Hirdetés

Scythe - a zajnak kaszáltak

Hirdetés

Katana Cu

Az utóbbi időben egyre többet beszélnek a Scythe-ról. Először az NCU-2005 kapcsán hallottunk róla, ami egy hatalmas, passzív hűtő valami olyasmivel, ami nagyon hasonlít a heat-pipe-ra, csak más, és heat-lane-nek hívják. Később saját bőrünkön tapasztaltuk, mire képes a hagyományos hőcsöves Ninja és a kisebb Katana processzorhűtő. Tavaly őszi tesztünk óta a gyártó tovább szorgoskodott. Mai írásunkban megismerkedünk az utóbbi fél év Scythe újdonságaival.

Az alumíniumbordás Katana csak az élmezőny végére tudott besorakozni, de ezt a japán hűtőmesterek nem hagyhatták annyiban, megjelentették a teljesen rézből készült változatot. A két szamurájkard külsőre teljesen egyforma, és csomagolásuk is csak színben különbözik. Az újonc neve egyszerűen megkapta a rézre utaló Cu toldalékot, így lett Scythe Katana Cu.

A szerelőkészlet is ugyanolyan bonyolult maradt, de legalább a régebbi Socket A-s alaplapokra is felszerelhető a hűtő, ráadásul ehhez nincs szükség furatokra a processzorfoglalat körül. A sok fémdarabka mellé pici villáskulcs is jár. A használati útmutató japán és angol, de a képek alapján nagyon könnyű boldogulni, mert azok magyarul vannak. A réz Katana újdonsága, hogy van fordulatszabályzója. Apró kellemetlenség lehet, hogy a kis tekerő fixen, a tápkábelektől függetlenül csatlakozik a 92 milliméteres ventilátorhoz, és egy hátlapi panelhez van rögzítve, amit nem lesz túl egyszerű elérni. Szerencsére egy kis feszegetéssel külön lehet választani.

Maga a borda meglehetősen érdekes jószág, ugyanis némileg meg van döntve. Ennek az lehet az előnye, hogy a processzorfoglalat környékén lévő, melegedő alkatrészeket is hűteni tudja. A szerelési útmutató szerint úgy kell beépíteni, hogy a csövek vízszintesen álljanak vagy a felső végük felfelé mutasson. Ez nagyjából annyit jelent, hogy toronyházba a videokártya felé fújó ventilátorral nem szabad beszerelni.

A processzorral érintkező felület alaposan fel volt polírozva, bár néhány foltot találtunk rajta. A talapzatban húzódó két hőcső ellaposodik.

Az újoncnak valamivel erősebb siklócsapágyas ventilátora volt, mint elődjének. Motorja 12 voltos feszültségen 0,19 amperes áramerősséggel dolgozik, vagyis 2,28 W a csúcsteljesítménye. A DFS922512M kód alapján a YongLinXing Electronics weboldalára jutottunk, mely szerint a gyártó több neves számítógépes vállalatot lát el hűtőkkel és ventilátorokkal.

A Katana Cu-t úgy szereltük fel, hogy a ház hátulja felé szellőzzön. Ekkor Asus alaplapunkon a processzorfoglalat mögé helyezett alkatrészek bordája is bőségesen kapott a huzatból. A rögzítés eltartott egy ideig, összesen tíz csavart kellett betekerni. A hátlapot tartó négy meghúzásához egy kis kézügyesség kell, de alapvetően nincs olyan műveleti rész, ahol túlerőltetéssel kárt tudnánk tenni az alaplapban vagy a processzorban, esetleg magában a hűtőben.

Vállban nem volt túl széles a Katana. Az északi híd bordája kényelmesen elfért mellette, és a táp felé sem lógott le az alaplapról. A rögzítők oldalt és hátul is letakartak néhány alkatrészt a processzorfoglalat mellett.

Főbb paraméterek:

 

Termék megnevezése Scythe Katana Cu (SCKTN-CU1000)
Felszerelhető Socket A/754/939/940, Socket 478/775
Méret 138 x 96 x 96 mm
Anyag réz
Tömeg 590 g
Ventilátor mérete 92 x 92 x 25 mm
Ventilátor fordulatszáma 1200–2500 rpm
Csapágyazás sikló
Gyártó weboldala www.scythe-eu.com
Termék weboldala Katana Cu
Forgalmazó Computermode
Bruttó fogyasztói ár 10 600 Ft

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés