Hirdetés

Toshiba Encore tablet Windows 8.1-gyel

Hirdetés

Bevezető, külső

A Windows 8.1 megjelenésével beindult az x86-os tabletek dömpingje, főleg azoké, melyek az új Intel Atom platformra épülnek, és amelyekkel kapcsolatban már most le kell szögeznünk: ez az Atom nem ugyanaz az Atom, amivel a Windows 8 éppen csak elvánszorgott annak idején. De ne szaladjunk ennyire előre, noha az Encore-ral meg fogjuk mutatni, hogy mit is tud a Bay Trail kódnevű SoC – és most senki ne szintetikus mérésekre gondoljon, mert ilyen nem lesz. Ám először nézzük meg, mit tesz le elénk az asztalra a japán gyártó, amely nem akart kimaradni a "nagy" windowsos buliból!

Nos, külsőre igazán nehéz olyat mutatni, amit tabletnél ne láttunk volna már ilyen vagy olyan formában, hiszen egyetlen kijelző köré nem könnyű feladat változatos külsőt varázsolni. Az Encore, azaz "Ráadás" (csak hogy értelmet is adjunk a típusjelzésnek) fantázianevű gép esetében a lekerekített sarkokkal és ezüst kerettel próbálják feldobni a kinézetet. A hátlap is a kerettel megegyező színű, anyagát tekintve pedig enyhén érdes műanyaggal van dolgunk. Szerencsére ezen nem látszódnak az ujjlenyomatok és a karcok sem. Itt kell megjegyeznünk, hogy a hátlapi – vaku nélküli – autofókuszos kamera lencséje is süllyesztett, így megfelelően védett a behatásoktól. A gombként funkcionáló Windows emblémán felül még itt-ott elszórt márkajelzésekbe futhatunk bele, melyek nem túl hivalkodóak, sőt a hátoldalba mélyített ezüstös felirat kifejezetten jól áll neki – szubjektív véleményünk szerint.

Kézbe véve a nyolccolos kijelzővel rendelkező gépet a kényelemre nincs panasz, az élek jól eldolgozottak, hosszú távon sem kényelmetlen a fogás, esetleg a műanyag hátlap műanyagosságán lehetett volna javítani egy puha bevonattal, noha akkor bizonyos szempontból sérülékenyebb lenne. Az anyagminőség tehát jó osztályzatot érdemel, de az összeszereléssel kevésbé voltunk elégedettek, használatban ugyanis az eszköz enyhén ropog, és ezt még egy szimpla elforgatásnál is hallani néha, nem kell tehát komolyan nyomorgatni sem hozzá. A ropogást leszámítva (amit valószínűleg a kijelző és a bölcsőként szolgáló keret találkozása ad ki) egészen jól viseli a hajlítást, ugyanis láttunk már olyat, hogy csavarásra az illesztések elválnak egymástól, de erről ez esetben szó sincs!


Az eszközt körbeforgatva a szokásos ki- és bekapcsoló gomb, valamint a hangerőszabályzásra szolgáló "billentyűkön" kívül 3,5 milliméteres jack fej-/fülhallgató kimenetet, microSD kártyaolvasót, micro USB csatlakozót és micro HDMI kimenetet találunk. Utóbbi nem mondható alapfelszereltségnek a kisméretű, Windowst futtató tabletek körében, így a gyártónak jár érte a jó pont. Több extrát azonban nem kapunk, a dobozban is csak egy brosúrát találunk a megvásárolható kiegészítők soráról (Touch Pen stylus, állványként funkcionáló Encore Stand Case tok és sima tok). Ezen felül egy 2 amperes töltőt kapunk még, aminek a micro USB csatakozó felőli végen 90 fokkal elforgatott csatlakozót találunk.

A töltőre került a Windows matrica - nem kell rosszra gondolni!
A töltőre került a Windows matrica – nem kell rosszra gondolni!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés