Shuttle DS57U: pici passzív PC Broadwell-lel

Hirdetés

A Shuttle DS57U

A Shuttle készre vagy félkészre (barebone) szerelt PC-i már több mint egy évtizedes múltra tekintenek vissza. A koncepció lényege, hogy a vásárló a lehető legkevesebb kompromisszum mellett juthasson egy viszonylag kisméretű, de szükség szerint viszonylag nagyszámítási teljesítményű vagy alacsony fogyasztású, bővíthető memóriával és háttértárral rendelkező, SFF (Small Form Factor) formátumú számítógéphez. Az évről évre érkező friss platformokkal párhuzamosan jönnek ki az újabbnál újabb masinák, így a mobil Intel Broadwell processzorok debütálása után jó néhány hónappal befutott az egyik legújabb, DS57U névre hallgató modell is, mely elsősorban kis méretével és passzív hűtésével hívja fel magára a figyelmet.


[+]

A Shuttle gépe egyszerű kartondobozban érkezik, melynek oldalán olvashatóak a specifikációk. Első helyen a processzor szerepel, ami esetünkben egy Celeron modell, konkrétan a 3205U jelölésű kétmagos darab, de akár Core i3-5005U vagy i5-5200U központi egységekkel is megvásárolható a barebone. A 3205U gyakorlatilag a Broadwell család legkisebb tagja, hisz a CPU-magok órajele 1,5 GHz, melyhez sem turbó órajel, sem Hyper-Threading nem társul. Ezzel szemben a HD Graphics IGP már nem maradt le, aminek maximális órajele 800 MHz lehet. A visszafogott órajeleknek hála a processzor fogyasztása legfeljebb 15 wattban tetőzhet, ami a Shuttle számára megfelelően alacsony a teljesen passzív hűtés kialakításához.


[+]

A csupán 1,43 kilogrammos DS57U egy letisztult, egyszerű, 1,3 literes kis házat kapott, ahol jól láthatóan nem a szemet gyönyörködtető dizájn, hanem sokkal inkább a funkcionalitás volt a fő szempont. Ez annak tükrében pláne nem csoda, hogy a Shuttle elsősorban vállalati, illetve irodai környezetbe szánja masináját, de ettől függetlenül akár otthon, a nappaliban is megállhatja a helyét.


[+]

A gépet a hűtés sajátosságából adódóan állítva kell elhelyezni, ráadásul úgy, hogy a soros portok vagy az átellenben lévő DisplayPort feljebb helyezkedjen el, hiszen a meleg levegő csak így tud hatékonyan távozni a ház oldalán kialakított rácsozaton keresztül.


[+]

Csatlakozókból nincs hiány, ugyanis hat darab USB, két monitorcsatlakozó (Dual View képes), két Gigabit Ethernet aljzat mellett még SD kártyaolvasónak is jutott hely. A DisplayPort mellett egy négytűs kis aljzat látható, melynek az egyik tűpárjára külső bekapcsológomb akasztható, ami akkor lehet hasznos, ha eldugott, vagy beépített helyre tesszük a kis PC-t, így bekapcsolója elérhető helyre vezethető ki. A másik tűpárnak CMOS reset funkciója van, ezzel a gépház kinyitása nélkül alapállapotba hozhatjuk a BIOS-t, ha véletlenül valamit rosszul állítottunk volna be.



[+]

A házról nem maradt le a Kensington zár helye sem, de az aljára rögzíthető két fém kiegészítővel akár VESA szabványú (75/100 mm) rögzítőpontokkal is felvértezhetjük, mellyel például monitorra, falra vagy bármilyen más a szabványnak megfelelő pontra felszerelhetővé válik.


[+]

Tartozék gyanánt a már említett, VESA-kompatibilitást kínáló rögzítés kellékein felül gyakorlatilag csak a külső, 19 voltos feszültséget biztosító, 65 wattos tápegységet említhetjük, melynek kivitele megegyezik egy átlagos notebook töltőjével.


[+]

Belső, működés

Természetesen a masina belsejébe is bekukkantottunk, és most nem csak azért, hogy kíváncsiságunkat kielégítsük, ugyanis a Shuttle gép memória és háttértár nélkül érkezik, úgyhogy ezeket nekünk kell beszerezni, illetve beszerelni.


[+]

Hat darab csavar eltávolítása után elénk tárulnak a bővítőhelyek. A legfeljebb két 8 GB-os, DDR3L-1333/1600 szabványú SO-DIMM modul fogadására felkészített RAM aljzatok mellett egy 2,5"-os hely húzódik, amibe akár 12,5 milliméter magas meghajtó is építhető.


[+]

Amennyiben SSD mellett tesszük le a voksunkat, úgy lehetőség van mSATA formátumú meghajtó beépítésére is, ugyanakkor az aljzatba bármilyen egyéb, teljes méretű mini PCIe kártya is bepattintható. Utóbbira egy másik lehetőséget kínál Wi-Fi kártya aljzata, mely akár ki is szerelhető, és helyére másik mini PCIe kártya illeszthető.


[+]

A Celeron 3205U processzor az alaplap hátoldalán kapott helyet. A hűtő szerepét gyakorlatilag maga a fémház tölti be, melyhez egy kisebb hőcsöves megoldással érintkezik a lapka felülete. A Shuttle ígérete szerint a DS57U egészen 40 Celsius-fokos külső hőmérsékletig üzembiztos, igaz, ilyen környezethez már erősen javasolt az SSD, ugyanis a merevlemezek ebből a szempontból sokkal érzékenyebbek, így ezek alkalmazását legfeljebb 35 Celsius-fokig javasolja a gyártó.

Nagyjából 22 °C-os hőmérsékletű helyiségben folytatott tesztjeink során nem bizonyult túl forrófejűnek a Celeron. Üresjáratban 40 °C volt a lapka hőmérséklete, miközben a teljes gépen mindössze 13 wattos fogyasztást mértünk. A CPU-magok 100%-os terhelése mellett 50 °C-ig kúszott fel az érték, a konnektornál mért fogyasztás pedig 18 wattig emelkedett. Utóbbi mellé az IGP-t is izzasztva 26 wattot mutatott fogyasztásmérőnk, miközben a hőmérséklet 58 °C-ig mászott fel. Fontos megjegyezni, hogy a méréseket két darab 2 GB-os RAM modullal, illetve egy 240 GB-os Corsair SSD-vel végeztük.

Főbb paraméterek
Termék megnevezése Shuttle DS57U
Processzor Intel Celeron 3205U BGA (2 mag, 1,5 GHz, 15 W TDP)
Memória 2 db SO-DIMM foglalat (DDR3L-1333/1600)
Grafika Intel HD Graphics (12 db, Gen8 EU) – integrált
Hang nyolccsatornás ALC662
Merevlemez/SSD egy darab 2,5 hüvelykes hely (SATA 6 Gbps), max. 12,5 mm magasságig
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció dupla Intel Gigabit Ethernet + Realtek RTL8188E IEEE802.11n Wi-Fi (150 Mbps)
Előlapi interfészek - 4 db USB 2.0,
- 2 db soros port,
- SD kártyaolvasó
Hátlapi interfészek - 2 db USB 3.0,
- 1 db DisplayPort 1.2 és 1 db HDMI 1.4a monitorkimenet,
- 2 db Gigabit Ethernet,
- audio ki- és bemenet,
- DC tápbemenet
Extrák 3 Gbps mSATA/mini PCIe 2.0 aljzat, soros port, VESA felfogató, bekapcsoló és BIOS reset kivezetés
Méret 200 x 165 x 39,5 mm
Operációs rendszer nincs
Gyártó honlapja www.shuttle.eu
Termék honlapja DS57U
Fogyasztói ár kb. 81 000 forint
Garancia 2 év

Értékelés

Nehezen tudunk fogást találni a Shuttle DS57U barebone PC-n. Külsejét tekintve egy pici, viszonylag könnyű, de puritán géppel van dolgunk, mely ugyan valószínűleg nem lesz a nappali dísze, de nem is erre tervezték, ugyanakkor akit a külcsín nagyon zavarna, az könnyen elrejtheti vagy rögzítheti egy megfelelő helyre a fekete dobozkát. A Celeron 3205U nem egy izomkolosszus, ugyanakkor irodai feladatokra, internetezésre, illetve IGP-jével különféle videoanyagok lejátszására is bőven alkalmas lehet, sőt aki 8-10 évvel ezelőtti játékokra vetemedne, az a megfelelő beállítások mellett még játszhat is a Broadwellen. Szintén jó hír, hogy az SSD mellett a nagyobb kapacitású merevlemezről sem kell lemondanunk, hisz az mSATA aljzatnak hála mindkettő egyazon időben lehet jelen a DS57U belsejében. Hab a tortán, hogy SSD-t alkalmazva forgó alkatrész nélküli, teljesen zajmentes gépet kaphatunk, mely nem mellesleg nagyon alacsony fogyasztású is.

Különféle csatlakozókból szintén nincs hiány a Shuttle gépén, akárcsak a hálózati kapcsolatok lehetőségéből, ahol két LAN és egy Wi-Fi közül választhatunk, vagy párhuzamosan akár mindhármat használhatjuk, ha a szükség épp úgy hozná. Összességében tehát nem találtunk említésre méltó hiányosságot DS57U-val kapcsolatban, így már csak az ár kérdése maradt hátra. Az általunk kipróbált, Celeron processzorral szerelt modellhez per pillanat 81 000 forint környékén lehet hozzájutni, amihez persze még hozzájön majd a tetszőleges kapacitású memória, illetve háttértár. Aki karcsúbb igényekkel rendelkezik, még akár 100 000 forintból is kihozhatja a komplett gépet, ami mindent számításba véve szerintünk elég kedvező, így a Shuttle DS57U kisméretű PC-je részünkről kétségkívül ajánlott választás.


Shuttle DS57U barebone PC

Oliverda

A Shuttle DS57U-t a Shuttle bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés