Hirdetés

SLI-alaplapok AMD processzorokhoz

Hirdetés

Bevezető

Az elmúlt hetekben folyamatosan a piac változásait figyeltük; cikkünk szempontjából főleg az új kétmagos Athlon 64-ek érdekeltek minket, annak is bizonyos tulajdonsága, nevezetesen a lábak száma. Egy-egy új chipsetet és/vagy foglalatot igénylő CPU bevezetésekor a gyártók kibabrálnak a felhasználókkal, igencsak korlátozva meglévő rendszerük továbbfejlesztésének lehetőségeit. A változások ugyanakkor tesztjeink tervezését is érintik, hiszen szándékunk szerint igyekszünk bemutatni az aktuális termékeket és trendeket, márpedig ahány gyártó van, legalább annyi új alaplap jelenik meg egy-egy újdonság bevezetésekor. Az sem mindegy azonban, hogy egy új platform milyen hosszú életű lesz, és hogy az ehhez kapható alaplapok mikor válnak szélesebb körben is elérhetővé, illetve mikor válnak már elavulttá (vagyis továbbfejleszthetetlenné) – ezt nézve se a Socket 754 (teszt első és második rész), se az Intel 915-ös lapok (teszt első és második rész) nem tartoznak az igazán hosszútávú befektetés kategóriába. Egy szó mint száz, arra voltunk kíváncsiak, hogy a kétmagos Athlon 64-ek végülis Socket 939-es tokozásban kerülnek-e piacra. Mára már nyilvánvalóvá vált, hogy az első kétmagos Athlon 64-ek 939 tűvel fognak érkezni, így belevágtunk egy Socket 939-es alaplapokat bemutató tesztbe, mégpedig a legnépszerűbb, nForce4 chipset SLI-s változatával szereltek lettek a szerencsés kiválasztottak.

Tesztünkben tehát azok az nForce4 chipsetes alaplapok mutatkoznak be, melyek támogatják az SLI technológiát, nevezetesen a DFI, a Gigabyte és az MSI istállójából kaptunk bemutatópéldányokat, azt azonban ne feledjük, hogy januárban már írtunk az Asus A8N-SLI Deluxe-ról, így a mezőny nem három-, hanem négytagú. Létezik még az Epoxnak is nForce4 SLI chipsetes lapja, azonban ezt Magyarországon kvázi lehetetlen beszerezni (nekünk sem sikerült), így mostani cikkünkből is kimarad.

Mivel az nForce4 Ultra és az nForce4 SLI csak egy tulajdonságukban térnek el (nevezetesen az nForce4 SLI képes két NVIDIA chipes VGA meghajtására egyszerre), így a teljesítménytesztek során megmutatkozó értékeket akár felfoghatjuk úgy is, mintha az adott gyártó nForce4 Ultra chipsetes alaplapját tesztelnénk. A tesztelést a már bevált programokkal végeztük, viszont az PATA- és SATA-, az USB- és Firewire-teszteken némileg változtattunk. A PCMark2004 lefutását követően csak a végső pontszámot jegyeztük fel, viszont az USB és Firewire esetében kiegészítettük a teszteket egyszerű olvasási és írási műveletekkel, a PATA és SATA esetében pedig felhasználtuk az Intel PEAK meghajtótesztelésre kifejlesztett szoftverét. A programcsomagban található „Win32 Disk Tracing Kit” egy memóriarezidens program, mellyel minden IO-műveletet úgymond rögzíthetünk/felvehetünk (mint egy scriptet), így azt később a RankDisk programmal visszajátszhatjuk, ezáltal minden futtatáskor szektorról-szektorra ugyanazt a műveletsort hajtatjuk végre a háttértárolóval, következésképpen ez tökéletes egy merevlemez tesztelésére. Ha 1000-rel elosztjuk a RankDisk végeredményét, eredményül kapjuk a merevlemez alrendszer másodpercenkénti I/O műveleteinek számát az adott script alatt. A scriptet mi magunk készítettük el, megtalálható benne egy kis Doom 3-azás, egy kis Far Cry-ozás, Windows Commander alatt könyvtár másolása, Adobe Readerrel fájl megnyitása és olvasása, könyvtár törlése, egy kis tömörítés WinRAR-ral, 3ds max renderelés, eközben pedig ATI Control Center elindítása és a VGA beállításainak átállítása.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés