ugyan 5 kg van megadva, mint maximális terhelhetőség, de akkor sem lesz baj, ha valamelyest túlszaladunk ezen a súlyhatáron. Csak a szemléltetés végett: 5 kg-ba belefér egy csúcskategóriás dSLR váz (max. 1,5 kg) és a közkedvelt, de viszonylag nehéz 70-200/2.8 optika (szintén kb. 1,5 kg), és még mindig csak 3 kg-nál tartunk! Ha pedig egy belépőszintű szettet veszünk alapul (ugye, cikkünkben ilyen rendszerhez kerestünk táskát és állványt), akkor messze a súlyhatár alatt fogunk maradni (váz kb. 500-600 gramm, kitoptika kb. 350-500 gramm).

Alapesetben a szárakat legfeljebb 25 fokban nyithatjuk szét. Ezen a korláton a fenti képen látható retesz megnyomásával és a szár egyidejű szétterpesztésével tudunk túllépni. Tekintélyes 88 fok lehet a legnagyobb terpesz, ilyenkor éri el legalacsonyabb magasságát a tripod, ami 35 cm.

A központi szárat, amelynek tetején a fejegység trónol, szintén egy szárnyas csavarral rögzíthetjük a kívánt magasságban.

A csúszószárak darabjai a már említett szárnyas csavaros megoldással rögzíthetők. Kár, hogy az árba már nem fért bele a gyorsrögzítéses megoldás. Egyes modelleknél cserélhető a szárak talapzata, ennél a típusnál azonban ez a fixen rögzített gumitalpat jelenti.

Manfrotto 494RC2 fejegység

Az állvány azonban mit sem ér megfelelő fejegység nélkül - esetünkben a választás a Manfrotto 494RC2-re esett, amely méretben és terhelhetőségben is ideálisan kiegészíti az állványt. A 494RC2 egy kis gömbfej, azaz fényképezőnket gyorsan, tetszőleges irányba tudjuk segítségével pozicionálni. Két állítócsavart találunk a fejen: az egyikkel (a nagyobbal) kilazíthatjuk a gömböt, így másik kezünkkel a gépet fogva megtörténhet az irányba állítás. A másik csavarral a "súrlódás" mértékét állíthatjuk. Ennek akkor van jelentősége, ha egy nehezebb felszereléssel dolgozunk. Ha meglazítjuk a főcsavart, és a súrlódást erősre állítottuk, akkor a nehéz váz-objektív páros nem fog kezelhetetlenül előrevágódni, hanem szép komótosan billen súlypontja felé - ha el nem kapjuk. Röviden: minél könnyebb a fejre rögzített fényképezőgép és obi, állítsuk annál kisebbre a súrlódást.

A fejegység külön cserelappal rendelkezik (vannak fejek, melyekhez nem kell cseretalp, hanem a fényképezőt magára a fejre csavarozzuk), amit egy kézzel hajtható anyával csavarozhatunk fényképezőnk állványmenetéhez. A fejegységnek automatikusan reteszelő biztonsági zára is van, ezért ha bekattintjuk a cseretalpat (és rajta gépünket) a helyére, azt csak akkor tudjuk megint leszedni, ha a kioldó nyúlvánnyal egyidőben a biztonsági reteszt is oldjuk. Régebbi modelleknél a biztonsági reteszt manuálisan kellett zárni.

A Manfrotto 494RC2 esetében, ha kilazítjuk a gömböt, maga a fej teste is szabadon körbeforgatható anélkül, hogy lelazulna az egység az állványról. Nagyobb, illetve más modelleknél külön csavarral oldották meg ezt a funkciót.

A fejegység felszerelése az állványra nem egy nagy ördöngösség: helyezzük a fejet az állvány fejtartó csavarjára, majd tekerjük rá. A fejegység kioldóját húzzuk meg rendesen, majd próbáljuk még jobban rácsavarni a fejet az állványra. Kész is! Nagyobb fejegységek rögzítése is így kezdődik, de az állvány fejtartó tömbjén további három csavarral tudjuk alulról odaszorítani a fejet.

Értékelés

A Kata 3N1-33 hátizsák elsőre kissé bonyolultnak tűnik, de ez ne riasszon el senkit a tőle. Vegyük kézbe, próbálgassuk kinyitni az egyes rekeszeket, vegyük fel hátunkra, majd forgassuk le hasunkra - próbáljuk bele felszerelésünket, és alakítsuk ki mindennek a megfelelő rekeszt, hogy semmi se essen ki vagy csússzon el a helyéről. Ha már szépen belaktuk a tatyót, próbáljuk ki a fényképező elővételét. Először csak hagyományos módon, hogy megszokjuk, mekkora erő kell a gép előhúzásához. Ha mozdulataink már biztosak, akkor mehet a gyakorlat élesben, válltáska módban. Nem kell félni az anyag szakadásától, mert nem tudunk benne kárt tenni, ha megfelelően zárjuk be a hozzáférési pontot. A gyártó amúgy nagyszerű, képekkel gazdagon illusztrált, könnyen érthető és követhető használati utasítást mellékel termékeihez. Az öt év garancia a Kata honlapján történő regisztráció után élettartamra bővíthető.

A táska nem egy apróság, de aki ilyet vesz, az okkal teszi. Vagy azért, mert eleve széleskörű felszereléssel rendelkezik, vagy azért, mert tudja, hogy az aktuális szett folyamatosan bővülni fog. Nem egy fotós hátizsákkal volt már dolgunk, a tépőzáras szeparátorok is fellelhetők más gyártóknál, de a Kata minősége, modularitása, átgondolt tervezése egyelőre viszi a pálmát. "Ronda, de finom" - ha egy klasszikust szeretnénk idézni; a 3N1-33 nem egy szépség, de ízlésről amúgy is fölösleges vitázni. Felszerelésünket megfelelően védi a táska, a rikító sárga esőköpeny pedig nedves körülmények közt is szárazon tart mindent, ami bent van. Igazi ellenérvet nem lehet felhozni ellene, még magas ára is elfogadható annak tükrében, amit cserébe kapunk.

A Manfrotto állványáról sem tudunk sok negatívumot írni: a cikkben szereplő 190XDB csak két "komolyabb hibát" mutat fel, melyek közül az egyik, hogy nem kapta meg a drágább modellek gyorsrögzítőit, amelyekkel sokkal gyorsabban lehet a szárak hosszát állítani. Erre azt lehet mondani, hogy aki állványt használ, az nem siet, így az a plusz két másodperc már nem oszt, nem szoroz. Télen (vagy egyszerűen csak nagy hidegben) hátrány lehet, hogy a tripod egyik szára sem kapott habszivacsos borítást (mint például a 055 PRO), mert aki fotózott már hosszabb ideig fagyban, az tudja, milyen kellemetlen kesztyű nélkül megfogni és akár csak párszáz métert cipelni az áthűlt fémet.

Az apró 494RC2 fejegység nagyszerű kis allrounder, képes akár a nagyobb vázakkal is megbirkózni. 4 kg-os terhelhetőségével, apró méretével és kis tömegével nagyszerűen kiegészíti a 190XDB háromlábat. Ha nagyon szőrösszívűek akarnánk lenni, akkor azt róhatnánk fel neki, hogy fejegység tartó talapzata nem elég nagy átmérőjű, így az állvány extra három rögzítő csavarja nem használható.

Az időjárás a tesztelés napjaiban nem igazán kedvezett a kirándulásnak, de azért sikerült egy kellemes délutánt eltölteni a Kata-Manfrotto párossal. A táska viselése kényelmes volt, mindegyik övének hossza teljesen személyre szabható. Néha kicsit féltünk, hogy egy tempósabb lejtmenetben nehogy kiessen az állvány a tartórendszeréből, de a felső szíj erőteljes meghúzása ezt kizárttá tette.

Kata 3N1-33 Manfrotto 190XDB Mini Basic Tripod & 494RC2 Mini Ball Head

MLaca

A Kata 3N1-33 fotós hátizsákot, a Manfrotto 190XDB Mini Basic Tripod állványt, valamint a Manfrotto 494RC2 Mini Ball Head fejegységet a Tripont Kft.-től kaptuk tesztelésre.

Hirdetés

Azóta történt

  • Kata újít

    Új logo, új szlogen és nem mellékesen új termékcsaládok jönnek a Katától.

  • Állványok a Vanguardtól

    A kínai gyártó széles kínálatából háromféle tripod – köztük egy TIPA díjas - járt nálunk.

Előzmények

Hirdetés