Hirdetés

Új VGA-hűtők a Cooler Mastertől

Hirdetés

CoolViva Z1 – felszerelés

A felszereléshez nem kellett távtartókat csavarozni a GPU felőli oldalra. Amint látható, a chippel érintkező kerek rézbetét nem pont középen van, de olyan méretes, hogy bármilyen grafikus processzorra jól illeszkedik majd.

Kicsit hajtogatni kellett a hőcsöveket, hogy a két borda a VGA két oldalához igazodjon. Nem kell tartani véletlen rövidzárlatoktól, mert a GPU felőli oldalt csavarok fogják, a másikra pedig szigetelő fóliát ragasztottak. A Z1 rögzítése egyébként pofonegyszerű volt. A bal felső csavar fölött egy kis beugrót alakítottak ki a ventilátor műanyag keretén, hogy könnyebb legyen betekerni.

A GPU felőli tömör borda sem apróság, elfoglalja a szomszédos kártyahelyet. Úgy alakították ki, hogy a kis RAM-bordák elférjenek alatta. Érdekes, de a Prónál robosztusabbnak ható Z1 majdnem 40 grammal könnyebb nála.

A fonák oldalon is meglehetősen nagy a túlnyúlás, közelíti a 3 centimétert, ráadásul hozzá kell adni még majdnem ugyanennyit, ha egy klasszikus ventilátort is a bordára akarunk szerelni.

Mi is így tettünk. Nem mertük a Radeon X1950 XTX-et pusztán 287 grammnyi fém hőleadó képességére bízni, ezért bevetettünk egy 80 x 80 x 25 mm-es Coolink ventilátort, amely percenként 1900-as maximális fordulatszámra képes.

Két gondunk volt a ventilátorral. Az első, hogy háromtűs csatlakozóját nem tudtuk a grafikus kártyára kötni, így búcsút inthettünk az automata szabályozásnak. A másik gond a méret volt. Ugyan a mi vállban csupán alig több, mint 92 mm széles Coolink U8 92-esünk mellett és az Asus P5WD2-E Premium nem túl nagy, passzív északihíd-bordája fölött elfért a Z1 még ventilátorral együtt is, de egy 120–130 mm széles óriás és egy komolyabb északihíd-hűtő társaságában már bajok lehetnek. Ha nem is ér majd össze a CPU és a VGA hűtése, az előbbi biztosan elállja a levegő útját az utóbbi ventilátora elől – vagy épp meleg levegőt juttat hozzá.

Főbb paraméterek:

 

Termék megnevezése Cooler Master CoolViva Z1
Felszerelhető GeForce 5, 6 és 7 (kivéve 6800 Ultra, 7900 GTX és AGP-sek)
Radeon X1300 fölött
Borda mérete 173 x 123 x 56 mm
Anyag alumíniumborda rézalappal, két hőcsővel
Tömeg 287 gramm
Felszerelhető ventilátorok mérete 80 mm
Gyártó weboldala www.coolermaster.com
Forgalmazó n.a.
Bruttó fogyasztói ár kb. 21 euró

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés