Hirdetés

Új VGA-hűtők a Cooler Mastertől

CoolViva Pro – ismerkedés

Valamikor, réges-régen a Cooler Master készített egy CoolViva nevezetű VGA-hűtőt, melyet két éve egy Radeon X800 hátán mi is kipróbáltunk. Inkább kedvező ára, mintsem teljesítménye miatt volt érdekes. Az utóbbi hónapokban ismét feléledt a CoolViva név, több új VGA-hűtővel is előrukkolt a Cooler Master. Tesztlaborunkban két jelentősen eltérő megoldás landolt.

Hirdetés

A CoolViva Pro egy kicsit az Arctic Cooling Acceleróra emlékeztet, ami jó jel, hiszen a svájci tervezésű hűtő nagyszerűen muzsikált tesztünkben. A Cooler Master az egyetlen megkérdőjelezhető ponton módosított. Az Accelero az alaplap felé szellőzik, ami nem biztos, hogy a legjobb irány. A CoolViva bordás részét 90 fokkal elfordították, és a ventilátort úgy helyezték el, hogy a fémlemezek között a ház hátulja felé fújja a levegőt. Az áramlatot itt is műanyag karosszériával irányítják.

Hátulról jól látszik, hogy pontosan mi a helyzet. Erről az oldalról is jut levegő a ventilátorhoz, amely a hosszú, közel 15 centiméteres bordával együtt sejteti, hogy jó magas a hűtő. Az Acceleróval ellentétben a CoolViva Pro univerzális, többféle kártyatípusra felszerelhető. Ehhez seregnyi menetet fúrtak a GPU-ra illeszkedő rézlap köré.

A három hőcsővel megerősített lamellasor is nagyon hasonlít az Acceleróra. Amint látszik, a GPU fölötti részen nem tolerálja a kiálló alkatrészeket, és az útjába kerülő memóriamodulok számára sem alakítottak ki helyet.

A ventilátor egy olyan részlet, amit nem az Arctic Cooling ihletett – sajnos. Itt a motor fixen a műanyaghoz van csavarozva mindenféle rezgéscsillapító nélkül. Ami a hangot illeti, mindig összeszorul kicsit a gyomrunk, amikor ezeket a tolásra kialakított lapátocskákat látjuk, mert általában zajosabbak az axiálventilátoroknál. A sokoldalúságot segíti a dupla tápcsatlakozó.

Ha még így is gond lenne, a készletben találunk egy adaptert, mellyel megfelelő aljzat hiányában fixen 12 voltra köthetjük a ventilátort. Nem lesz olyan halk megoldás, mint az automata vezérlés, de legalább működni fog. Találtunk még két oldalsó fület további furatokkal. A mellékelt hátlapi panel jelzi, hogy a CoolViva Pro elfoglalja a szomszédos kártyahelyet is. Kaptunk még nyolc kis RAM hűtőt, egy szivacsos lesarkazásvédőt és egy adag hővezető pasztát, no meg használati útmutatót.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés