A Toshiba az Encore-ral száll be a 8"-es Windows 8.1-es tabletek csatájába

Ahogyan azt vártuk, az új Intel Atom platform, a Bay Trail-T rajtja után megélénkül a Windows 8 (vagyis hamarosan 8.1) táblagépek piaca. A Toshiba elébe ment az Intel bejelentésének, ugyanis az Encore elnevezésű táblagépet már az IFA alkalmával előhozták a színfalak mögül, de a SoC kilétét illetően csak találgatások voltak. Akkor és ott az 1,5 GHz-es változatot pletykálták (ami azóta kiderült, hogy a Z3770D jelzéssel ellátott típus az Atom családon belül), de végül a szintén négymagos, ám 1,33 GHz-es Atom Z3740D került bele 2 GB LPDDR3 memóriával egyetemben.


[+]

A 213 x 136 x 10,68 milliméteres méretekkel és 479 grammos tömeggel rendelkező táblagép előlapját a 8"-es, 1280x800 képpontos, ötujjas érintésre érzékeny, nagy betekintési szöget kínáló HFFS kijelző foglalja el, ami mögött az integrált HD Graphics grafikus vezérlő dolgozik. Az előlapra került még a Full HD videók rögzítésére is alkalmas 2 megapixeles webkamera, míg a hátlapra is került egy 8 megapixeles hátlapi fényképező – vaku/segédfény nélkül. A készüléket kihegyezték videotelefonálásra is, ebben a dupla mikrofon és a sztereó hangszóró lesz a vásárló segítségére. Utóbbi a szórakozás útjába sem fog állni vélhetően, és használható lesz a Dolby Digital Plus technológia is, de akár headsetet is köthetünk a 3,5 mm-es kombó jack aljzatra.


[+]

Adatkapcsolatot a kétsávos, IEEE 802.11a/b/g/n-es Wi-Fi és Bluetooth 4.0-s vezérlőn keresztül tud létesíteni, ezenkívül a GPS-t sem spórolták ki belőle. Az adatok és a 32 bites Windows 8.1 operációs rendszer (mely a Microsoft Office Home & Student 2013-mal együtt érkezik) a 32 vagy 64 GB-os eMMC tárolón foglalhatnak helyet, amit microSD-vel tovább bővíthetünk, igény szerint akár plusz 64 GB-ig. Ezenkívül 7 GB ingyen SkyDrive felhős tárhely is jár a gép mellé. Szintén előre telepítve kapjuk a Microsoft Xbox alkalmazást, mellyel 90 napig ingyenesen választhatjuk ki és hallgathatjuk meg kedvenc zenéinket egy 30 millió zeneszámból álló online zenetékából, valamint számos Xbox játékkal is játszhatunk (nem a konzolra megjelentekkel).


[+]

A beépített akkumulátor a gyártó mérései szerint 7 órás üzemidőre elegendő. Ha már akku és üzemidő, akkor meg kell említeni az InstantGo-t, ami az alvó állapotba helyezett tablet gyors visszatérését teszi lehetővé, illetve az alvó üzemmódban is működő hálózati kapcsolat is említésre méltó, amivel az adatok szinkronizációja biztosítható ebben az energiatakarékos állapotban is.

A Toshiba hazánkban októberben teszi elérhetővé az Encore tabletet előreláthatólag 99 990 forintos kezdőár mellett, ami persze a valutaárfolyamok alakulása és a piacok folyamatok következtében még módosulhat a megjelenésig.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés