Hirdetés

Xiaomi Mi Box S: butából okostévét, jó áron

Úgy döntöttünk, adunk egy esélyt a Xiaomi 4K-s anyagok lejátszására képes, Android TV-t futtató tévéokosítójának.

Bevezető, dizájn

Amennyiben elégedettek vagyunk régóta meglévő tévénk képminőségével, de mégis irigyeljük a mai tévék okos rendszerét, csak ezért kell nem lecserélnünk a készülékünket, hanem érdemes lehet szétnézni az okos set-top boxok piacán. Ez a gyűjtőnév persze kicsit félrevezető, hiszen a tévészolgáltatók beltéri egységeit is így szokás hívni, ám mivel most egy Android operációs rendszert futtató eszközről lesz szó, a továbbiakban inkább a „tévéokosító” kifejezést használjuk majd.

A tesztkészüléket ezúttal nem a gyártótól vagy a forgalmazótól kaptuk kölcsön, hanem mi magunk vásároltuk meg, megoldásként a fent vázolt problémára saját családi körünkben. A Xiaomi Mi Box S-re a viszonylag baráti ár (21 900 forint), az ígéretes specifikációk és a már itthon is népszerűnek számító, jól csengő márkanév miatt esett a választás, és bár 2018-as bemutatása óta sok idő eltelt, a kategória fórumában még mindig gyakran ajánlják a hozzáértők a hazai garancia és a megbízható működés miatt.


[+]

A Mi Box S doboza nagyjából akkora, mint egy okostelefon csomagolása, melyet kibontva rögtön a 92,5 x 92,5 mm alapterületű, 16,7 mm vastag eszköz tárul elénk a maga letisztult, matt fekete műanyaggal burkolt valójában. Szerencsére a ház esetében nem az olcsóbb termékeknél használt, fényes felületű műanyagot alkalmazták, ennek köszönhetően a por sem látszik meg rajta annyira. A dizájnt nem vitték túlzásba, egy lekerekített sarkakkal operáló, lapos négyzettel van dolgunk, melyen az egyetlen dizájnelem a kütyü tetején elhelyezett logó.


[+]

Az eszköz elején egy nem túl erős fénnyel, fehéren világító állapotjelző LED-et találunk, míg a táp csatlakozója, a HDMI 2.0a és jack kimenetek, valamint az egyetlen USB 2.0 port a hátoldalon sorakozik. Utóbbinál probléma lehet a szűkös hely, egy szélesebb kártyaolvasót már nem tudtunk csatlakoztatni, de az USB csatlakozónál nem sokkal szélesebb pendrive-ok esetén nem lesz probléma.

Bekapcsológombot, illetve egyéb kapcsolót nem találunk a Mi Boxon, a kezelés teljes mértékben a mellékelt távirányító segítségével történik. Az apró, 37 x 152 x 13 mm kiterjedésű vezérlő is matt fekete borítást kapott, ennek, valamint kis méretének köszönhetően pedig igen kényelmes a fogása – bár érdemes különösen vigyáznunk rá, könnyen elkeveredhet a szobában.


[+]

A két darab – nem a csomag részét képező – mikroceruza (AAA) elemmel működő távirányító Bluetooth kapcsolatot használ, vagyis a vezérléshez nincs szükség arra, hogy a dobozka lássa a távvezérlő által kibocsátott infavörös LED-et, ilyen ugyanis nem található rajta. A billentyűk között bekapcsológombot, négyirányú kerek gombot, hangerőállítót, valamint alkalmazásindításra, visszalépésre és a főképernyőre ugrásra szolgáló gombokat is találunk, dedikált billentyűkből pedig hármat kapunk, melyek a Netflix, az Amazon Prime Video és a Google Assistant közvetlen elérésére valók.

Sajnálatos módon multimédiás vezérlők nincsenek a távirányítón, amit a számgombok hiányával ellentétben kicsit nehezen emésztettünk meg, ez annak fényében különösen idegesítő, hogy sok androidos alkalmazás esetében először egy extra gombnyomással elő kell hívnunk a felületet, és csak utána tudjuk elindítani vagy megállítani az adott tartalmat.

Egyébként, tekintve, hogy Android TV rendszerről és Bluetooth kapcsolatról van szó, bármilyen egyéb vezérlőt is párosíthatunk új szerzeményünkkel, ideértve a vezeték nélküli egereket és billentyűzeteket, kontrollereket, illetve egyéb, Bluetooth-alapú távirányítókat, az audioeszközökről már nem is beszélve. A csomag részét képezi még egyébként egy EU-s hálózati adapter és egy egyméteres HDMI 2.0 kábel, jó pont, hogy utóbbi beszerzéséről nem kell külön gondoskodnunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés