Hirdetés

Radeon RX 5600 XT: ugrás az utolsó pillanatban

Utolsó perces ár- és specifikációs háború dúl az AMD és az NVIDIA között, a tét pedig a középkategória meghódítása.

Értékelés

Különleges(?) napokon vagyunk túl: még sosem történt meg, hogy ennyire közel egy grafikus kártya megjelenéséhez a gyártó gyakorlatilag átkalibrálja a GPU beállításait, zavarba hozva ezzel a kártyák készítőit, a boltokat és bizony sok esetben a vásárlókat is. Mert bárhogy is nézzük, az, hogy mi két kártyával teszteltünk, nem gond, viszont a gyártók számára a már legyártott kártyák BIOS-ának cseréje bizony plusz munka. Ennél is kellemetlenebb viszont a hard launch okán már a boltokba leszállított készletek esete, melyeket komplett PC vásárlásakor – remélhetőleg – a bolt, egyébként pedig a vásárlók frissítenek majd.

Hirdetés

Persze tegyük itt rögtön tisztába a dolgokat: az új beállítások a tuningolható (OC) modelleket érintik, az AMD-féle hivatalos specifikációk nem változnak, tehát nem is minden kártya kap majd feltétlenül új BIOS-t. Itt jöhet a képbe, hogy a gyártók mennyire centizték ki a tápellátást és a hűtést: az ASUS-féle ROG Strix OC például a jóval komolyabb terhelést jelentő RX 5700-tól örökölt mindent, így nem csoda, hogy még maximális sebesség mellett is szinte némán teszi a dolgát, úgy, hogy a GPU sem melegszik vészesen.

Átlépve viszont ezeken a kezdeti nehézségeken és az új GPU-t a végleges beállításaival nézve egyértelmű, hogy az AMD-nek nemcsak az ígéretét sikerült betartani, de még többet is teljesített, egyértelműen ajánlott vétellé téve az RX 5600 XT-ket. Az ígéret egyrészt a GTX 1660 Ti túlszárnyalása volt, másrészt pedig az „ultimate” 1080p-s kártya létrehozása (a 1660 Ti-nek amúgy is nehéz a dolga, felülről az RTX 2060, alulról a GTX 1660 Super szorongatja).

Ezeket a vállalásokat pedig könnyedén hozzák a kártyák még a régi BIOS-szal is, az újjal pedig a csökkentett árával hirtelen első számú ellenféllé váló RTX 2060-at is le tudják győzni. Igen, az RTX fegyvertárában ott a raytracing és a DLSS, az 5600 XT gyenge pontja azonban inkább a mindössze 6 GB GDDR6 memória lesz, mely egyre több esetben bizonyulhat kevésnek a maximális minőségi beállítások aktiválásához. De addig is, míg ez bekövekezik, az RX 5600 XT már nem csak egy lehetséges, hanem egy minden szempontból jó alternatíva a 100 000 forint körüli szegmensben, mely ellen ebben a pillanatban az NVIDIA nem tud egyértelmű győztest kiállítani. Itt ismételnénk meg, hogy a tesztelt ROG Strix kártya 109 000 forint, de vele együtt érkező, hasonló tudású TUF X3 változat 101 000 forint körüli árakon lesz várhatóan elérhető, míg a tesztben szereplő ROG Strix RTX 2060 O6G egyelőre még 140 000 forintos árakon látható a boltokban.


AMD Radeon RX 5600 XT videokártya

Wombath

A PowerColor Red Dragon Radeon RX 5600 XT videokártyát az AMD biztosította, az ASUS ROG Strix Radeon RX 5600 XT OC és GeForce RTX 2060 OC videokártyát pedig az ASUS Magyarországtól kaptuk kölcsön.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés