Windows blog: megérkezett a Windows 8.1

Már idén tavasszal hallani lehetett arról, hogy a Microsoft az Apple és Google operációs rendszeréhez hasonlóan a korábbinál gyakrabban frissíti majd a Windowst, hogy megjelenésében és funkcionalitásában is dinamikusabban tudjon reagálni az új trendekre. A kezdetben Windows Blue néven futó projektről időközben kiderült, hogy egy teljes termékcsoportot takar, aminek az otthoni felhasználók számára legérdekesebb darabja a Windows 8.1 lesz.

Szinte napra pontosan egy évvel a Windows 8 megjelenése után a nagyközönség elé lép a Windows 8.1. Aki már rendelkezik Windows 8-cal, az új verziót ingyen és bérmentve, rendszerfrissítésként érheti majd el az Windows Áruházból. Számítani kell rá, hogy az online letöltési rendszer a hatalmas érdeklődés miatt akadozni fog az első órákban, napokban, hiszen világszerte mindenhol ugyanabban az időpontban, magyar idő szerint október 17-én, délután 1 órakor válik letölthetővé. Arról egyelőre nincs információnk, hogy a frissítés mennyi időt vesz igénybe és mennyi extra tárhelyet emészt fel, de ha lezajlik a kezdeti roham, mindenképpen megvizsgáljuk majd, a jövő hét elején pedig társoldalunk, az IT Café részletes bemutatót közöl az új Windows verzióról.

A várható újdonságokról többször is írtunk már blogunkban, frissül a kezelőfelület, például visszakapjuk a Start gombot, bár a Start Menüt nem, lesz asztalra bootolás, finomodik a Modern kezelőfelület (például több Modern alkalmazás futhat egy képernyőn és új csempeméret is lesz), továbbá komoly fejlesztésen esnek át az előtelepített alkalmazások, új Internet Explorert kapunk, erősebben integrálják a Microsoft SkyDrive és Skype szolgáltatását, fejlődik a rendszer biztonsága és stabilitása, szóval rengeteg újdonságra számíthatunk. Mint mindig, most is mérsékelt óvatosságra intjük a felhasználókat, célszerűnek véljük kivárni pár napot, míg levonul a kezdeti letöltési hullám, fény derül az esetleges, kezdeti problémákra.

A Windows 8.1 Pro frissítés 3,63 GB
A Windows 8.1 Pro frissítés 3,63 GB [+]

A telepítés kapcsán ki kell emelni, hogy a Windows 8 tulajdonosok frissítés után adataikat megtartva a 8.1-es verzióval folytathatják ugyan, de ha újratelepítik rendszerüket, akkor újra 8-as verziójuk lesz, amit ismét frissíteni kell majd 8.1-re. A frissítés mellett külön termékként is elérhető lesz a Windows 8.1, nagyjából a Windows 8-cal azonos árazással. Egyelőre úgy tudjuk, hogy a Windows 8 termékkulcsok nem működnek a különálló Windows 8.1 telepítőkkel, de talán ezen idővel változtat majd a Microsoft, ezzel sok vesződségtől mentené meg a frissíteni szándékozó Windows 8 tulajdonosokat.

Mi várható az új Windows startja után? Mivel közeleg az év vége, a vásárlók számára a karácsonyi, a cégek számára pedig a számadási szezon, ezért nagy valószínűséggel komoly akciók jönnek majd. Temérdek gyártó időzíti új notebookjait, tabletjeit és hibrid megoldásait a Windows 8.1 startjához, a kereskedők pedig nyilván igyekeznek akciók keretében eladni az előző generációból megmaradt raktárkészlet. Kíváncsian várjuk, milyen fogadtatásra talál a Windows 8.1, és milyen hatást gyakorol a PC eladásokra!

Azóta történt

Előzmények