Samsung S90C: újabb QD-OLED tévét teszteltünk

Eljutott hozzánk a Samsung legújabb, idei kiadású, 65 hüvelykes kvantumpontos OLED panellel ellátott televíziója.

Samsung S90C

A Samsung vezetése úgy döntött, hogy 2022-ben visszatérnek az OLED tévék szegmensébe, ráadásul egy saját gyártású penellel ellátott készülékkel. Az S95B típusjelzésű modell nagy sikert aratott, és nekünk is kifejezetten tetszett.

Samsung S90C
Samsung S90C [+]

Ezek után nem okozott meglepetést, hogy a cég tovább szélesíti OLED tévékínálatát, és 2023-ban két új taggal bővítik flottájukat. Ezek közül az S90C névre hallgató, papíron kisebb tudású, ám cserébe kedvezőbb árú termék jutott el hozzánk először egy rövid tesztelés erejéig. Mivel a tavalyi S95B nagyon jól szerepelt nálunk, az S90C-vel szemben támasztott elvárásaink igen nagyok voltak.

Konzervatív külső

Sajnos a dizájnerek ezúttal sem ereszthették szabadjára vad fantáziájukat, ugyanis a tévé külseje meglehetősen konzervatív, első pillantásra még azt is gondolhatnánk, hogy egy teljesen átlagos, alsó-középkategóriás LCD tévével van dolgunk. És, hát biztos sokan vannak, akik úgy vannak vele, hogy ha már kiadnak egy kisebb vagyont egy televízióért, akkor az látszódjon is rajta, ha jönnek az ismerősök, essen le az álluk rögtön, és ne csak akkor, ha bekapcsoljuk a tévét.

Samsung S90C
Samsung S90C

A talp stabilan tartja a képernyőt, de annak forgatását, döntését nem teszi lehetővé. A modell egyébként falra is felakasztható szabványos (300 x 200 mm-es) VESA konzol segítségével. Jó pár olyan Samsung tévé van, amelyen a ki- és bemenetek egy külső dobozra kerülnek, azonban az S90C nem tartozik közéjük, a csatlakozók a hátlapon találhatóak; négy darab HDMI 2.1, két USB 2.0, valamint egy-egy Ethernet és optikai digitális audió csatlakozó került rá, valamint természetesen a fizetős digitális műsorok dekódolásához szükséges CI+ olvasó.

[+]

Főbb paraméterek
Samsung S90C (QE65S90CATXXH)
Panel Samsung QD-OLED (10 bit), 144 Hz, AMD FreeSync Premium
Háttérvilágítás -
Képernyőméret 65 hüvelyk (165 cm)
Felbontás 4K (3840x2160 pixel)
HDR támogatás Igen (HDR10, HDR10+, HLG)
Maximális kontrasztarány Végtelen
Maximális fénysűrűség ~1810 cd/m²
Input lag 10,1 ms
24p lejátszás Támogatott
Képbeállítások Dynamic, Eco, Film, Filmmaker, Standard (PC-hez csatlakoztatva: Entertain, Graphic)
Hangbeállítások Amplify, Normal
Hangrendszer 2.1 csatornás, 40 watt
Beépített digitális tunerek DVB-T/-C/-S2
Interfész 4 db HDMI 2.1, 2 db USB 2.0, digitális audió, Ethernet, CI+ slot
Extrák Tizen okostévérendszer, médialejátszó, böngésző, netes alkalmazások futtatása, kislexikon, HDR támogatás, háttér mód, Bluetooth 5.2, WiFi 5
Teljesítményfelvétel Normál módban: 199 watt; készenléti üzemmódban: 0,19 watt
Méret Talppal: 1444,3 x 896,6 x 265,9 mm
Talp nélkül: 1444,3 x 831,7 x 39,9 cm
Tömeg Talppal: 23,1 kg
Talp nélkül: 21,1 kg
Gyártó honlapja www.samsung.hu
Termék honlapja Samsung S90C (QE65S90CATXXH)
Fogyasztói ár 800 000 forint

Képminőség

Az S90C a Samsung Display által fejlesztett és gyártott, 65 hüvelykes, 3840x2160 képpont felbontású QD-OLED, azaz kvantumpontos OLED panelre épül. A QD-OLED kijelzőkben egy kék fényű OLED filmet használnak, és e kék fényt a kvantumpontok, azaz a rendkívül kicsi, speciális anyagból készült kristályok segítségével alakítják át zölddé és pirossá az alképpontokban. Így tehát létrejönnek a piros (R), zöld (G) és kék (B) szubpixelek, amelyekből aztán a már megszokott módon kikeverhetőek az egyes tónusok. Ez a megoldás lehetővé teszi a képpontok fényerejének egyedi vezérlését, így akár a fény teljes kikapcsolását is, amelynek köszönhetően mód nyílik a 0 cd/m² fényerejű fekete, és ezáltal a végtelen natív kontraszt megteremtésére.


[+]

A fénymérésre is alkalmas kalibrátor segítségével végzett vizsgálataink bebizonyították, hogy ez a valóságban is így van, ráadásul a kontrasztjavítás bekapcsolásával még markánsabbá tehető a különbség a világos és sötét képrészletek között, de ez azzal jár, hogy a finom átmenetek egyszerűen eltűnnek. (Emiatt ennek csak az animációs alkotásoknál vagy játékoknál lehet értelme szerintünk.) A színek egyébként a várakozásoknak megfelelően gyönyörűek, erősek, fátyolosságnak nyomát sem lelni, és ismét bebizonyosodott, hogy e téren az OLED technológiával nem versenyezhet semmi. A betekintési szög hibátlan, még akkor sem érződik a tónusok fakulása, torzulásra, ha valaki kiszorított pozícióból bámulja a képernyőt, valamint invertálódástól sem kell tartani.

[+]

A készülék támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését, és mivel a maximális fénysűrűség a méréseink szerint eléri az 1810 cd/m² értéket, ezért a HDR effektus kifejezetten látványos. A fényerő homogenitására nem lehet panasz, hiszen méréseink szerint az egyes képernyőtartományok közti különbség csak maximum 4,4 százalék, ami a mai tévés mezőnyben kiemelkedően jónak minősül.


[+]

A televízió maximális képfrissítési frekvenciája 144 Hz, és a mai elvárásoknak megfelelően támogatja az AMD FreeSync dinamikusan változó képfrissítési ráta technológia használatát is. Viszont ez nekünk csak akkor működött, amikor 120 Hz-re állítottuk a képfrissítési rátát. Lehet, hogy ez azért van így mert egy teszttelevízióról van szó, és működik az AMD FreeSync támogatás 144 Hz-nél is a boltokba kerülő készülékek esetén. A vizsgálataink szerint a bemeneti késleltetés 10,1 ms, ami remek értéknek számít.

[+]

Mindent összevetve nyugodtan mondhatjuk, hogy a televízió játékra is alkalmas, és e téren (is) ott van a jelenlegi legjobb tévék között. Tapasztalataink szerint a mozgásmegjelenítés során bele lehet futni kisebb problémákba, így például akadozásba vagy enyhe elmosódottságba, de ezek orvosolhatóak a Picture Clarity Settings menüpont alatt található képjavító funkciók aktiválásával. Zajosodást egyáltalán nem tapasztaltunk, de ha mégis úgy adódna, a zajcsökkentés bekapcsolásával ezen is lehet segíteni.

Előzetes és ideális képbeállítások

A gyártó korábbi televízióihoz hasonlóan e készüléknél is jelen van az az érthetetlen jelenség, hogy ha nem számítógéphez csatlakoztatjuk a televíziót, akkor öt profil (Dynamic, Eco, Film, Filmmaker, Standard) közül lehet választani, amelyek kisebb-nagyobb mértékben különböznek egymástól, és így egész jól lefedik a potenciális felhasználói elvárásokat. Azonban amennyiben PC-re dugjuk, akkor csak kettő (Entertain, Graphic) válik elérhetővé. Egyáltalán nem világos, hogy erre mi szükség van, miért nem lehet minden esetben hét darab előzetesen programozott képmód közül választani, és miért kell felesleges kompromisszumok megkötésére kényszeríteni a felhasználókat.

Profil/beállítás Entertain Graphic
Fényerősség (fehérpont) 184,8 cd/m² 187,1 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0 cd/m² 0 cd/m²
Kontrasztarány Végtelen Végtelen
Legnagyobb delta E 21,98 6,61
Átlagos delta E 4,8 1,81
Színhőmérséklet 13 500 K 11 000 K

Egy i1 Display Pro kalibrátorral, illetve a DisplayCAL névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az előzetes beállításokat. Sorrendben ezek a következők: Entertain, Graphic– azért csak ez a kettő, mert ahogy fentebb is írtuk, amikor a tévét a számítógéphez csatlakoztattuk, akkor csak ezek voltak elérhetőek. A kapott értékek közül a legnagyobb fényerőt, a feketeszintet, a valós kontrasztarányt és a delta E értékeket tüntettük fel a táblázatban. Utóbbi egy olyan numerikus érték, ami két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül; minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához (sRGB), vagyis annál jobb.

Színtér lefedettség
Színtér lefedettség [+]

Ezek után a célértékeket (6500 K színhőmérséklet, 2,2 gamma) próbáltuk belőni, valamint a legnagyobb színpontosságot elérni, ami teljesen jól sikerült is. Ez utóbbi ideális beállítások mellett teljesen rendben van, hiszen az átlagos delta E 0,33, a legnagyobb delta E 1,5 lett, ezek a mai tévés mezőnyben remek értéknek minősülnek. A fényerő 187,4 cd/m², a feketeszint 0,0 cd/m² lett, a natív kontrasztarány pedig értelemszerűen végtelen. A képen a színtérlefedettség látható: a szürke szaggatott vonal jelzi a referencia színteret, míg a színes alakzat a mért színteret ábrázolja. Eszerint a kijelző 166 százalékban fedi az sRGB színteret, ezen belül a számottevő pontosság 99,9%, ami televíziók esetében egészen kiemelkedő eredménynek számít.

Színpontosság
Színpontosság [+]

Samsung S90C színhelyes beállítások
Brightness 27
Contrast 48
Sharpness 10
Colour 28
Tint (G/R) 0
Picture Clarity Settings Off
Contrast Enhancer Off
Colour Tone Warm 1
Gamma 2.2
Shadow Detail 0
Colour Space Settings Normal
Peak Brightness High
White Balance R-Gain 5
White Balance G-Gain -3
White Balance B-Gain +1

Kezelés, smart rendszer, extrák

Okostévé

A Samsung továbbra is kitart saját okostévérendszere mellett, és így ebbe a készülékbe is a Tizen Smart TV legfrissebb változata került. Tavalyhoz képest nem sokat változtattak, a grafikus kezelőfelület ugyanolyan maradt, ami teljesen érthető, hiszen abszolút korrekt megoldásról van szó. Átlátható, kellően sekély, minden hamar megtalálható. A nálunk járt tesztpéldány magyarul még nem kommunikált, de a hazánkban boltokba kerülő eszközökkel már nem lesz ilyen probléma.

[+]

Tapasztalataink alapján a rendszer kellően stabil, semmilyen összeomlást, fagyást nem produkált. A sebességel sincs gond, a kiadott parancsokra kellően gyorsan reagált. A mellé járó távirányító egy szimpla, alig néhány gombot tartalmazó darab. Jobban örültünk volna egy olyan perifériának, amely kevésbé dizájnos, de funkcionálisabb, ám ezt azért túl lehet élni. A tévé képes együttműködni USB-n vagy Bluetooth-on keresztül csatlakoztatott vezérlőeszközökkel, emellett a távvezérlő kiváltható okostelefonnal is a cég ingyenesen elérhető SmartThings alkalmazásának köszönhetően. Működik a hangalapú keresés is, de értelemszerűen magyarul nem tudtuk kipróbálni.


[+]

Netes tartalmak

A platform leglátványosabb eleme a letölthető, telepíthető és futtatható alkalmazások kínálata. Ezekből több száz darab áll a felhasználó rendelkezésére, és köztük a szokásoknak megfelelően vannak sporttal, gasztronómiával, kultúrával és hírekkel kapcsolatos darabok, valamint természetesen rengeteg online streaming tartalomszolgáltató alkalmazás is.

[+]

Hiányérzetünk nem volt, gyakorlatilag az összes fontos, itthon népszerű app megtalálható a kínálatban. Akad néhány egyszerű, gyenge minőségű játék is a választékban, de ennél fontosabb, hogy elérhető az Xbox felhő alapú játékszolgáltatása, amelynek segítségével úgy lehet remek grafikájú, komplex szoftverekkel szórakozni, hogy ahhoz nem szükséges játékkonzol. Az Xbox app ráadásul csak a Samsung tévéin érhető el jelenleg, ami akár döntő szempont is lehet egy vásárlási döntés meghozatala során.

[+]

A smart platform segítségével a tévé használható okosotthon rendszer központjaként is, erre viszont szerintünk egy okostelefon azért sokkal alkalmasabb. A Workstation nevű szekció azonban már jóval hasznosabb, ennek révén ugyanis közvetlenül a televízión keresztül elérhetőek és szerkeszthetőek a felhőben tárolt Office állományok, levelek, távoli számítógépek, és még a Skype-olást is lehetővé teszi.

[+]

Az előzetesen gyárilag telepített médialejátszó szoftver sem hiányzik, nem is hiányozhat. Ez egy meglehetősen alapszintű program, de aki ennél többre vágyik, az az alkalmazásboltból egyszerűen letölthet fejlettebb, szofisztikáltabb darabokat. A gyári app a képek esetében a JPG mellett a PNG és BMP formátumú állományok megjelenítését teszi lehetővé. A fotókkal kapcsolatos részletes információkat tartalmazó EXIF adatokat nem képes a kijelzőre varázsolni, viszont a diavetítés elindítására van mód, akár aláfestő zenével is. Az audiotartalmaknál az MP3, a WMA, a WAV és a FLAC szabványok megszólaltatása megoldott, viszont a fájlokba metaadatként kódolt dalszövegek megjelenítésére nincs mód.

[+]

Videós tesztpakkunk segítségével kiderítettük, hogy a formátumtámogatás korántsem tökéletes, ugyanis a Divx, XviD, 10 bit, Killa_sample és Dolby Vision állományok lejátszását kerek perec megtagadta. A többivel nem volt baja, és még a 4K HDR 10+ anyagokkal is boldogult. A surround szabványokkal igencsak hadilábon áll, csupán a Dolby 5.1 és az EAC fájl nem okozott neki problémát, ez pedig ma már kevés. A külső feliratok megjelenítése biztosított, a kódolás és a betűk mérete is megváltoztatható, ráadásul vékony keret jelenik meg a karakterek körül, így a szöveg mindig jól látszódik.

Hang és értékelés

Megszólalás

A készülék kapott két darab 10 wattos rejtett hangsugárzót, valamint egy különálló, 20 wattos mélyhangszórót is építettek bele. Egy ilyen, tévébe épített audioszettől felesleges csodákat várni, és a készülék nem is cáfol rá erre. A hangerő megfelelő, hibákat sem tapasztalni, de az összhatás meglehetősen élettelen, steril, dobozhangzású.

[+]

Mindössze két előzetesen programozott hangmód közül lehet választani, illetve akár a vezérlőelektronikát is megkérhetjük, hogy az épp futó tartalomhoz igazítsa a beállításokat. De természetesen az equalizer nem hiányzik, így mindenki saját ízléséhez szabhatja az arányokat. Van mód arra, hogy a hangokat Bluetooth révén vezeték nélküli úton kilőjük egy kompatibilis hangeszközre is, emellett a tévé képes együttműködni a vállalat felsőkategóriás hangprojektoraival úgy, hogy közösen alkossanak egy nagyobb hangrendszert.

Vélemény

A bevezetőben szóba került, hogy magasak voltak az elvárásaink, és a tesztelés során arra jutottunk, hogy a Samsung S90C simán megugrotta ezeket. A kezelés teljesen rendben van, az okostévérendszer az egyik legjobb jelenleg, ugyanis stabil, gyors és számos hasznos extrával rendelkezik. Az appok kínálata kellően nagy, a médialejátszó formátumtámogatása ugyan lehetne jobb, de akinek ez kevés, az még mindig letölthet egy jobb darabot az alkalmazásboltból.

A beépített hangrendszertől nem estünk hasra, de az is tény, hogy hibákat nem produkált, és amennyiben valakinek nincsenek nagy igényei, akkor ez is bőven elég lehet. A kép minősége viszont szédületesen jó. A színgazdagság óriási, a színpontosság remek, a fényerő kiemelkedő, a képfrissítési ráta nagy, az input lag alacsony, és gyakorlatilag nem tapasztaltunk hibákat. A dizájn szerintünk lehetne egy picit izgalmasabb, de igazából tragédiáról szó nincs, csúnyának nem mondanánk a készüléket. Ez egy remek tévé, ami az árán is meglátszik. 800 000 forintot kell érte kifizetni, de ismerve a piacot és a körülményeket, ennyit megér a tudása.


Samsung S90C QD-OLED tévé

elefant

A Samsung S90C televíziót a Samsung magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés