2019. január 21., hétfő

Útvonal

Tesztek » Életmód rovat

Kipróbáltuk, hogyan lehet összerakós játékkal programozást tanulni

Az Ubtech Jimu Karbot Kit járt nálunk, amelyből appal irányítható járművek készíthetők.

Programozás és értékelés

Programozott irányítás

Nyilván ez a legérdekesebb rész az egészben, ez az a szolgáltatás, amely kiemelheti az ipari mennyiségű távirányítós játék közül. Arra jól éreztek rá az Ubtechnél, hogy a megcélzott korosztálynál a szöveges kódírásnak nem lenne nagy sikere. Ehelyett egy olyan rendszert dolgoztak ki, ahol előre beállított utasításokat, módosítható paramétereket (például hogy mekkora szögben forduljon a kerék), egyszerűbb parancsokat (pl. if, do) pakolhat egymás után a felhasználó. Ezek mindegyike egy úgynevezett blokkon kap helyet, amelyeket csak egymás után kell húzogatni az érintőképernyőn, ezt követően pedig a jármű automatikusan végrehajtja a feladatokat.

Hirdetés

Ez nem hangzik rosszul, de mivel magyar nyelven nem kommunikál a program, azt biztos, hogy a blokkok megértése a magyar gyerekek többségének problémát okozhat. Az itt látható képen egy olyan program látható egyébként, amely elindítja az autót előre, és ha annak infravörös érzékelője akadályt észlel, akkor egy kicsit hátratolat, majd elfordul balra, aztán halad tovább előre. Ha pedig minden irányból falak veszik körbe, akkor értelemszerűen körbe-körbe forgolódik, amíg az akkumulátora le nem merül.


[+]

Nagyon hiányzik a Tutorial, amely egy feladatsoron keresztül az alapoktól magyarázná el a rendszer működését, például olyasmiket, hogy hogyan lehet rávenni az autót, hogy kanyarodjon. Mivel a Segítség szekció nem az igazi, és egyáltalán nem nyújt teljes körű tájékoztatást, így marad a próbálgatás, ami egy idő után borzasztó unalmassá válik, pláne ha a sikerek is elmaradnak. Ha már valaki képben van valamelyest, akkor is meglehetősen sokáig tart egy viszonylag rövid program összeütése is.

Értékelés

Az Ubtech Jimu Karbot Kit tökéletes példája annak, amikor az ötlet maga jó, de a megvalósításba hiba csúszik. A dobozt és a kifogástalan csomagolását leszámítva gyakorlatilag mindenbe bele lehet kötni valamennyire. Maguk az építőelemek a bütykök és mélyedések hiánya miatt nem adnak akkora teret a kreativitásnak, mint a LEGO. Ennél is nagyobb baj,  hogy a komponensek nem csatlakoznak kellő erővel egymáshoz, így a megépített masinákkal úgy kell bánni, mint a hímes tojással. Néha azonban még ez sem elég, hiszen előfordult, hogy hozzá sem értünk, és gurulás közben mégiscsak hirtelen "kitört" az egyik kerék.

Ubtech Jimu Karbot Kit
Ubtech Jimu Karbot Kit [+]

Távirányítós játékként sincs az élvonalban, elsősorban az alacsony sebesség miatt nem túl élvezetes a használata. A vezérlésért felelős alkalmazás alapvetően rendben van, de azért vannak benne logikátlanságok, érthetetlen dolgok. A programozós szekció lenne a nagy extra, de az az igazság, hogy ez egy gyerek számára ebben a formában nem kezelhető túl könnyedén. Nagyon hiányzik a tutorial mód, vagy legalább az egyes parancsok részletes kifejtése.

Az lehet, hogy arra alkalmas, hogy a segítségével valaki megtegye az első lépést a programozás világában, de az is biztos, hogy a kódolás árnyoldalaiba is bele lehet kóstolni a Karbot Kit által. Ráadásul az is borítékolható, hogy eleinte egymaga nem fog vele boldogulni, tehát a szülőnek érdemes azzal kalkulálnia, hogy ez a játék az ő életéből is órákat-napokat fog követelni magának Bolttól függően 40-45 000 forintot kell érte kifizetni, azaz nagyjából annyiba kerül, mint a hasonló összeépíthető, programozható, mobilról irányítható játékok.

elefant

Az Ubtech Jimu Karbot Kitet az Apcom bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.