Hirdetés

Sarkvidéki kedvezmények

A betörő hidegfront alaplapok, processzorok, kijelzők és játékosoknak szánt notebookok árait is magával sodorta.

Alaplap, CPU


A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Processzor és alaplap – általában ezzel a kettővel kezdődik minden új PC összeállítása, és ez a két alkatrész szerepel most a PCX.hu heti akciójában is. Az Intel oldaláról az új, kilencedik generációs CPU-kat számításba véve a Core i5-9400F dobozos verziója például három év garanciával 50 000 forintért vihető haza.


[+]

Az új F széria lényege, hogy hiányzik a beépített GPU – nem nagy veszteség ez annak, aki amúgy is dedikált grafikus kártyával kívánja megoldani a kép megjelenítését, ami az egyedi PC-t építők nagy részére amúgy is igaz. Az új Core i5 középkategóriás modellként még „csak” hat magot kapott, és hiányzik belőle a Hyper-Threading is, tehát meg kell elégednünk a hatszálas feldolgozás lehetőségével, ez viszont alapból 2,9 GHz-en történhet, az egyszálas Max Turbo frekvencia pedig eléri a 4,1 GHz-et is. Dobozos modellről lévén szó tartozék a hűtőborda, amely a 65 wattos TDP-t figyelembe véve akár elég is lehet a CPU hűvösen tartásához. A további jellemzőket tekintve kétcsatornás, DDR4-2666-hoz méretezett memóriavezérlőt kapunk és 9 MB SmartCache gyorsítótárat.


[+]

Aki fokozottabban szeretne a játékok felé kacsingatni, annak elég jó ár/érték arányt nyújthat a Core i5-9600K – a K széria tagjaként itt nincs szorzózár, tehát a tuningpotenciál is nagyobb, de ami fontosabb, hogy az órajel 3,7 GHz-ről indul és egészen 4,6 GHz-ig emelkedhet az igények és a szálak számának függvényében. Ez a három év garanciával 82 000 forintért hazavihető CPU szintén dobozos, de a K verziókhoz nem jár gyárilag hűtés, így erről nekünk kell külön gondoskodni. Ez persze nem nagy baj, az alapból is 95 wattos TDP-hez úgyis jobban passzol valamilyen dedikált CPU-hűtés, lehetőleg torony kialakítással, az Intel által úgy kedvelt rézmagos, radiális bordás megoldás helyett.


[+]

Ha kicsit vastagabb pénztárcával vágunk neki a gépépítésnek, akkor egy RTX videokártya mellé már jobban illik a Core i7-9700K, a maga 133 000 forintos árával és nyolc magjával. HT itt sincs, tehát ne számítsunk 16 szálas feldolgozási lehetőségre, a Max Turbo azonban 4,7 GHz, és az alapórajel is 3,6 GHz-ről indul. A TDP, mint a K családban általában, 95 watt, amihez ugyanúgy nem jár hűtő, mint az előbb ismertetett kisebb testvérnél.


[+]

Végül, ha mondjuk egy RTX 2080 Ti mellett sem szeretnénk CPU-limitet, akkor ott a 166 000 forintos, szintén három év garanciás Core i9-9900K, egyedi dodekaéder dobozban. Annak ellenére, hogy a díszcsomagolás 12 lapú, ez a CPU 8 magot tartalmaz, és HT-vel együtt 16 szálas feldolgozásra képes, az órajelek pedig a 3,6-5,0 GHz-es tartományban mozoghatnak tuning nélkül.


[+]

A felsorolt CPU-k mellé dukál alaplap is – a Core i5-9400F-hez párosíthatjuk például az ASUS ROG Strix B360-H Gaming lapot, mely 34 000 forintba kerül három év garanciával, és a megfelelő CPU-foglalat mellé négy memóriahelyet és elegendő PCIe sínt is biztosít, van rajta hátul két darab 10 Gbps-os és négy darab 5 Gbps-os USB 3.0 port, illetve hat normál USB 2.0 kivezetés, optikai és analóg hangcsatlakozó, két M.2 és hat SATA port is.


[+]

Bár a K szériás CPU-khoz is passzíthatjuk ezt a lapot, de bukni fogjuk a tuningot, úgyhogy ha ki szeretnénk használni azt, amiért kifizettük egy ilyen processzor felárát, akkor inkább a Z370 vagy Z390 chipsettel szerelt lapok között keresgéljünk. Ilyen például a három év jótállással érkező, 47 000 forintos MSI MAG Z390 Tomahawk, mely már natív USB 3.1 Gen2-t is kínál, illetve van rajta bőven csatlakozó mindenhez.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés