Okos távirányító okos eszközökre szabva

A tévés smart rendszerek felépítésükben, kialakításukban nagyon eltérőek lehetnek, azonban abban mindegyik megegyezik, hogy használatukhoz egy hagyományos távirányító nem elegendő. Muszáj egeret, billentyűzetet, vagy más, ezek kiváltására alkalmas perifériát csatlakoztatni az adott okostévés eszközre, mert e nélkül garantáltan két perc alatt megőrül a felhasználó, ha böngészésre vagy különféle alkalmazások futtatására kerül a sor.

Trust smart távirányító

Jó esetben a gyártók maguk csomagolnak valamiféle kiegészítő vezérlőeszközt, különleges távirányítót termékeik mellé, amely megoldja ezt a problémát, legyen szó tévéről, set-top boxról vagy különálló lejátszóról. De ha ez elmarad vagy nem felel meg igényeinknek, akkor jöhet jól Trust beszédes nevű Wireless Keyboard & Air Mouse névre hallgató terméke, amelyet – legalábbis a termékígéret szerint – pont erre találtak ki.

Trust smart távirányító

A kipróbálás során nem is okozott csalódást, hiszen faék egyszerűségű és meglehetősen felhasználóbarát termékről van szó. Hagyományos érzékelővel vagy tapipaddal nem rendelkezik, ezek helyett a beépített gravitációs szenzoroknak köszönhetően alkalmas az egérfunkciók ellátására. Magyarul az embernek a Wii-féle kontrollerhez vagy az LG Magic Remote-hoz hasonlóan a levegőben kell hadonásznia vele, és nagyjából ahova mutat a képernyőn, oda ugrik a nyíl.

Az egérgombokat a távvezérlő tetejére (attól függ persze, hogy honnan nézzük), a kurzorgombok fölé helyezett, hagyományos gumigombok helyettesítik. A hagyományos, négynyilas kurzorpanel alatt pedig helyet kapott két, különböző "erősségű" vissza és egy X-szel ellátott gomb is. Utóbbi funkciójára nem sikerült rájönnünk, hiába püföltük különböző helyzetekben, nem kaptunk reakciót. A külsőt illetően a dizájnerek sajnos a fényes fekete felület mellett döntöttek, ami szépnek ugyan szép, de borzasztó hamar tele lesz ujjlenyomatokkal.

Trust air mouse Trust vezeték nélküli billentyűzet

A távvezérlő túloldalán kapott helyet egy 36 gombos, QWERTY billentyűzet. Értelemszerűen a kis méret miatt ennek használata nem olyan kényelmes, mint egy rendes klaviatúráé, de így is egész gyorsan lehet rajta pötyögni. Az ékezetes betűket sajnos el lehet felejteni, ám ezen kívül semmi sem hiányzik. Szerintünk pakolhattak volna még egy scrollozást elősegítő görgőt valahova, illetve pár programozható gomb is jól jött volna, ezekkel ugyanis sokkal gyorsabban elérhetőek lennének egyes gyakran használt alkalmazások, illetve rendszeresen megtekintett weboldalak. A háttérvilágítás hiánya is felróható, mert hát ez azért tipikusan egy olyan eszköz, amit sokszor sötétben vesznek elő.

Trust smart távirányító Trust smart távirányító

19 centiméteres hosszúságához, 4 centiméteres szélesség és 1,3 centiméter vastagság társul, rendelkezik beépített, USB-n keresztül tölthető akkumulátorral, az ehhez szükséges kábel természetesen megtalálható a dobozában, tehát nem kell az elemekkel vacakolni. Folyamatos használatból két órát bír a távirányító, de mivel az ember egyszerre csak maximum pár percig nyomkodja, így sokáig kitarthat töltés nélkül.

Minden olyan eszközzel képes együttműködni, amely támogatja az USB porton keresztül csatlakoztatott külső vezérlőeszközök használatát. Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy például egy Sony tévé mellé teljesen felesleges megvenni, a japán gyártó ugyanis még mindig mereven elzárkózik attól, hogy a televízióit egérrel vagy billentyűzettel lehessen irányítani. A távirányító egy kicsiny, rádiós USB-s adóvevőn keresztül kommunikál, így az sem okoz neki gondot, ha a vevőegység a tévé háta mögött, takarásban van.

A Trust vezeték nélküli távirányítója 10 000 forintos árával egyértelműen a termékcsoport drágább darabjai közé tartozik, hiszen akadnak már ennél párezer forinttal olcsóbb készülékek is a piacon. Viszont az is tény, hogy teljesítményére nem lehet panasz, hiszen ez egy olyan céleszköz, amely a feladatát kifogástalanul ellátja, tehát valóban képes arra, hogy megkönnyítse, leegyszerűsítse az okostévérendszerek használatát.


Trust Wireless Keyboard & Air Mouse távirányító

elefant

A Trust vezeték nélküli távirányítót a Cédrus Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Trust

Hirdetés

Azóta történt

  • LIFX, az okoslámpa

    Nálunk járt a Wi-Fi hálózaton keresztül irányítható, óriási potenciállal bíró, színes fényekkel operáló világítási rendszer.

  • Okoslámparendszer az Osramtól: Lightify

    A világítástechnika vezető márkájának hálózatba csatlakoztatható, okostelefonról kezelhető rendszere járt nálunk.

Előzmények

Hirdetés