Samsung notebook blog: brutális felbontással jön az ATIV Q

Az Intel új generációs Core i processzorai után röviddel a Samsung megmutatta, mit tervez az új lapkára. A 13,3 hüvelykes képernyővel ellátott ATIV Q az úgynevezett hibrid, vagy convertible eszközök mezőnyét erősíti, így ha akarjuk tablet, ha akarjuk notebook. A váltást nagyon különleges, dupla zsanéros rendszerrel oldották meg, így akár a velünk szemben ülő felé is könnyedén odafordíthatjuk a nem akármilyen felbontású, egészen 3200x1800 pixeles képernyőt, ami természetesen IPS paneles, ráadásul aktív ceruzát is kezel.

Mégsem a zsanér és az extra képernyő a Samsung ATIV Q legnagyobb trükkje, hanem a dupla operációs rendszer. A Windows 8 mellett Android 4.2-t is futtat, ráadásul a két operációs rendszer közt váltáshoz nem kell újraindítani a készüléket, és még az adatmozgatás is megoldott. Igazi kuriózum, hogy akár Android alkalmazásokat is kitűzhetünk a Windows 8 Start képernyőjére. A megvalósítás szempontjából az Android 4.2 lényegében egy virtuális gépen fut a Windows 8 operációs rendszeren belül.

Az új Intel processzorok közül a Core i5-4200U kerül a Samsung ATIV Q-ba, melynek két CPU-magja 1,6 GHz-en üzemel 2,6 GHz-es maximális turbóval, továbbá a grafika megjelenítésén a HD Graphics 4400-as IGP munkálkodik. A 15 wattos TDP fogyasztással bíró központi egység mellé 4 GB DDR3L memóriát, 128 GB-os SSD-t és kilencórás üzemidőt biztosító akkumulátort telepítenek, a gépház mégis nagyon vékony marad, mindössze 13,9 milliméteres, a készülék pedig 1,29 kilogrammot nyom.

A Samsung ATIV Q az elkövetkező hetekben érkezik a piacra, ha hinni lehet az internetes forrásoknak, akkor 1500 euró (nagyjából 450 000 forint) körüli áron.

Előzmények