2019. január 19., szombat

Útvonal

Tesztek » Életmód rovat

Kipróbáltuk, hogyan lehet összerakós játékkal programozást tanulni

Az Ubtech Jimu Karbot Kit járt nálunk, amelyből appal irányítható járművek készíthetők.

Hirdetés

Használat közben

Összeszerelés

A dobozban található alkatrészekből hivatalosan három különféle jármű valamelyike építhető meg: egy autó, egy tricikli és egy leginkább egy utcai takarítógépre hasonlító kétkerekű. Az elemek csak hasonlítanak a LEGO-ra, azonban a dán óriás termékeivel nem kompatibilisek. Nincsenek az elemeken sem bütykök, sem ezek fogadására szolgáló mélyedések, ezért nem lehet őket egyszerűen egymásba pattintgatni, hanem az összeillesztéshez mindenképpen csatlakozókat kell használni, ami a LEGO Technic termékeket idéző, kicsit körülményesebb, és azzal nem kompatibilis megoldás.

Ubtech Jimu Karbot Kit Rover
Ubtech Jimu Karbot Kit Rover [+]

Egy-egy jármű összeépítése még egy ilyen jellegű játékokban gyakorlott profinak számító versenyzőnek is órákig tart. Emiatt akinek nincs türelme az ilyesmihez, azt lehet, hogy csalódások fogják érni eleinte. Bár lehet vele kreatívkodni, de akkora szabadságot nem ad, mint a LEGO, valahogy sokkal korlátozottabbnak éreztük a lehetőségeket. Ennyi idő alatt egyébként is tökéletesen elvoltunk azzal a három ketyerével, amit gyárilag össze lehet belőle rakni.


[+]

Egyébként sajna azt tapasztaltuk, hogy az egyes elemek hajlamosak elengedni egymást, szétcsúszni, azaz a stabilitással, a tartóssággal vannak problémák, ami egy játék esetében azért fontos szempont. Itt mégsem egy kényes makettről beszélünk, hanem olyan tárgyakról, amiket többé-kevésbé nyúznak majd a használat során.

Itt kell megemlíteni, hogy az infravörös szenzor sem működik tökéletesen. Ennek feladata az lenne, hogy aktív állapotában "feltérképezze" maga előtt a környezetet, és ha akadályt lát, akkor az épp futó programtól függően megállítsa vagy másik irányba indítsa a járművet. Viszont sokszor egyszerűen megtagadta a munkát, ennek pedig az lett a következménye, hogy a jármű forgó kerekekkel, erőlködő motorral próbált áthatolni a falon vagy egy cipőn. A termék mellé járó 1200 mAh-s akkumulátor kapacitása megfelelő, hiszen tapasztalataink szerint olyan 4,5 - 5 órányi folyamatos használat után kellett újratölteni, ennyi idő pedig egy huzamban bőségesen elég.

Vezérlés: alkalmazással

A legtöbbet a Rover fantázianevű, négykerekű autóval ügyködtünk, ami a legnagyobb a megépíthető járgányok között (22 x 15 x 12 cm), úgyhogy ezen keresztül mutatjuk be a működést. A három irányítható motor a kisautónál az előre-, a hátramenetért és a kormányozásért felel. Hagyományos értelemben vett távvezérlő ugyebár nem jár mellé, az irányítás a Bluetoothon keresztül csatlakoztatott mobil eszköz segítségével zajik. A kapcsolat stabil, nem veszítették el egymást az eszközök, ha tíz méteres távolságon belül maradtak. Az alkalmazás magyarul nem kommunikál (angolul igen), ami egy magyar gyereknek nyilván problémát okozhat, tehát az elején valószínűleg szükség lesz a szülő közreműködésére is. Az app grafikus kezelőfelülete átlagos: nem túl szép,a legtöbb dolog jó helyen van, de akadnak logikai bakik vagy érthetetlen jelölések, illetve olyan funkciók, amelyeknél egy csomó időre volt szükségünk, hogy rájöjjünk, hogy mire is szolgál.


[+]

Távirányítós autó

Az alkalmazás használható egyszerű távirányítóként: az autó előre, jobbra és balra tud haladni, illetve tolatni is tud, de azt csak egyenesen. Ebből is látszik, hogy a tradicionális távirányítós járgányoknál kevesebb a lehetőség. Emellett még be lehet állítani egy külön trükköt, ami annyiból állhat, hogy ide-oda mozgatja a kerekét a verda álló helyzetben, ami nagyjából olyan hatást kelt, mint mikor valaki megugráltatja a felpimpelt autó orrát, annyira nem nagy durranás. A tempó egyébként fájóan alacsony, az autó gyakorlatilag csak vánszorog, így e tekintetben nem igazán kelhet versenyre egy átlagos távirányítós autóval.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.