Hirdetés

Radeon RX 5600 XT: ugrás az utolsó pillanatban

Utolsó perces ár- és specifikációs háború dúl az AMD és az NVIDIA között, a tét pedig a középkategória meghódítása.

Hirdetés

A kártyák

ASUS ROG Strix RX 5600 XT O6G

Az AMD oldaláról egy PowerColor Red Dragon és egy ASUS ROG Strix RX 5600 XT O6G grafikus kártya tette tiszteletét nálunk, az előbbit még „originál” kiszerelésben, míg az utóbbit már a frissített BIOS-szal használtuk, hogy kiderüljön, mit várhatunk az RX 5600 XT-től az új beállításokkal. Az ASUS kártyáját ráadásul még némileg tuningoltuk is, az alapesetben 1500 MHz-es (12 Gbps) VRAM-órajelet 1750 MHz-re (14 Gbps) állítottuk.


[+]

Mindkét kártyáról elmondható, hogy a gyártók nagy figyelmet fordítottak a hűtésre – az ASUS annyira, hogy a jóval nagyobb fogyasztással rendelkező VGA-knál már bizonyított, három ventilátorral dolgozó rendszert használja. Az extra tápellátásról 8+6 tűs csatlakozópár gondoskodik. Nem hiányzik a szokásos körítés sem, tehát van csendes és performance módba átkapcsolható BIOS, LED világítás, illetve extra ventilátor és RGB LED-ek csatlakoztatását lehetővé tévő plusz kimenetek is.

Ez a hűtés az RX 5700 XT-n is bizonyított már, az RX 5600 XT meg sem kottyan neki
Ez a hűtés az RX 5700 XT-n is bizonyított már, az RX 5600 XT meg sem kottyan neki [+]

Monitorcsatlakozóból három DisplayPortot és egy HDMI-t kapunk. Ezen kártya várható fogyasztói ára egyébként 109 990 forint, a nagyobb sebességet kínáló BIOS pedig innen tölthető le.

További ventilátorok és RGB LED-szalagok vezérlése is megoldható az ASUS kártyájával
További ventilátorok és RGB LED-szalagok vezérlése is megoldható az ASUS kártyájával [+]

A teljesség kedvéért megemlítenénk, hogy érkezik az ASUS kínálatába egy komolyabb modell, a ROG Strix RX 5600 XT T6G (ami OC helyett TOP feliratot visel majd), mely a GPU órajeleit tekintve nem tud többet, viszont a memória már alapbeállításon is 14 Gbps-en megy majd.

PowerColor Red Dragon Radeon RX5600XT

A PowerColor esetében a Red Dragon az egyszerűbb változat, mely frissített BIOS-szal is „csak” 1560/1620 MHz-es órajelekkel dolgozik, mi azonban most az eredeti beállításokkal, azaz 1460/1620 MHz-en használtuk.


[+]

Az 1660/1750 MHz-es kínáló BIOS a komolyabb Red Devil szériához tölthető le a gyártó honlapjáról. Ugyanakkor a tesztelt VGA sem teljesen a referencia specifikációkon működik, ráadásul a PowerColor 14 Gbps-os RAM-okkal szerelte fel, mi viszont maradtunk a 12 Gbps-os beállítás mellett.


[+]

A kártya maga két darab 100 mm-es ventilátort használ az öt hővezető csővel ellátott bordázat szellőztetésére. A ventilátorok félpasszív üzemmódban dolgoznak, 60 °C alatt nem kapcsolnak be.

[+]

Összevetve az ASUS modelljével, látható, hogy jóval kisebb PCB-vel dolgozik a PowerColor, és extra tápcsatlakozóból is elég neki egy 8 tűs példány. A tápellátást biztosító komponensek száma is kevesebb, nincs világítás, viszont csak két foglalatnyi helyet igényel magának.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés