Gyarapodó választék, ingadozó árak

Alaplapok
Drágulunk! Ugyan a forint-dollár árfolyam viszonya a hét elején már javulni kezdett, a hardverárak, enyhén, de még emelkednek. Szerencsére a forint megközelítőleg tíz százalékos világpiaci gyengülése a legtöbb vasat csak úgy érintette, hogy a szokásos lassú csökkenés helyett stagnáltak az áraik. Még ebben a helyzetben is akadt több olyan gyártó, aki csökkenteni tudott árat, és újdonságokból sem volt hiány.

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 25 % áfa hozzászámításával.

Hirdetés

Alaplapok

Tovább folytatódik az Intel 955/945 chipkészletek köré épülő alaplapok beszivárgása a hazai piacra. Az Asus eddig csak a nagyobbik 955X-re épülő P5WD2 Premiummal képviseltette magát, most megérkezett a kisöcskösre alapozó P5LD2 Deluxe. Ugyan 49 900 forintos vételárával a drágábbak közé tartozik, de nagyon érdekes jószág. Természetesem tud mindent, amit az Intel új alaplapi vezérlői tudhatnak: kétmagos Pentiumok fogadása, legfeljebb 1066 MHz-es FSB és DDR2-667 támogatás.


Asus P5LD2 Deluxe – luxus körülmények akár két videokártyával is

A kötelező gyakorlatok mellett olyan figyelemfelkeltő színesítő elemeket találunk, mint a külső SATA II merevlemez-csatlakozó, melyet Silicon Image vezérlő kezel, vagy az univerzális PCI Express foglalat. A szokásos, VGA-k fogadására felkészített PCI Express x16 slot mellett helyet kapott még egy hosszú PCI Express foglalat, melynek sebessége egyszeres és tizenhatszoros között, mindenféle felületi elemek átkapcsolása nélkül, automatikusan állítható. Tovább fokozza a lap értékét, hogy nem került rá zajongó ventilátor, az északi és déli híd is passzív hűtést kapott. Apropó déli híd; ismét a RAID képes ICH7R-rel találkozhatunk, melyre kér PATA és négy SATA II egység kapcsolható tetszés szerint RAID tömbbe állítva. További négy PATA és két SATA II – egyikük a külső csatlakozó – adattár vezérléséért külső elektronika felel. Természetesen nem maradhat el a nyolccsatornás hangrendszer, a gigabites hálózati vezérlő, valamint az USB2.0 és FireWire dugaszok tömkelege sem.

Partnereink kínálatát böngészve érdekes Intel 945G chipkészletes alaplapra bukkantunk. Az Intel D945GCZL az első BTX formátumú alaplap hazánkban, ráadásul azonnal a kisebbik fajtából való – microBTX-es. A 264 x 267 milliméteres méret és az elrendezés is szokatlan.


Intel D945GCZL – microBTX elsőként

A passzív borda alatt megbújó Intel 945G északi híd kezeli a kétmagos Intel processzorokat, a DDR2-667/533/400 memóriát, valamint a tizenhatszoros és egyszeres PCI Express foglalatot, de GMA 950 integrált videovezérlő is van benne. Meglepetésre még az eggyel korábbi chipset-sorozatból ismerős ICH6 déli híd került az alaplapra, melyre két PATA és négy SATA merevlemez köthető, de a RAID funkcióról le kell mondanunk. Mivel a legegyszerűbb verzióról van szó, csupán 10/100 megabites hálózati vezérlő és hatcsatornás hangrendszer került rá, a FireWire csatlakozókat pedig hiába keressük. Az egyszerű kivitelnek köszönhetően kedvezőnek mondható, 31 200 forintos árcédula tartozik az első BTX-es fecskéhez; meglátjuk, csinál-e majd nyarat.

További örvendetes Intel 955/945 hír, hogy az eddig legolcsóbb Gigabyte 8I955X Pro és 8I945P-G ára máris csökkent. Az előbbi, Intel 955X északi és ICH7R déli hídra épülő lap új ára 42 400 Ft, ezzel olcsóbb néhány konkurens 945-ös lapjainál is. A 8I945P-G friss 27 400 forintos vételára utolérhetetlen, megközelíti a jól felszerelt Intel 915-ös alaplapok árát.

Az Intel chipsetektől elszakadva, de Intel platformnál maradva jelentjük, hogy újabb nForce4 SLI Intel Edition-lap érkezett meg hozzánk. Az Asus P5ND2-SLI 58 000 forintos vételára kétezer forinttal alacsonyabb MSI-s konkurensénél, de ugyanennyivel magasabb az Epox vetélytársénál.


Asus P5ND2-SLI

A felszereltségre nem lehet panasz, mindent megkapunk, ami egy drága csúcslapon elképzelhető. Természetes a kétmagos processzorok és gyors DDR2 RAM támogatása, szintúgy nem hiányozhat a két hosszú PCI Express foglalat. Az SLI üzemmódot váltókártyával kell beállítani. Merevlemezből összesen nyolcat (négy-négy PATA és SATA II) köthetünk rá, ugyanennyi csatornás a hangvezérlő. Tíz USB 2.0 port mellett FireWire csatlakozó is van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés