Hirdetés

Kata és Manfrotto kéz a kézben

A háromláb: Manfrotto 190XDB

Számos nevenincs gyártótól kapható háromláb, melyeknek többsége azonban csak arra alkalmas, hogy elköltsük rá pénzünket. Sokan gyakran a rossz helyen spórolnak, így a fotós szettre tervezett, esetenként szűkös büdzséből az állványra költik a legkevesebbet. Ez egyrészt érthető, hiszen mindenki szeretné lehetőségeihez mérten a legjobb képminőséget kapni, ami a váz és az optikák függvénye, ám mindenképp érdemes abba is belegondolni, mi van, ha egyszer méregdrága felszerelésünk alatt csuklik össze a "kedvező árú" állvány.

Ha mérlegeltünk, és arra adjuk fejünket, hogy egy minőségi állvánnyal bővítsük felszerelésünket, akkor érdemes többek között a Manfrotto termékeit számba venni. Az olasz gyártóról röviden annyit, hogy már a hetvenes évek elejétől látja el termékeivel a fotósvilágot. Mellesleg ugyanahhoz az üzleti csoporthoz tartozik, amely a Kata márkát is magáénak tudja.

Hirdetés

A 190XDB egy kisebb-közepes teherbírású, könnyű és megfizethető háromlábú állvány, amely gyakorlatilag univerzálisan felhasználható. Szárai három, egymásba tolható, körprofilú alumíniumcsőből lettek kialakítva. Saját tömege fejegység nélkül 1,6 kg, terhelhetősége 5 kg, legfeljebb 146 cm magasra húzható ki. Összecsukva 53,5 cm a hossza, amely felállítva (szélesen kiterpesztve) legfeljebb 35 centiméterig csökkenthető. A drágább modellekkel szemben a szárak darabjait nem gyorsretesszel, hanem csavaros megoldással rögzíthetjük a kívánt hosszban. Az összes 3/8-os fejegység felszerelhető rá.

Főbb paraméterek
Termék neve Manfrotto 190XDB Mini Basic Tripod
Fejegység menete 3/8"
Központi szár magassága 32 cm
Összecsukott hossz 53,5 cm
Kapható színek fekete
Szárszekciók száma 3
Központi szár átmérője 25 mm
Szárak dönthetősége 25°, 46°, 66°, 88°
Szárak metszete köralakú
Szárszekciók átmérője 25, 20, 16 mm
Maximális terhelhetőség 5 kg
Anyaga alumínium
Legnagyobb felállított magasság kihúzott központi szárral 146 cm
Legnagyobb felállított magasság 118,5 cm
Legkisebb felállított magasság 35 cm
Tömege 1,6 kg
Állvány fogyasztói ára 30 610 Ft
Fejegység fogyasztói ára 15 180 Ft
Garancia 1 év

Amint az a műszaki adatokból látható, eredeti célunknak tökéletesen megfelel a 190XDB. Ugyan 5 kg van megadva, mint maximális terhelhetőség, de akkor sem lesz baj, ha valamelyest túlszaladunk ezen a súlyhatáron. Csak a szemléltetés végett: 5 kg-ba belefér egy csúcskategóriás dSLR váz (max. 1,5 kg) és a közkedvelt, de viszonylag nehéz 70-200/2.8 optika (szintén kb. 1,5 kg), és még mindig csak 3 kg-nál tartunk! Ha pedig egy belépőszintű szettet veszünk alapul (ugye, cikkünkben ilyen rendszerhez kerestünk táskát és állványt), akkor messze a súlyhatár alatt fogunk maradni (váz kb. 500-600 gramm, kitoptika kb. 350-500 gramm).

Alapesetben a szárakat legfeljebb 25 fokban nyithatjuk szét. Ezen a korláton a fenti képen látható retesz megnyomásával és a szár egyidejű szétterpesztésével tudunk túllépni. Tekintélyes 88 fok lehet a legnagyobb terpesz, ilyenkor éri el legalacsonyabb magasságát a tripod, ami 35 cm.

A központi szárat, amelynek tetején a fejegység trónol, szintén egy szárnyas csavarral rögzíthetjük a kívánt magasságban.

A csúszószárak darabjai a már említett szárnyas csavaros megoldással rögzíthetők. Kár, hogy az árba már nem fért bele a gyorsrögzítéses megoldás. Egyes modelleknél cserélhető a szárak talapzata, ennél a típusnál azonban ez a fixen rögzített gumitalpat jelenti.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Kata újít

    Új logo, új szlogen és nem mellékesen új termékcsaládok jönnek a Katától.

  • Állványok a Vanguardtól

    A kínai gyártó széles kínálatából háromféle tripod – köztük egy TIPA díjas - járt nálunk.

Előzmények

Hirdetés