Samsung S90C: újabb QD-OLED tévét teszteltünk

Eljutott hozzánk a Samsung legújabb, idei kiadású, 65 hüvelykes kvantumpontos OLED panellel ellátott televíziója.

Előzetes és ideális képbeállítások

A gyártó korábbi televízióihoz hasonlóan e készüléknél is jelen van az az érthetetlen jelenség, hogy ha nem számítógéphez csatlakoztatjuk a televíziót, akkor öt profil (Dynamic, Eco, Film, Filmmaker, Standard) közül lehet választani, amelyek kisebb-nagyobb mértékben különböznek egymástól, és így egész jól lefedik a potenciális felhasználói elvárásokat. Azonban amennyiben PC-re dugjuk, akkor csak kettő (Entertain, Graphic) válik elérhetővé. Egyáltalán nem világos, hogy erre mi szükség van, miért nem lehet minden esetben hét darab előzetesen programozott képmód közül választani, és miért kell felesleges kompromisszumok megkötésére kényszeríteni a felhasználókat.

Profil/beállítás Entertain Graphic
Fényerősség (fehérpont) 184,8 cd/m² 187,1 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0 cd/m² 0 cd/m²
Kontrasztarány Végtelen Végtelen
Legnagyobb delta E 21,98 6,61
Átlagos delta E 4,8 1,81
Színhőmérséklet 13 500 K 11 000 K

Egy i1 Display Pro kalibrátorral, illetve a DisplayCAL névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az előzetes beállításokat. Sorrendben ezek a következők: Entertain, Graphic– azért csak ez a kettő, mert ahogy fentebb is írtuk, amikor a tévét a számítógéphez csatlakoztattuk, akkor csak ezek voltak elérhetőek. A kapott értékek közül a legnagyobb fényerőt, a feketeszintet, a valós kontrasztarányt és a delta E értékeket tüntettük fel a táblázatban. Utóbbi egy olyan numerikus érték, ami két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül; minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához (sRGB), vagyis annál jobb.

Színtér lefedettség
Színtér lefedettség [+]

Ezek után a célértékeket (6500 K színhőmérséklet, 2,2 gamma) próbáltuk belőni, valamint a legnagyobb színpontosságot elérni, ami teljesen jól sikerült is. Ez utóbbi ideális beállítások mellett teljesen rendben van, hiszen az átlagos delta E 0,33, a legnagyobb delta E 1,5 lett, ezek a mai tévés mezőnyben remek értéknek minősülnek. A fényerő 187,4 cd/m², a feketeszint 0,0 cd/m² lett, a natív kontrasztarány pedig értelemszerűen végtelen. A képen a színtérlefedettség látható: a szürke szaggatott vonal jelzi a referencia színteret, míg a színes alakzat a mért színteret ábrázolja. Eszerint a kijelző 166 százalékban fedi az sRGB színteret, ezen belül a számottevő pontosság 99,9%, ami televíziók esetében egészen kiemelkedő eredménynek számít.

Színpontosság
Színpontosság [+]

Samsung S90C színhelyes beállítások
Brightness 27
Contrast 48
Sharpness 10
Colour 28
Tint (G/R) 0
Picture Clarity Settings Off
Contrast Enhancer Off
Colour Tone Warm 1
Gamma 2.2
Shadow Detail 0
Colour Space Settings Normal
Peak Brightness High
White Balance R-Gain 5
White Balance G-Gain -3
White Balance B-Gain +1

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés