Acer blog: játszva tanulás

A programozás, az IoT és akár a robotika alapjainak elsajátításában is segíthet az Acer Cloud Professor csomagja.

Nem szeretnénk számokat ismételgetni arról, hogy mennyire hiány van a megfelelően képzett informatikus szakemberekből – azon belül is elsősorban azokból, akik a programozáshoz, fejlesztéshez értenek – de nem véletlen, hogy hatalmas sikere van az ilyen jellegű ismereteket oktató különböző tanfolyamoknak, fizetős és állami iskoláknak, miközben a kisgyerekes szülők jó része is bizonyára arról álmodozik, hogy YouTube- és telefonfüggő gyermeke majd a következő Bill Gatesként vagy Mark Zuckerbergként vonul be a történelembe.


[+]

Ezt a jelenséget próbálják meglovagolni azok a játékok, amelyek a programozás alapjait igyekeznek a gyerekek fejében elültetni, olyan módon, hogy azt valamilyen játékkal kötik össze. Ez a játék lehet például a robotok építése – ezt az utat követi a Lego Mindstorms, és még inkább az Acer által 2015-ben demózott, most viszont már a boltokban is elérhető Cloud Professor készlet, amelyet elsősorban 10 éves kortól ajánlanak, és a konkrét programozási feladatokon túl az IoT-vel és a robotika bizonyos elemeivel is megismerteti a felhasználót.


[+]

A Cloud Professzor, mint márkanév, nem egyetlen terméket, hanem egy egész rendszert takar, nagyjából úgy, ahogy a Mindstorms is: az általunk kipróbált felszerelés része volt a tulajdonképpeni alapot adó Atom x5-Z8300 SoC-re épülő apró számítógépre, Arduino modulra, szenzorokra és néhány kiegészítőre épülő IoT Starter kit, a komolyabb IoT- és lakásautomatizálási projektekhez használható, plusz szenzorokat tartalmazó Expansion Pack, illetve a GIGO 1247A csomag, amely robotépítéshez szükséges építőkockákat, motorokat, alapvető szenzorokat és vezérlést tartalmazza, az egy sor alapvető projektet leíró tankönyvvel együtt.


[+]

Az utóbbiban található, egyre nehezedő leckék egyszerre igyekeznek a programozásban és a mechanikában utat mutatni: egy szimpla, fordulj jobbra, fordulj balra jellegű motorvezérléstől végül egy kis túlzással építkezésen is használható daru összeszereléséig és irányításáig lehet eljutni. A rendszer alapja az említett Starter kit, amelynek lelke a tulajdonképpeni Cloud Professor, mely a dobozban található Arduino modullal, és azon keresztül különböző szenzorokkal, motorokkal kapcsolható össze. Az így összeszerelt „IoT” rendszer vezérlése a Cloud Professorral Wi-Fi hálózaton keresztül párosított telefonnal történik, a vezérlőszoftver elkészítése pedig alapesetben a Google-féle Blockly nyelven történik (ezen felül egyébként a Javascript, Scratch és a LiveCode is támogatott). Akit az apróbb IoT eszközök létrehozása nem elégít ki, az az alapkészlet bővítésére használhatja egyrészt az extra szenzorokat tartalmazó Expansion csomagot, illetve a robotok építését lehetővé tévő GIGO készletet


[+]

Ami a konkrét használatot illeti, számunkra – bár már nem vagyunk 10 évesek – érdekesek, szórakoztatóak voltak, a telepítés problémamentes volt, tehát oktatójátéknak mindenképpen ajánlható a Cloud Professor, és nem csak gyerekek számára. A kezdő projektek tényleg nagyon egyszerűek, és ahogy haladunk előre a leckékkel, úgy ismerjük meg a programozásban használatos, nagyon alapvető eszközöket, illetve, ha robotépítésre adjuk fejünket, az alapszintű mechanikai elemeket is. Azt ugyanakkor el kell ismernünk, hogy a rendszer nem olcsó mulatság: a Starter Kit 70 000 forintba kerül, és ehhez, ha tényleg gyerekeknek szánjuk, érdemes megvásárolni még a „kézzelfoghatóbb” végeredményt adó GIGO készletet is, amelynek ára 60 000 forint.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények