Hirdetés

Megmértük az új Atomot

Hirdetés

Cherryview és Airmont

Idestova hét évvel ezelőtt, a netbookok érájának hajnalán mutatkozott be az Intel Atom processzorcsalád, mely a kis költségvetésű, olcsó PC projekt gyümölcse volt, de az akkor kirobbanó gazdasági válság egyik számítástechnikai sikerterméke lett. Ahogy jobbra fordult a gazdasági helyzet, úgy hanyagolta el egyre jobban az Atomot az Intel, mígnem 2012-ben egy lapkába integrált rendszerchip (SoC) formájában újjá nem született, hogy az Intel belépőjét jelentse a modern okostelefonok és tabletek világába.


Atom x5 és X7 blokkdiagramja

Egy évre rá, tehát 2013-ban jelent meg a Bay Trail platform, mely elődjével ellentétben ismét az Intel saját grafikus processzorát használta, és hamar a Windows 8.1-et futtató tabletek alap hardvere lett, de néhány gyártó Androiddal is bevetette. Idén tavasszal pedig megérett az idő a frissítésre, az Intel stílusosan az év legnagyobb mobiltelefonos eseményén, a Barcelonában megrendezett MWC-n lebbentette fel a fátylat a legújabb Atomról. Mindenki arra tippelt, hogy a friss lapkára épülő termékek majd a Windows 10-zel együtt debütálnak, aztán jól meglepődtünk július 29-én, amikor az új oprendszerrel csak az ingyen frissítés jött, kézzelfogható tablet vagy telefon egy szál sem. Minden jel arra mutat, hogy a gyártók előbb szabadulni szeretnének a Bay Trail készlettől.


Az Airmont a Silvermont processzormag finom továbbfejlesztése

Az új, Cherryview lapka azzal a 14 nm-es gyártástechnológiával készül, amit a Broadwell chipeknél, tehát a Core M-nél, majd az ötödik generációs Core i-nél alkalmaztak először. Az Airmontnak keresztelt CPU részleg annak a Silvermontnak a finoman optimalizált változata, amit az előző, Bay Trail platformnál használtak, így azonos órajelen teljesítménybeli előnyre nem igazán számíthatunk, de a fogyasztás várhatóan alacsonyabb lesz, ami a turbó hatékonyságának is kedvezhet. A lapka lényeges paraméterei az 1 MB (két magnál) vagy 2 MB (négy magnál) másodszintű gyorsítótár, a kétcsatornás, DDR3L-1600 memóriabusz, a kettő vagy négy PCI Express 2.0 sáv jelenléte, az USB 3.0 támogatás, továbbá az asztali gépekbe és notebookoka szánt modellek még két SATA 3.0 portot is kezelnek.


Gen8 IGP, a 24-ből csak 16 aktív végrehajtó egységgel

Sokat fejlődött az integrált grafikus mag, melyet a gyártástechnológiához hasonlóan a Broadwellből vettek át. A Gen8 architektúra támogatja a DirectX 11.2-t, illetve a DirectX 12-t és az OpenGL ES 3.1-et is; az új Atom 12 vagy 16 számolóegységet kaphat, míg például Broadwell-alapú Core M megoldásoknál 24 szerepel, ráadásul magasabb órajelen, tehát túl nagy 3D-s teljesítményre nem számíthatunk az Atomoktól. Megjelenítőből legfeljebb hármat tud meghajtani az IGP, és ismeri az Intel Quick Sync, Clear Video HD és Wireless Display technológiát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés