Hirdetés

Új VGA-hűtők a Cooler Mastertől

Tesztelés, értékelés

Jobb híján az új CoolViva hűtők ellen a Radeon X1950 XTX referenciahűtését vetettük be, melyet korábban alaposan leteszteltünk, több neves hűtővel is összevetettük, tehát pontos képünk van teljesítményéről. Egy-egy automata szabályozású és csúcsteljesítményű menetet csináltunk, melyekben a 3DMark06 Canyon Flight tesztjében köröztünk. A tesztkonfiguráció többi része:

  • Asus P5WD2-E Premium alaplap
  • Intel Pentium D 830 processzor
  • Coolink U8 92 processzorhűtő
  • 2 x 512 MB Corsair DDR2-1000 memória
  • ATI Radeon X1950 XTX videokártya
  • 160 GB-os Maxtor merevlemez
  • Cooler Master Real Power 550 tápegység
  • Casetek CK-1020 ház hátul 9,2 centiméteres Coolink ventilátorral

Füleléssel kezdtünk a vizsgálódást. Egyértelmű volt, hogy a 100%-ra húzott ATI referenciahűtő ordít! Automata szabályozásnál már csak a műanyag keret okozta kis duruzsolás maradt, de kicsit terhelve így is erősödött a trombitálás. A Z1 ugye pont olyan hangos, mint a rá szerelt ventilátor. Szerencsére a rögzítéshez használt keret lágy műanyagból van, így szépen nyeli a rezgéseket és hangjukat. A Coolink ventilátor 1300-as fordulaton szinte hangtalan volt, lazán elnyomta a Cooler Master tápegység és a rezgéscsillapítóra szerelt merevlemez hangja. Maximális, 1900-as fordulatán is bőven halkabb volt, mint az automata szabályzású referenciahűtő, amikor kicsit odaléptünk neki 3DMarkkal.

Hirdetés

A teszt leghalkabb versenyzőjeként indult a CoolViva Pro. Automata szabályozásnál először azt hittük, nem is jár, mert hangja nem volt, akárcsak korábban az Arctic Cooling Accelerónak sem, melyre sok tekintetben hasonlít. Menet közben sem hangosodott fel túlzottan, de úgy tűnt, az 1300 rpm-en járatott Z1 ilyen szempontból jobb volt nála. Mindkét megoldás nagyon közel járt az eddigi leghalkabb VGA hűtőhöz, az Acceleróhoz. Percenként 1800-as maximumán a Pro már picivel hangosabb volt a Z1-nél, ami valószínűleg a műanyag buroknak és kis lapátos keréknek tulajdonítható.

Teljesítményben sem vallottak szégyent a Cooler Master üdvöskéi. Ugyan a csúcsra járatott referenciahűtő legyőzte őket, de ennek az öt foknak éktelen lárma volt az ára. Maximális fordulaton nagyon együtt volt a két CoolViva. Ha bevetettük volna, az Accelero legfeljebb 1–2 fokot tudott volna rájuk verni.

Automata szabályozáson a Pro nagyjából azt hozta, amire számítani lehetett. Szinte hangtalanul tartotta a GPU-t a gyári hűtő által is belőtt 85 fok alatt egy picivel. Nagyon jó teljesítmény ez, ugyanis az Accelero automatán majdnem 90 fokig engedte a GPU-t. Az előny minden bizonnyal a 90 fokkal elforgatott bordának és ventilátornak köszönhető. Még jobban ment a Z1, amely hangban a Pro szintjén maradt, de teljesítményben bő öt fokot vert rá.

A nagy Radeon felületén már nem uralkodtak olyan komoly hőmérsékletek. A CoolVivák itt is megállták a helyüket, teljesítményük a referenciahűtő automata és maximális fordulatos értékei közé estek. A Z1 mindkét beállítással megverte a Prót.

Értékelés

A CoolViva Z1 jött, látott és győzött. Megfelelő ventilátorral a leghalkabb és nagyszerű teljesítményű, vagy valamivel hangosabb és az egyik legizmosabb VGA-hűtő lehet a piacon. Nagy előnye, hogy ha zajosodik a rá szerelt ventilátor, akkor könnyen kicserélhetjük, és kisebb VGA-kon nélküle is elboldogul a hűtő. Az abszolút csúcskategóriától és néhány AGP-s kivételtől eltekintve minden videokártyára könnyedén felszerelhető, bár a végeredménnyel lehetnek elhelyezési gondok. A másik baj ezzel a termékkel, hogy idehaza egyelőre még nem kapható, pedig külföldi, nagyjából 5500 forint körüli ára nagyon kecsegtető, igaz, ebben nincs benne a ventilátor. Azért így is különösen ajánlott minősítést érdemel.

Főként kis légszállítású és hangú teljesítménye miatt értékeltük nagyra a CoolViva Prót, de emellett az is fontos, hogy nagy vetélytársával, az Arctic Cooling Acceleróval ellentétben ATI és NVIDIA grafikus kártyákra is felszerelhető. Ami miatt mégis „csak” ajánlott és nem különösen ajánlott címet kap, az a 7200 forintos ára, a CoolViva Z1 egy fokkal jobb teljesítménye, illetve az Accelero egy fokkal kisebb hangja.

 

Cooler Master CoolViva Pro Cooler Master CoolViva Z1

rudi

A Cooler Master CoolViva hűtőket az Expert Computer Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés