Két új alaplap a Gigabyte-tól

A Gigabyte hivatalosan is bejelentette az elmúlt hónapban több szakmai rendezvényen is megtekinthető, nForce4 SLI Intel Edition lapkakészlet köré épülő, GA-8N-SLI Royal névre keresztelt alaplapját. A legfeljebb 1066 MHz-es rendszerbusszal bíró processzorokat fogadó Socket 775 aljzat mellé négy memóriafoglalat került, amelyekbe DDR2 modulok helyezhetők. A chipset specifikációjában szereplő 667 MHz-es effektív memóriaórajel a tuningfunkciók révén könnyen áthágható, amint azt az NVIDIA új chipsetjének promóciójában erőteljesen részt vevő Corsair tesztlaborja is tanúsította.


Fotó: PROHARDVER!

A csúcslappal számos hangzatos elnevezésű szolgáltatás is jár, ilyen például a CPU Intelligent Accelerator (CIA 2) vagy a Memory Intelligent Booster 2 (MIB 2), amelyek a tuningolást hivatottak segíteni. A processzorfoglalat és a hátsó I/O-panel között látható aljzatba egy Universal Plus Dual Power System (U-Plus D.P.S.) kártya illeszthető, amely a CPU stabil áramellátásáról gondoskodik.

Ahogyan egy nForce4 SLI IE-alapú modelltől elvárható, 3 Gbps sebességű Serial ATA II (négy a déli hídon, kettő a Promise vezérlőn) és Ultra-ATA133 portokat találunk rajta, amelyek vegyesen is RAID 0, 1, 0+1 vagy 5 tömbökbe szervezhetők, és a két Gigabit Ethernet interfész mellé három Firewire-400 és tíz USB 2.0 is jár; a hangvezérlő AC’97-kompatibilis és 7.1 csatornás. Balsikerű BIOS-frissítések esetére egy második chip is helyet kapott a lapon.

A GA-8N-SLI Royal két PCI Express x1 és két PCI kártyával bővíthető, a grafikus vezérlők számára pedig két PCI Express x16 slot áll rendelkezésre. A lap a standard SLI-rendszereken kívül támogatja a Gigabyte kétchipes GV-3D1 videokártyáját is. A lap mellé csomagolt extrák sorában a GN-BTD02 jelzésű USB Bluetooth-adapter is megtalálható.


GA-K8A480M-9

Csendben érkezik egy microATX formátumú alaplap is a Gigabyte-tól, amely az ATI Radeon Xpress 200 (RS480) chipsetje köré épül, és az előbbivel ellentétben Socket 939-es AMD processzorokat fogad. Az integrált grafikát tartalmazó, 32 MB-os helyi frame bufferrel ellátott ATI északi híd mellé az ULI M1573 jelzésű déli hídja kerül a lapra, melyeket két Realtek chip egészít ki – az egyik Gigabit Ethernet portot, a másik (ALC880) pedig nyolccsatornás hangot biztosít.

A négy darab (természetesen kétcsatornás üzemmódot is támogató) memóriafoglalatba legfeljebb 4 GB RAM helyezhető, bővítőkártyák fogadására egy PCI Express x16, egy PCI Express x1, illetve két PCI aljzat áll rendelkezésre. A négy Serial ATA porton és két IDE-csatornán kívül összesen nyolc USB 2.0, egy soros és egy párhuzamos port is szerepel az interfészek listáján, a beépített X300-as grafikus vezérlőre analóg (D-Sub) csatlakozón keresztül kapcsolható monitor.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés