Hirdetés

Nagyteljesítményű CPU-hűtők - 1/2

Asus Silent Square és Silent Square Pro – I.

Több mint egy éve már annak, hogy széleskörű és átfogó tesztet készítettünk, melyben arra a kérdésre kerestük a választ, melyik a legjobb processzorhűtő. Azóta sokat változott a világ; érkeztek új hűtők, de új processzorok is. Melegedésben egyfajta csúcsot jelentett a Pentium D sorozat, bár a négymagos CPU-k valószínűleg ismét 100 watt környékére tornásszák fel a fogyasztást, ami nemcsak teljesítményben, hanem hőben is megmutatkozik majd, így ismét időszerű lehet erős hűtésekről beszélni. Mai tesztalanyainknak két közös pontja van. Ventilátoruk 92 milliméter átmérőjű, alumíniumból készült bordájukat pedig hőcsövek szelik át.

Az Asus első CPU-hűtős próbálkozása, a Star Ice nem sikerült túl jól, a friss Silent Square család viszont elő látásra bizalomgerjesztő. Már az ízléses csomagolásból is sejthető, hogy az Asus komolyan gondolja a piaci térhódítást.

Hirdetés

A két termék, a Silent Square és Silent Square Pro ugyanarra a bordára alapoz. Első ránézésre úgy tűnhet, hogy nincs is ventilátoruk, de ez csak álca. A légkavarót a két bordarész közé rejtették. Az alumíniumlemezeken oldalanként öt-öt heat-pipe segíti az egyenletes hőelosztást.

A Silent Square Pro első pillantásra nagyobbnak tűnik sima társánál, de az optikai csalódást a felső részről lehúzódó, narancssárga borítás okozza, valójában egyforma bordázatuk van.

A vaskos borda közepébe rejtett ventilátor csak oldalról szemlélve látszik. Ebből a perspektívából nagyszerűen megfigyelhető, hogy a hőcsövek egyenesen a huzatban állnak, nem takarják el egymást úgy, ahogyan az a többi hűtőnél szokott lenni. Talán ez a felállás szellőzés szempontjából is jobb lehet.

Annak ellenére, hogy csak 92 mm-es ventilátoruk van, az új Asus hűtők meglehetősen testesek. A szintén 92 mm-eshez való Coolink U8-92 és a 120-assal szellőző U8-120 mellé állítva inkább a nagyobbikhoz közelítenek méretben.

Az oldalanként öt heat-pipe a legtöbb, amit ebben a méretosztályban láttunk, talán csak a Scythe Ninjának van több. A CPU-val érintkező blokk nikkelezett rézből készült, ahogyan az a legtöbb mai izmos hűtésre jellemző.

A középső borítást leszerelve elénk tárul a ventilátor, amely szerencsére egy teljesen átlagos méretű modell, így könnyen halkabbra cserélhetjük vagy leválthatjuk, ha elkopik a csapágyazása. Külön-külön a két oldalsó bordafal már nem tűnik olyan hatalmasnak. Elvileg a ventilátor előtti rész csökkenti a légszállítást és növeli a szélzajt, de vajon milyen hatása lesz a gyakorlatban?

A két Silent Square különböző ventilátort kapott. A simában egy átlátszó házú, 0,3 amperes, csúszócsapágyas modell dolgozik, melyet percenként 1800-as fordulatszámig lehet pörgetni. A Pro Sunon ventilátorának gyengébb, 0,13 amperes motorja van, fordulatszáma mégis percenként 2500-ig emelhető, tehát nagyobb szelet csap, valószínűleg jobban is hűt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés