2019. július 16., kedd

Útvonal

Tesztek » Hűtés rovat

Scythe - a zajnak kaszáltak

A kiváló hűtési megoldásairól ismert japán gyártó termékeiből vizsgáltunk meg egy csokorra valót.

Ventilátorok

Új ventilátorokat is piacra dobott a Scythe. A háromtagú S-FLEX sorozatot kimondottan házak hűtésére tervezték. A 12 centiméteres ventilátorok közül a leggyorsabb is maximum 1600-at fordul percenként, a közepes 1200-at, a leglassabb csupán 800-at. Az említett fordulatokat 12 volton tudják a ventilátorok, a feszültség csökkentésével még lejjebb is mehetnek.

Az S-FLEX család fő érdekessége az S-FDB csapágyazás. A rövidítés mögött a Sony Fluid Dynamic Bearing szó áll. A Sony által szabadalmaztatott megoldásban az egymáson elmozduló felületek között nincs hagyományos fizikai érintkezés, hanem egy folyadék felületi feszültségéből kialakult rétegen siklanak. Így jelentősen csökken a súrlódás, és a hozzá köthető zaj, valamint nő az élettartam. A szokásos 40–50 000 óra helyett az Scythe 150 000 órás üzemet garantál. A felépítésből adódik, hogy a szokásos ventilátorokkal ellentétben az S-FLEX-ek rotorja nem nyomható közelebb a vázhoz.

Külsőre nem sok látszik a speciális belsőből. Az alacsony áramerősség utal csupán arra, hogy itt különleges megoldásról van szó. Tesztlaborunkban a leglassabb, 800-as és a leggyorsabb, 1600-as modell vendégeskedett. Az előbbi motorja 12 volton csupán 0,1 amperes áramerősséget igényelt, ezzel az általunk tesztelt 12 centiméteresek közül a legkisebb fogyasztású. Viszonylag magas, 1600-as fordulatszáma mellett a legerősebb S-FLEX 0,2 ampere is nagyon alacsony érték. Az új ventilátorok vételára 4300 Ft.

Szintén ventilátoros újdonság a Scythe Kama Bay. Első pillantásra ugyan csak sejteni lehet, hogy egy 12 centiméteres légkavaró lapít a sűrű fémháló mögött. Az alkalmatosság három színben vásárolható meg, fehérben, feketében és ezüstszürkében.

A borítás alá kukkantva már látszik, hogy tényleg egy 12 centiméteres ventilátor van mögötte. Bár nem S-FDB csapágyas, de maximális percenkénti fordulatszáma csupán 800. Mivel a rácson szívja át a levegőt, amit a ház belseje felé továbbít, porszűrő is került elé. Ez nemcsak a légszállítását csökkenti, de a hangját is. Picit ront a képen, hogy a ventilátort a vázhoz egyszerű csavarok fogják, nincs rezgéscsillapító.

De mégis, mire jó a Kama Bay? Ötnegyedes meghajtók hűtésére vagy ház szellőztetésére vagy mindkettőre. Beszerelhetjük úgy, hogy a meghajtóra alulról vagy felülről fújja a levegőt. Ilyenkor kétféle rögzítési lehetőségünk van. Rakhatjuk kissé hátrébb, és akkor eltakarhatjuk egy borítólemezzel, vagy játszhatja mindjárt a homlokzati takaró szerepét is. Állítva három meghajtóhely elé is berakhatjuk; ilyenkor természetesen eltakarjuk vele az előlapot. Ez a felállás akkor jó, ha mögötte néhány merevlemez dolgozik 5,25 colos rezgéscsillapító keretekben. A Scythe Kama Bay vételára 4990 Ft.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.