Samsung S90C: újabb QD-OLED tévét teszteltünk

Eljutott hozzánk a Samsung legújabb, idei kiadású, 65 hüvelykes kvantumpontos OLED panellel ellátott televíziója.

Képminőség

Az S90C a Samsung Display által fejlesztett és gyártott, 65 hüvelykes, 3840x2160 képpont felbontású QD-OLED, azaz kvantumpontos OLED panelre épül. A QD-OLED kijelzőkben egy kék fényű OLED filmet használnak, és e kék fényt a kvantumpontok, azaz a rendkívül kicsi, speciális anyagból készült kristályok segítségével alakítják át zölddé és pirossá az alképpontokban. Így tehát létrejönnek a piros (R), zöld (G) és kék (B) szubpixelek, amelyekből aztán a már megszokott módon kikeverhetőek az egyes tónusok. Ez a megoldás lehetővé teszi a képpontok fényerejének egyedi vezérlését, így akár a fény teljes kikapcsolását is, amelynek köszönhetően mód nyílik a 0 cd/m² fényerejű fekete, és ezáltal a végtelen natív kontraszt megteremtésére.


[+]

A fénymérésre is alkalmas kalibrátor segítségével végzett vizsgálataink bebizonyították, hogy ez a valóságban is így van, ráadásul a kontrasztjavítás bekapcsolásával még markánsabbá tehető a különbség a világos és sötét képrészletek között, de ez azzal jár, hogy a finom átmenetek egyszerűen eltűnnek. (Emiatt ennek csak az animációs alkotásoknál vagy játékoknál lehet értelme szerintünk.) A színek egyébként a várakozásoknak megfelelően gyönyörűek, erősek, fátyolosságnak nyomát sem lelni, és ismét bebizonyosodott, hogy e téren az OLED technológiával nem versenyezhet semmi. A betekintési szög hibátlan, még akkor sem érződik a tónusok fakulása, torzulásra, ha valaki kiszorított pozícióból bámulja a képernyőt, valamint invertálódástól sem kell tartani.

Hirdetés

[+]

A készülék támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését, és mivel a maximális fénysűrűség a méréseink szerint eléri az 1810 cd/m² értéket, ezért a HDR effektus kifejezetten látványos. A fényerő homogenitására nem lehet panasz, hiszen méréseink szerint az egyes képernyőtartományok közti különbség csak maximum 4,4 százalék, ami a mai tévés mezőnyben kiemelkedően jónak minősül.


[+]

A televízió maximális képfrissítési frekvenciája 144 Hz, és a mai elvárásoknak megfelelően támogatja az AMD FreeSync dinamikusan változó képfrissítési ráta technológia használatát is. Viszont ez nekünk csak akkor működött, amikor 120 Hz-re állítottuk a képfrissítési rátát. Lehet, hogy ez azért van így mert egy teszttelevízióról van szó, és működik az AMD FreeSync támogatás 144 Hz-nél is a boltokba kerülő készülékek esetén. A vizsgálataink szerint a bemeneti késleltetés 10,1 ms, ami remek értéknek számít.

[+]

Mindent összevetve nyugodtan mondhatjuk, hogy a televízió játékra is alkalmas, és e téren (is) ott van a jelenlegi legjobb tévék között. Tapasztalataink szerint a mozgásmegjelenítés során bele lehet futni kisebb problémákba, így például akadozásba vagy enyhe elmosódottságba, de ezek orvosolhatóak a Picture Clarity Settings menüpont alatt található képjavító funkciók aktiválásával. Zajosodást egyáltalán nem tapasztaltunk, de ha mégis úgy adódna, a zajcsökkentés bekapcsolásával ezen is lehet segíteni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés