Scythe - a zajnak kaszáltak

  • (f)
  • (p)
Elemzés – Írta: | 2006-05-11 10:30

A kiváló hűtési megoldásairól ismert japán gyártó termékeiből vizsgáltunk meg egy csokorra valót.

Katana Cu

Az utóbbi időben egyre többet beszélnek a Scythe-ról. Először az NCU-2005 kapcsán hallottunk róla, ami egy hatalmas, passzív hűtő valami olyasmivel, ami nagyon hasonlít a heat-pipe-ra, csak más, és heat-lane-nek hívják. Később saját bőrünkön tapasztaltuk, mire képes a hagyományos hőcsöves Ninja és a kisebb Katana processzorhűtő. Tavaly őszi tesztünk óta a gyártó tovább szorgoskodott. Mai írásunkban megismerkedünk az utóbbi fél év Scythe újdonságaival.

Az alumíniumbordás Katana csak az élmezőny végére tudott besorakozni, de ezt a japán hűtőmesterek nem hagyhatták annyiban, megjelentették a teljesen rézből készült változatot. A két szamurájkard külsőre teljesen egyforma, és csomagolásuk is csak színben különbözik. Az újonc neve egyszerűen megkapta a rézre utaló Cu toldalékot, így lett Scythe Katana Cu.

A szerelőkészlet is ugyanolyan bonyolult maradt, de legalább a régebbi Socket A-s alaplapokra is felszerelhető a hűtő, ráadásul ehhez nincs szükség furatokra a processzorfoglalat körül. A sok fémdarabka mellé pici villáskulcs is jár. A használati útmutató japán és angol, de a képek alapján nagyon könnyű boldogulni, mert azok magyarul vannak. A réz Katana újdonsága, hogy van fordulatszabályzója. Apró kellemetlenség lehet, hogy a kis tekerő fixen, a tápkábelektől függetlenül csatlakozik a 92 milliméteres ventilátorhoz, és egy hátlapi panelhez van rögzítve, amit nem lesz túl egyszerű elérni. Szerencsére egy kis feszegetéssel külön lehet választani.

Maga a borda meglehetősen érdekes jószág, ugyanis némileg meg van döntve. Ennek az lehet az előnye, hogy a processzorfoglalat környékén lévő, melegedő alkatrészeket is hűteni tudja. A szerelési útmutató szerint úgy kell beépíteni, hogy a csövek vízszintesen álljanak vagy a felső végük felfelé mutasson. Ez nagyjából annyit jelent, hogy toronyházba a videokártya felé fújó ventilátorral nem szabad beszerelni.

A processzorral érintkező felület alaposan fel volt polírozva, bár néhány foltot találtunk rajta. A talapzatban húzódó két hőcső ellaposodik.

Az újoncnak valamivel erősebb siklócsapágyas ventilátora volt, mint elődjének. Motorja 12 voltos feszültségen 0,19 amperes áramerősséggel dolgozik, vagyis 2,28 W a csúcsteljesítménye. A DFS922512M kód alapján a YongLinXing Electronics weboldalára jutottunk, mely szerint a gyártó több neves számítógépes vállalatot lát el hűtőkkel és ventilátorokkal.

A Katana Cu-t úgy szereltük fel, hogy a ház hátulja felé szellőzzön. Ekkor Asus alaplapunkon a processzorfoglalat mögé helyezett alkatrészek bordája is bőségesen kapott a huzatból. A rögzítés eltartott egy ideig, összesen tíz csavart kellett betekerni. A hátlapot tartó négy meghúzásához egy kis kézügyesség kell, de alapvetően nincs olyan műveleti rész, ahol túlerőltetéssel kárt tudnánk tenni az alaplapban vagy a processzorban, esetleg magában a hűtőben.

Vállban nem volt túl széles a Katana. Az északi híd bordája kényelmesen elfért mellette, és a táp felé sem lógott le az alaplapról. A rögzítők oldalt és hátul is letakartak néhány alkatrészt a processzorfoglalat mellett.

Főbb paraméterek:

 

Termék megnevezése Scythe Katana Cu (SCKTN-CU1000)
Felszerelhető Socket A/754/939/940, Socket 478/775
Méret 138 x 96 x 96 mm
Anyag réz
Tömeg 590 g
Ventilátor mérete 92 x 92 x 25 mm
Ventilátor fordulatszáma 1200–2500 rpm
Csapágyazás sikló
Gyártó weboldala www.scythe-eu.com
Termék weboldala Katana Cu
Forgalmazó Computermode
Bruttó fogyasztói ár 10 600 Ft

Scythe Silent Box

A Scythe Silent Box több specialitást is felsorakoztat. Már a dobozából kirántva feltűnt, hogy csak a vékony, felső borítása van fémből – alumíniumból. A többi része gumiból készült. Ez az anyag nagyszerűen nyeli el a rezgéseket, de a meleget sem nagyon engedi ki. A készlethez kaptunk még két hővezető anyagból készült lapot, két tápcsatlakozó-hosszabbítót, valamint néhány csavart és japán-angol használati útmutatót, ismét magyar képekkel.

A ládikót kinyitva újabb ínyencségekbe botlottunk. A borítás felső részéhez egy hajlított fémlemez csatlakozik, ami egy heat-lane, vagyis lapos heat-pipe. Ez az alkatrész vezeti ki a merevlemez melegét házon kívülre. Az alsó gumi rész több mint fél centiméter vastag, és zajszigetelő anyaggal töltötték meg.

A felső részt tovább bontva látható, hogy annak is csak a felső része van fémből, alatta újabb gumiréteg van. A hőleadás hatékonysága számunkra kissé kérdéses, hiszen a vezető a vékonyka, sima alumíniumlapra szállítja a meleget. A heat-lane csipeszszerűen visszafordul, így együtt tartja a fém- és gumiréteget.

Az alsó vályú hangszigetelő elemeiben 3,5 hüvelykes merevlemezeknek alakítottak ki helyet. Ehhez vastagabb adattárak esetén kettő, vékonyaknál egy részt kell kivenni.

Átlagos külső méretű, 160 GB-os Samsung merevlemezünk beépítéséhez mindkét réteg betétjétől meg kellett szabadulnunk. A két hangszigetelő elemet nagyszerűen hasznosíthatjuk további alkatrészeink csendesítéséhez.

Az adattár elektronikájára fektettük a hővezető masszából készült lemezt. Ennek megfelelő felfekvésére tanácsos ügyelni, és arra is figyeljünk, hogy jól illeszkedjen a heat-lane-re.

A szendvics elkészítve meglehetősen feszült. A felső heat-lane, gumi, alumíniumlemez alkotta fedelet alaposan le kellett nyomni, hogy a csavarokat a helyükre tudjuk illeszteni. Ezekkel fogja össze a felső fém és a gumiágy a többi alkatrészt. A csavarok betekerésénél fokozottan figyelni kell arra, hogy gumiba tekerjük őket, ami sokkal puhább náluk. Ha túlzottan meghúzzuk őket, könnyen megszakadhatnak a menetek.

Főbb paraméterek:

 

Termék megnevezése Scythe Silent Box (SBX-1000)
Merevlemeztípusok 3,5 hüvelykes IDE vagy SATA
Méret 144 x 211 x 41 mm
Anyag NB és BR gumi, alumínium és heat-lane
Tömeg 840 g
Extrák hangcsillapító bélelés
Gyártó weboldala www.scythe-eu.com
Termék weboldala Silent Box
Forgalmazó Computermode
Bruttó fogyasztói ár 18 230 Ft

Ventilátorok

Új ventilátorokat is piacra dobott a Scythe. A háromtagú S-FLEX sorozatot kimondottan házak hűtésére tervezték. A 12 centiméteres ventilátorok közül a leggyorsabb is maximum 1600-at fordul percenként, a közepes 1200-at, a leglassabb csupán 800-at. Az említett fordulatokat 12 volton tudják a ventilátorok, a feszültség csökkentésével még lejjebb is mehetnek.

Az S-FLEX család fő érdekessége az S-FDB csapágyazás. A rövidítés mögött a Sony Fluid Dynamic Bearing szó áll. A Sony által szabadalmaztatott megoldásban az egymáson elmozduló felületek között nincs hagyományos fizikai érintkezés, hanem egy folyadék felületi feszültségéből kialakult rétegen siklanak. Így jelentősen csökken a súrlódás, és a hozzá köthető zaj, valamint nő az élettartam. A szokásos 40–50 000 óra helyett az Scythe 150 000 órás üzemet garantál. A felépítésből adódik, hogy a szokásos ventilátorokkal ellentétben az S-FLEX-ek rotorja nem nyomható közelebb a vázhoz.

Külsőre nem sok látszik a speciális belsőből. Az alacsony áramerősség utal csupán arra, hogy itt különleges megoldásról van szó. Tesztlaborunkban a leglassabb, 800-as és a leggyorsabb, 1600-as modell vendégeskedett. Az előbbi motorja 12 volton csupán 0,1 amperes áramerősséget igényelt, ezzel az általunk tesztelt 12 centiméteresek közül a legkisebb fogyasztású. Viszonylag magas, 1600-as fordulatszáma mellett a legerősebb S-FLEX 0,2 ampere is nagyon alacsony érték. Az új ventilátorok vételára 4300 Ft.

Szintén ventilátoros újdonság a Scythe Kama Bay. Első pillantásra ugyan csak sejteni lehet, hogy egy 12 centiméteres légkavaró lapít a sűrű fémháló mögött. Az alkalmatosság három színben vásárolható meg, fehérben, feketében és ezüstszürkében.

A borítás alá kukkantva már látszik, hogy tényleg egy 12 centiméteres ventilátor van mögötte. Bár nem S-FDB csapágyas, de maximális percenkénti fordulatszáma csupán 800. Mivel a rácson szívja át a levegőt, amit a ház belseje felé továbbít, porszűrő is került elé. Ez nemcsak a légszállítását csökkenti, de a hangját is. Picit ront a képen, hogy a ventilátort a vázhoz egyszerű csavarok fogják, nincs rezgéscsillapító.

De mégis, mire jó a Kama Bay? Ötnegyedes meghajtók hűtésére vagy ház szellőztetésére vagy mindkettőre. Beszerelhetjük úgy, hogy a meghajtóra alulról vagy felülről fújja a levegőt. Ilyenkor kétféle rögzítési lehetőségünk van. Rakhatjuk kissé hátrébb, és akkor eltakarhatjuk egy borítólemezzel, vagy játszhatja mindjárt a homlokzati takaró szerepét is. Állítva három meghajtóhely elé is berakhatjuk; ilyenkor természetesen eltakarjuk vele az előlapot. Ez a felállás akkor jó, ha mögötte néhány merevlemez dolgozik 5,25 colos rezgéscsillapító keretekben. A Scythe Kama Bay vételára 4990 Ft.

Tesztelés

A rézből készült Katanát alumíniumos elődjével és a Coolink U8-92-vel vetettük össze. A teszteléshez új konfigurációt építettünk, melynek lelke egy alaposan melegedő Intel Pentium D 830. Az új kazán már 3 GHz-es alapórajelén és 1,35 voltos alapfeszültségén is jobban melegedett, mint korábbi, 3,8 GHz-re tuningolt, túlfeszített egymagosunk, így a ma kapott értékek nem hasonlíthatók korábbi eredményeinkhez. Konfigurációnk többi eleme maradt a régi:

  • Intel Pentium D 830 processzor
  • Asus P5WD2 Premium alaplap
  • 2 x 512 MB Kingmax DDR2-800 memória
  • Asus Radeon X800 XT videokártya
  • 160 GB-os Maxtor merevlemez
  • Cooler Master Real Power 450 W tápegység
  • Casetek CK-1020 ház hátul 9,2 centiméteres Coolink ventilátorral

Grafikonjainkon egy megközelítőleg 20 perces, 100 %-os processzorterheléses melegítési időszak és utána pár perces terheletlen kihűlési folyamat látható. A vonalakat vízszintesen némileg elcsúsztattuk egymástól, hogy a felfutás és a lecsengés jobban láthatóvá váljon.

Elsősorban kis zajszintre törekedtünk, ezért a hűtőket percenként 1800-as és 1500-as fordulatszámon vizsgáltuk. A rezgéscsillapítókkal megtámogatott Coolink hűtő az alacsonyabb és magasabb fordulatszámon is halkabb volt a Katanáknál. A bordáról leszerelve ugyan a réz Katana ventilátorát éreztük egy leheletnyivel hangosabbnak, de visszarakva megfordult a helyzet. A vékony alumíniumlamellák picit rezonáltak.

Első körben a házat szellőztető 92 milliméteres ventilátort is bekapcsoltuk. Az új processzorral a szokásosnál jó öt fokkal melegebbet mértünk a Coolink hűtő alatt. A rézből készült Katana csupán öt fokkal maradt le a csupa hőcső vetélytársa mögött. Az alumínium Katana eredményéből látszik, hogy a rézre váltásnak nagyon jó hatása volt. A két Scythe hűtő között majdnem 10 fok volt az eltérés.

A hátsó ventilátort kikapcsolva a rendszer halkabb lett, de mindhárom hűtőnél emelkedett is a processzorhőmérséklet. A legkevesebbet – átlagosan 4 fokot – a réz Katanánál, 5-öt a Coolinknél, 6-ot a régi Katanánál. A különbség a két éllovas között 4 fok körüli volt, a régi harcos viszont már több mint 10 fokkal maradt le utódja mögött.

Lassabb processzorhűtővel és bekapcsolt hátsó ventilátorral jobb eredményeket értünk el, mint az előző körben. Az élen továbbra is 4 fok volt a különbség, és az alumínium Katana lemaradása is 10 fok alá csökkent a rezeshez képest.

A leghalkabb beállításban a rézből készült Katana már nagyon az U8-92 nyakában lihegett. A réz kisebb huzatban hatékonyabban dolgozott. Az alumínium előd ismét a szokásos mértékben, nagyjából 10 fokkal maradt le.

A Scythe Silent Boxot először az asztalra helyezve vizsgáltuk. Az erősen egymásnak feszített alkatrészek miatt bizony kézzel tapintva is éreztük a vibrálást, amit az asztallap alaposan fel is erősített. Egy ugyanilyen merevlemez borítás nélkül az asztalra helyezve kevésbé vibrált. Ami teljesen eltűnt, az az adattár motorhangja, és az író-olvasó fejek mozgásának zaja is minimálisra halkult. Nagyjából olyan halk lett a 200 GB-os Samsungunk, mint egy mobil merevlemez. A Silent Boxot Casetek CK-1020 házunkba szerelve még a vibrálás jelentős részétől is megszabadultunk.

A melegedést vizsgálandó pár óráig állni hagytuk a Silent Boxot. A benne lakó merevlemez hőmérséklete szépen lassan 42 fokig kúszott fel. Ez az érték semmivel sem rosszabb a szellőzés nélkül a ház gyomrában magára hagyott adattár hőmérsékleténél, de egy lassú légkavaróval kezelt merevlemez sokkal hidegebb lehet. Nem szabad viszont megfeledkezni arról, hogy a szabadon hagyott merevlemez és a ventilátor sokkal zajosabb, mint a Silent Box. A bemelegítés után két órányi másolgatás következett. Ekkor a bedobozolt merevlemez hőmérséklete 46 fokig emelkedett, a szellőzés és borítás nélkül hagyott társa pedig egy-két fokkal hidegebb – meg jóval zajosabb – maradt.

Az S-FLEX ventilátorokat Coolink X12 légkavarókkal vetettük össze, melyek a ventilátortesztünkben jól szereplő Coolinkek utódai. A Scythe üdvöskéi az élettartamot tekintve máris nyertek; 150 000 órájuk másfélszerese a Coolinkekének.

A percenként 1600-at forgó S-FLEX-et beüzemelve a magas fordulatszámú 12 centiméteres ventilátoroktól elvárható, emberes szélzajt hallottuk. Ami még a Coolinkek ellenében is hiányzott, az a vibrálás volt. A nehezebb példányok közé sorolható Scythe 1600-as egészségesebb szélzajt produkált. Kézi szélsebességmérőnkkel a Scythe ventilátor esetében kaptunk nagyobb számokat, ebből arra lehet következtetni, hogy levegőszállításban a Coolink előtt van.

A kisebb, percenkét 800-as fordulatszámú, ventilátoroknál már a motorhang dominált. Az S-FLEX egyértelműen halkabb volt, és a picike zaj, ami a motorból jött, mélyebb volt, mint a Coolinknél, hangszíne kevésbé volt zavaró. Aki ismeri a Zalman VF700 Cu VGA-hűtőt, annak hasznos információ lehet, hogy ezek a visszafogott 12-esek jóval halkabbak, mint a nevezett hűtő 5 voltról hajtva. Szélsebességben ismét a Scythe versenyzője jött ki jobban, bár csak egy hajszálnyival. Egy izmosabb processzorhűtő vagy jó huzatú ház szellőztetéséhez gyakran még a percenként 800-at forduló 12-es ventilátor is sok, ezért kipróbáltuk, mennyire lassíthatóak a kis szélmalmok. Mindkét esetben megközelítőleg 600-as fordulatszámot kaptunk, és az S-FLEX továbbra is halkabb maradt. A rezonanciával is hasonló volt a helyzet: Scythe-győzelem.

Az S-FLEX-szel és a Coolinkkel összehasonlítva a Kama Bay szintén 800-at pörgő ventilátora alapból hangosabb volt. Amikor visszaraktuk a keretbe, a fémrács és a porszűrő mögé, levegőszállítása csökkent, de hangja is mérséklődött. Kevesebbet fújt, mint a Coolink meztelenül, de egy picivel halkabban is tűnt. Nagyjából 600-as fordulatra lassítva még mindig elegendő huzatot szolgáltatott a mögé bújtatott merevlemezeknek, és hangja is beleveszett az övékébe.

Értékelés

A Scythe Katanának jót tett a rézre váltás. Elődjénél általában tíz fokkal jobban teljesített az új modell. A nagyon erős Coolink U8-92-vel is tartotta a lépést, különösen a kisebb légszállításos, halkabb körökben, ahol a réz alapanyag jól vizsgázott. Nagyon érdekes a Katana Cu, mert – a mai gyakorlattól eltérően – felszerelhető a Socket A-s alaplapokra, így az Athlon XP-tuningolók is kaptak végre egy csúcskategóriás hűtőt. Nekik különösen ajánlott, a többieknek ajánlott.

A Scythe Silent Box igazán formabontó termék. A heat-lane, valamint a speciális gumi alapanyag szokatlan és egyedi. Teljesítménye is jó hűtés és halkítás terén, de ára meglehetősen magas. A Scythe weboldala szerint be is fejezték gyártását, és a heat-lane nélküli Quiet Drive váltja. Nekünk mindenesetre tetszett.

A felületi feszültségen lebegős S-FLEX ventilátorok tényleg nagyon jók. Bár a magasabb fordulatszámú változat szélzajába belevész a csapágy halksága, várható, hogy élettartama jó hosszú lesz, majd meglátjuk. A percenként 800-ra beállított Scythe S-FLEX ventilátor mutatta meg igazán, milyen jó az extra csapágy. Ami nagyon fontos, hogy a motorhang csökkentése és az élettartam növekedése mellett a vibrációk teljesen megszűntek. Pont a rezgés okozza a kis légszállítású ventilátorok zajának döntő többségét, így a 800-as Scythe S-FLEX szinte hangtalan volt. Még 4300 forintos ára ellenére is különösen ajánlott minősítést érdemel, hiszen tovább kitart, mint konkurensei.

Érdekes jószág a Scythe Kama Bay. Kialakítását tekintve kissé kezdetleges, szerintünk csak feketében mutat jól. Egyetlen meghajtót hűteni kicsit soknak találjuk, de függőlegesen 2-3 merevlemez elé beépítve (és esetleg még jobban visszafogva) nagyszerű szolgálatot tehet. Ötezer forint körüli áráért pontosan azt nyújtja, amit elvárhatunk tőle: egy halk, jó minőségű ventilátort praktikus, porszűrős keretben.

 

Scythe S-FLEX 800 rpm Scythe Katana Cu
Scythe Silent Box

rudi

A Scythe termékeket a ComputerMode bocsátotta rendelkezésünkre.