Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal

Jó látni, hogy a szolgáltatók is haladnak a korral, és a tévéadások megjelenítése mellett eszközeik másra is használhatóak.

Bevezető, dizájn

Android operációs rendszert futtató tévéokosító boxokból több is megfordult nálunk az elmúlt években, a hagyományos értelemben vett, szolgáltatók által biztosított set-top boxokkal viszont nemigen találkozunk, így kevés ismerettel rendelkezünk róluk. Épp ezért – illetve az efféle termékek nem túl gyakori cseréje miatt is – érte kisebb meglepetésként e cikk íróját új otthoni tévészolgáltatásának bekötésekor, hogy bizony már nem a korábban megszokott, gyenge hardverből, merevlemezből és lassú működésű szoftverből összerakott berendezést kapta a szolgáltatótól, hanem egy Androidra épülő tévéokosítót, a tévéadás pedig interneten keresztül, a szolgáltató ebből a célból megírt alkalmazásán keresztül érhető el.

Hirdetés

[+]

A Telekomnál az összes elérhető tévécsomag mellé kizárólag a fent említett, általuk Telekom TV SmartBoxnak hívott eszköz érhető el, választási lehetőség tehát nincs (bár a weboldalukon szerepel az IPTV lehetőség, új előfizetőként nem találtuk meg a módját, hogy lehetne megrendelni, ebben talán csak az ügyintézők tudnak segíteni), így nem is arra a kérdésre keressük a választ, hogy megéri-e a beszerzés vagy hogy hogy viszonyul a kütyü a konkurencia megoldásaihoz, hanem inkább arra, hogy mit tud egy ilyen eszköz. Vásárlás előtt ugyanis szívesen olvastunk volna valami részletesebb beszámolót, hogy pontosan mire is számíthatunk, ám efféle írást nem találtunk, ezért ha már így hozta a sors, leírjuk saját tapasztalatainkat.


[+]

A 120 x 120 mm alapterületű, 26 mm magas box külsejében túl sok érdekesség nincs, de ezt inkább előnyként könyvelnénk el, hiszen így bármilyen környezetbe beleolvadhat, nem hívja fel magára a figyelmet. A készülékház matt fekete műanyag burkolatot kapott, melynek egyhangúságát csak az oldalsó éleken körbefutó, átlátszó műanyag díszítőelem és a felül elhelyezett céglogó töri meg. Alul a termékinformációk körül egy kör alakú, csúszásgátló gumitalpat találunk, ami stabilan tartja a helyén a kis dobozt, gyengébb lökésektől biztos nem fog elmozdulni a helyéről.


[+]

Az előlapon a bekapcsológomb mellett három visszajelző LED-et találunk, melyek közül a POWER feliratú kikapcsolt állapotban piros, bekapcsolva pedig fehér színben világít, de pillanatnyi piros villanásokra is képes, amikor lenyomunk egy gombot a mellékelt távirányítón. A középső LED kék fénnyel adja tudtunkra, hogy Etherneten keresztül működik az internetkapcsolat, míg a Wi-Fi kapcsolatot fehér színnel jelzi, ha pedig egyáltalán nem kap internetet az eszköz, a fényforrás egyszerűen kikapcsol. A MODE LED szerepére viszont nem sikerült rájönnünk, három hónap használat alatt még egyszer sem világított, és a kezelési útmutató sem tér ki arra, hogy mit jelezne, ha egyszer bekapcsolna.


[+]

A csatlakozók az eszköz hátoldalán, illetve szemből nézve a jobb oldalán kaptak helyet. Hátul a táp csatlakozója mellett HDMI kimenetet, optikai audiokimenetet és egy Ethernet portot találunk, míg jobb oldalt egy microSD kártyafoglalat, valamint egy-egy USB 2.0 és USB 3.0 konnektor található. Utóbbiak az adatátvitel mellett a hangátvitelt is támogatják, vagyis nem csak hordozható adattárolót tudunk rákötni, hanem például USB-s hangkártyát vagy fejhallgatót is.

[+]

A csomagban – egy-egy, 1 m hosszú HDMI és Ethernet kábelen, valamint a tápegységen felül – találunk még egy szintén műanyag borítású, gumírozott gombokkal gazdagon megszórt távirányítót is, ami bár fogásra kényelmes, a gombok és azok környéke csúnyán porosodik, amit az apró hézagok miatt takarítani sem egyszerű.


[+]

Ez legyen azonban a legnagyobb gondunk, hiszen ezt leszámítva egyéb problémánk nincs a két mikroceruza (AAA) típusú elemmel működő távirányítóval. A számsoron és az iránybillentyűkön felül médiavezérlőket, androidos vezérlőket és dedikált Google Assistant gombot is találunk rajta, kiegészítve ezeket a tévészolgáltatáshoz tartozó Guide és Video gombokkal – előbbi a műsorújság, utóbbi pedig a Telekom videotékájának azonnali elérésére szolgál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés