Samsung S90C: újabb QD-OLED tévét teszteltünk

Eljutott hozzánk a Samsung legújabb, idei kiadású, 65 hüvelykes kvantumpontos OLED panellel ellátott televíziója.

Kezelés, smart rendszer, extrák

Okostévé

A Samsung továbbra is kitart saját okostévérendszere mellett, és így ebbe a készülékbe is a Tizen Smart TV legfrissebb változata került. Tavalyhoz képest nem sokat változtattak, a grafikus kezelőfelület ugyanolyan maradt, ami teljesen érthető, hiszen abszolút korrekt megoldásról van szó. Átlátható, kellően sekély, minden hamar megtalálható. A nálunk járt tesztpéldány magyarul még nem kommunikált, de a hazánkban boltokba kerülő eszközökkel már nem lesz ilyen probléma.

Hirdetés

[+]

Tapasztalataink alapján a rendszer kellően stabil, semmilyen összeomlást, fagyást nem produkált. A sebességel sincs gond, a kiadott parancsokra kellően gyorsan reagált. A mellé járó távirányító egy szimpla, alig néhány gombot tartalmazó darab. Jobban örültünk volna egy olyan perifériának, amely kevésbé dizájnos, de funkcionálisabb, ám ezt azért túl lehet élni. A tévé képes együttműködni USB-n vagy Bluetooth-on keresztül csatlakoztatott vezérlőeszközökkel, emellett a távvezérlő kiváltható okostelefonnal is a cég ingyenesen elérhető SmartThings alkalmazásának köszönhetően. Működik a hangalapú keresés is, de értelemszerűen magyarul nem tudtuk kipróbálni.


[+]

Netes tartalmak

A platform leglátványosabb eleme a letölthető, telepíthető és futtatható alkalmazások kínálata. Ezekből több száz darab áll a felhasználó rendelkezésére, és köztük a szokásoknak megfelelően vannak sporttal, gasztronómiával, kultúrával és hírekkel kapcsolatos darabok, valamint természetesen rengeteg online streaming tartalomszolgáltató alkalmazás is.

[+]

Hiányérzetünk nem volt, gyakorlatilag az összes fontos, itthon népszerű app megtalálható a kínálatban. Akad néhány egyszerű, gyenge minőségű játék is a választékban, de ennél fontosabb, hogy elérhető az Xbox felhő alapú játékszolgáltatása, amelynek segítségével úgy lehet remek grafikájú, komplex szoftverekkel szórakozni, hogy ahhoz nem szükséges játékkonzol. Az Xbox app ráadásul csak a Samsung tévéin érhető el jelenleg, ami akár döntő szempont is lehet egy vásárlási döntés meghozatala során.

[+]

A smart platform segítségével a tévé használható okosotthon rendszer központjaként is, erre viszont szerintünk egy okostelefon azért sokkal alkalmasabb. A Workstation nevű szekció azonban már jóval hasznosabb, ennek révén ugyanis közvetlenül a televízión keresztül elérhetőek és szerkeszthetőek a felhőben tárolt Office állományok, levelek, távoli számítógépek, és még a Skype-olást is lehetővé teszi.

[+]

Az előzetesen gyárilag telepített médialejátszó szoftver sem hiányzik, nem is hiányozhat. Ez egy meglehetősen alapszintű program, de aki ennél többre vágyik, az az alkalmazásboltból egyszerűen letölthet fejlettebb, szofisztikáltabb darabokat. A gyári app a képek esetében a JPG mellett a PNG és BMP formátumú állományok megjelenítését teszi lehetővé. A fotókkal kapcsolatos részletes információkat tartalmazó EXIF adatokat nem képes a kijelzőre varázsolni, viszont a diavetítés elindítására van mód, akár aláfestő zenével is. Az audiotartalmaknál az MP3, a WMA, a WAV és a FLAC szabványok megszólaltatása megoldott, viszont a fájlokba metaadatként kódolt dalszövegek megjelenítésére nincs mód.

[+]

Videós tesztpakkunk segítségével kiderítettük, hogy a formátumtámogatás korántsem tökéletes, ugyanis a Divx, XviD, 10 bit, Killa_sample és Dolby Vision állományok lejátszását kerek perec megtagadta. A többivel nem volt baja, és még a 4K HDR 10+ anyagokkal is boldogult. A surround szabványokkal igencsak hadilábon áll, csupán a Dolby 5.1 és az EAC fájl nem okozott neki problémát, ez pedig ma már kevés. A külső feliratok megjelenítése biztosított, a kódolás és a betűk mérete is megváltoztatható, ráadásul vékony keret jelenik meg a karakterek körül, így a szöveg mindig jól látszódik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés