Hirdetés

Új VGA-hűtők a Cooler Mastertől

CoolViva Pro – ismerkedés

Valamikor, réges-régen a Cooler Master készített egy CoolViva nevezetű VGA-hűtőt, melyet két éve egy Radeon X800 hátán mi is kipróbáltunk. Inkább kedvező ára, mintsem teljesítménye miatt volt érdekes. Az utóbbi hónapokban ismét feléledt a CoolViva név, több új VGA-hűtővel is előrukkolt a Cooler Master. Tesztlaborunkban két jelentősen eltérő megoldás landolt.

Hirdetés

A CoolViva Pro egy kicsit az Arctic Cooling Acceleróra emlékeztet, ami jó jel, hiszen a svájci tervezésű hűtő nagyszerűen muzsikált tesztünkben. A Cooler Master az egyetlen megkérdőjelezhető ponton módosított. Az Accelero az alaplap felé szellőzik, ami nem biztos, hogy a legjobb irány. A CoolViva bordás részét 90 fokkal elfordították, és a ventilátort úgy helyezték el, hogy a fémlemezek között a ház hátulja felé fújja a levegőt. Az áramlatot itt is műanyag karosszériával irányítják.

Hátulról jól látszik, hogy pontosan mi a helyzet. Erről az oldalról is jut levegő a ventilátorhoz, amely a hosszú, közel 15 centiméteres bordával együtt sejteti, hogy jó magas a hűtő. Az Acceleróval ellentétben a CoolViva Pro univerzális, többféle kártyatípusra felszerelhető. Ehhez seregnyi menetet fúrtak a GPU-ra illeszkedő rézlap köré.

A három hőcsővel megerősített lamellasor is nagyon hasonlít az Acceleróra. Amint látszik, a GPU fölötti részen nem tolerálja a kiálló alkatrészeket, és az útjába kerülő memóriamodulok számára sem alakítottak ki helyet.

A ventilátor egy olyan részlet, amit nem az Arctic Cooling ihletett – sajnos. Itt a motor fixen a műanyaghoz van csavarozva mindenféle rezgéscsillapító nélkül. Ami a hangot illeti, mindig összeszorul kicsit a gyomrunk, amikor ezeket a tolásra kialakított lapátocskákat látjuk, mert általában zajosabbak az axiálventilátoroknál. A sokoldalúságot segíti a dupla tápcsatlakozó.

Ha még így is gond lenne, a készletben találunk egy adaptert, mellyel megfelelő aljzat hiányában fixen 12 voltra köthetjük a ventilátort. Nem lesz olyan halk megoldás, mint az automata vezérlés, de legalább működni fog. Találtunk még két oldalsó fület további furatokkal. A mellékelt hátlapi panel jelzi, hogy a CoolViva Pro elfoglalja a szomszédos kártyahelyet is. Kaptunk még nyolc kis RAM hűtőt, egy szivacsos lesarkazásvédőt és egy adag hővezető pasztát, no meg használati útmutatót.

CoolViva Pro – felszerelés

Négy nyújtott csavarjával és a hozzájuk tartozó anyákkal a CoolViva Pro felszerelése nagyon egyszerűen ment. Először a használati útmutatóban talált táblázat alapján kiválasztottuk, mely lyukakra lesz szükségünk – ez egyébként szemre is könnyen belőhető –, majd betekertük a távtartókat; Radeon X1950 XTX-ünk esetében négyet.

Ezután feldobáltuk a memóriahűtőket, majd szépen le is szedtük őket a GPU fölötti három modulról, mert ezek a fő blokk útjában álltak. Az érintkezés a RAM-nál nem volt tökéletes, de pasztával próbáltunk segíteni rajta. Jó lett volna pár olyan hővezető párnácska, amilyeneket a felsőkategóriás VGA-k memóriáin látni.

Végezetül felragasztottuk az anyák alá a négy szigetelőkorongot, majd rájuk csavartuk a rugós végződéseket. Kár, hogy nem kézzel is csavarható méretűek voltak.

Mit is mondhatnánk, brutális méretű a CoolViva Pro. A képeken jól látszik, hogy a 74 mm átmérőjű ventilátornak majdnem a fele plusz a borítása is túlnyúlik a kártya teteje fölött.

Normál ATX házba szerelve ugyan nem volt vele gond, de a laposabb PC-dobozokba biztosan nem fér majd be. Valószínű, hogy fölé, az oldallapba nem tudunk majd ventilátort tenni, de szellőzési iránya miatt erre nincs is sok szükség. Majd szív friss levegőt a ház eleje felől.

Főbb paraméterek:

 

Termék megnevezése Cooler Master CoolViva Pro
Felszerelhető GeForce 5, 6 és 7 (kivéve 6800 Ultra, 7900 GTX és AGP-sek)
Radeon X600 fölött
Méret 179 x 130 x 41 mm
Anyag alumíniumborda rézalappal, hőcsövekkel
Tömeg 320 gramm
Borda mérete 145 x 112 x 38 mm
Ventilátor mérete 74 x 74 x 22,5 mm
Ventilátor csapágyazása dupla golyós
Ventilátor fordulatszáma 700–1800 rpm
Gyártó weboldala www.coolermaster.com
Forgalmazó

Expert Computer Kft.

Bruttó fogyasztói ár 7200 Ft

CoolViva Z1 – ismerkedés

Majdnem ugyanaz a nevük, de a CoolViva Z1 egyáltalán nem hasonlít a Próra. Alapvető különbség, hogy nem adnak hozzá ventilátort, de formája is teljesen más, bár ehhez hasonlót is láttunk, sőt teszteltünk már. Két részből áll a termetes hőleadó, melyeket két heat-pipe köt össze.

Az egyik – kék – rész klasszikus, tömör borda, ez érintkezik a GPU-val. A másik rész sűrű lamellák sora, melyeket a hőcsövek tartanak össze. Az utóbbi átnyúlik a kártya túloldalára, hasonlóan például a Thermalright V1 Ultrához.

Ventilátor nélkül biztosan nem lenne elegendő a legnagyobb grafikus kártyákhoz, ezért egy könnyen leszerelhető műanyag keretet raktak a lamellás részre, amelyre 80 mm-es légkavarót lehet csavarozni. Akárcsak a VoolViva Prónak, a Z1-nek is univerzális furatai vannak, így sokféle videokártyával kompatibilis.

A Z1 szerelőkészletében még kevesebb alkatrész volt, mint a Pro mellett. Meg kellett elégednünk nyolc kis memóriabordával és négy csavarral meg a hozzájuk való szigetelőkkel. Azért egy adag pasztát, használati útmutatót és egy csinos kis Cooler Master matricát is kaptunk.

CoolViva Z1 – felszerelés

A felszereléshez nem kellett távtartókat csavarozni a GPU felőli oldalra. Amint látható, a chippel érintkező kerek rézbetét nem pont középen van, de olyan méretes, hogy bármilyen grafikus processzorra jól illeszkedik majd.

Kicsit hajtogatni kellett a hőcsöveket, hogy a két borda a VGA két oldalához igazodjon. Nem kell tartani véletlen rövidzárlatoktól, mert a GPU felőli oldalt csavarok fogják, a másikra pedig szigetelő fóliát ragasztottak. A Z1 rögzítése egyébként pofonegyszerű volt. A bal felső csavar fölött egy kis beugrót alakítottak ki a ventilátor műanyag keretén, hogy könnyebb legyen betekerni.

A GPU felőli tömör borda sem apróság, elfoglalja a szomszédos kártyahelyet. Úgy alakították ki, hogy a kis RAM-bordák elférjenek alatta. Érdekes, de a Prónál robosztusabbnak ható Z1 majdnem 40 grammal könnyebb nála.

A fonák oldalon is meglehetősen nagy a túlnyúlás, közelíti a 3 centimétert, ráadásul hozzá kell adni még majdnem ugyanennyit, ha egy klasszikus ventilátort is a bordára akarunk szerelni.

Mi is így tettünk. Nem mertük a Radeon X1950 XTX-et pusztán 287 grammnyi fém hőleadó képességére bízni, ezért bevetettünk egy 80 x 80 x 25 mm-es Coolink ventilátort, amely percenként 1900-as maximális fordulatszámra képes.

Két gondunk volt a ventilátorral. Az első, hogy háromtűs csatlakozóját nem tudtuk a grafikus kártyára kötni, így búcsút inthettünk az automata szabályozásnak. A másik gond a méret volt. Ugyan a mi vállban csupán alig több, mint 92 mm széles Coolink U8 92-esünk mellett és az Asus P5WD2-E Premium nem túl nagy, passzív északihíd-bordája fölött elfért a Z1 még ventilátorral együtt is, de egy 120–130 mm széles óriás és egy komolyabb északihíd-hűtő társaságában már bajok lehetnek. Ha nem is ér majd össze a CPU és a VGA hűtése, az előbbi biztosan elállja a levegő útját az utóbbi ventilátora elől – vagy épp meleg levegőt juttat hozzá.

Főbb paraméterek:

 

Termék megnevezése Cooler Master CoolViva Z1
Felszerelhető GeForce 5, 6 és 7 (kivéve 6800 Ultra, 7900 GTX és AGP-sek)
Radeon X1300 fölött
Borda mérete 173 x 123 x 56 mm
Anyag alumíniumborda rézalappal, két hőcsővel
Tömeg 287 gramm
Felszerelhető ventilátorok mérete 80 mm
Gyártó weboldala www.coolermaster.com
Forgalmazó n.a.
Bruttó fogyasztói ár kb. 21 euró

Tesztelés, értékelés

Jobb híján az új CoolViva hűtők ellen a Radeon X1950 XTX referenciahűtését vetettük be, melyet korábban alaposan leteszteltünk, több neves hűtővel is összevetettük, tehát pontos képünk van teljesítményéről. Egy-egy automata szabályozású és csúcsteljesítményű menetet csináltunk, melyekben a 3DMark06 Canyon Flight tesztjében köröztünk. A tesztkonfiguráció többi része:

  • Asus P5WD2-E Premium alaplap
  • Intel Pentium D 830 processzor
  • Coolink U8 92 processzorhűtő
  • 2 x 512 MB Corsair DDR2-1000 memória
  • ATI Radeon X1950 XTX videokártya
  • 160 GB-os Maxtor merevlemez
  • Cooler Master Real Power 550 tápegység
  • Casetek CK-1020 ház hátul 9,2 centiméteres Coolink ventilátorral

Füleléssel kezdtünk a vizsgálódást. Egyértelmű volt, hogy a 100%-ra húzott ATI referenciahűtő ordít! Automata szabályozásnál már csak a műanyag keret okozta kis duruzsolás maradt, de kicsit terhelve így is erősödött a trombitálás. A Z1 ugye pont olyan hangos, mint a rá szerelt ventilátor. Szerencsére a rögzítéshez használt keret lágy műanyagból van, így szépen nyeli a rezgéseket és hangjukat. A Coolink ventilátor 1300-as fordulaton szinte hangtalan volt, lazán elnyomta a Cooler Master tápegység és a rezgéscsillapítóra szerelt merevlemez hangja. Maximális, 1900-as fordulatán is bőven halkabb volt, mint az automata szabályzású referenciahűtő, amikor kicsit odaléptünk neki 3DMarkkal.

A teszt leghalkabb versenyzőjeként indult a CoolViva Pro. Automata szabályozásnál először azt hittük, nem is jár, mert hangja nem volt, akárcsak korábban az Arctic Cooling Accelerónak sem, melyre sok tekintetben hasonlít. Menet közben sem hangosodott fel túlzottan, de úgy tűnt, az 1300 rpm-en járatott Z1 ilyen szempontból jobb volt nála. Mindkét megoldás nagyon közel járt az eddigi leghalkabb VGA hűtőhöz, az Acceleróhoz. Percenként 1800-as maximumán a Pro már picivel hangosabb volt a Z1-nél, ami valószínűleg a műanyag buroknak és kis lapátos keréknek tulajdonítható.

Teljesítményben sem vallottak szégyent a Cooler Master üdvöskéi. Ugyan a csúcsra járatott referenciahűtő legyőzte őket, de ennek az öt foknak éktelen lárma volt az ára. Maximális fordulaton nagyon együtt volt a két CoolViva. Ha bevetettük volna, az Accelero legfeljebb 1–2 fokot tudott volna rájuk verni.

Automata szabályozáson a Pro nagyjából azt hozta, amire számítani lehetett. Szinte hangtalanul tartotta a GPU-t a gyári hűtő által is belőtt 85 fok alatt egy picivel. Nagyon jó teljesítmény ez, ugyanis az Accelero automatán majdnem 90 fokig engedte a GPU-t. Az előny minden bizonnyal a 90 fokkal elforgatott bordának és ventilátornak köszönhető. Még jobban ment a Z1, amely hangban a Pro szintjén maradt, de teljesítményben bő öt fokot vert rá.

A nagy Radeon felületén már nem uralkodtak olyan komoly hőmérsékletek. A CoolVivák itt is megállták a helyüket, teljesítményük a referenciahűtő automata és maximális fordulatos értékei közé estek. A Z1 mindkét beállítással megverte a Prót.

Értékelés

A CoolViva Z1 jött, látott és győzött. Megfelelő ventilátorral a leghalkabb és nagyszerű teljesítményű, vagy valamivel hangosabb és az egyik legizmosabb VGA-hűtő lehet a piacon. Nagy előnye, hogy ha zajosodik a rá szerelt ventilátor, akkor könnyen kicserélhetjük, és kisebb VGA-kon nélküle is elboldogul a hűtő. Az abszolút csúcskategóriától és néhány AGP-s kivételtől eltekintve minden videokártyára könnyedén felszerelhető, bár a végeredménnyel lehetnek elhelyezési gondok. A másik baj ezzel a termékkel, hogy idehaza egyelőre még nem kapható, pedig külföldi, nagyjából 5500 forint körüli ára nagyon kecsegtető, igaz, ebben nincs benne a ventilátor. Azért így is különösen ajánlott minősítést érdemel.

Főként kis légszállítású és hangú teljesítménye miatt értékeltük nagyra a CoolViva Prót, de emellett az is fontos, hogy nagy vetélytársával, az Arctic Cooling Acceleróval ellentétben ATI és NVIDIA grafikus kártyákra is felszerelhető. Ami miatt mégis „csak” ajánlott és nem különösen ajánlott címet kap, az a 7200 forintos ára, a CoolViva Z1 egy fokkal jobb teljesítménye, illetve az Accelero egy fokkal kisebb hangja.

 

Cooler Master CoolViva Pro Cooler Master CoolViva Z1

rudi

A Cooler Master CoolViva hűtőket az Expert Computer Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés