Hirdetés

QLC és TLC NAND a szorítóban: melyik SSD éri meg jobban?

Egymásnak eresztettük az ADATA és a Patriot legolcsóbb, 240 GB-os, 2,5 hüvelykes megoldását.

Hirdetés

HD Sentinel, hőfokok

A HD Sentinel olvasás- és írástesztjeivel kezdtünk bele a mérésekbe. Az olvasási részben az ADATA SU630-as végig 42-43 °C közt "őrlődött", miközben stabilan 430-440 MB/s-os tempóval serénykedett. Ebben a tekintetben a Patriot meghajtója egy picivel jobban szerepelt, hiszen egyrészről állandó 33 °C-on üzemelt, másrészről a kezdeti 200 MB/s-ról egy szempillantás alatt felugrott 450 MB/s-ra a "kilométeróra mutatója", majd a lemezterület kb. 13,5% százalékánál (30 GB-nál) még tovább gyorsult, és bevette magának a 470-480 MB/s közti tartományt, amit a záróakkordig sikeresen uralt.

balra: ADATA SU630 | jobbra: Patriot Burst balra: ADATA SU630 | jobbra: Patriot Burst
balra ADATA SU630, jobbra Patriot Burst [+]

A sentineles írás esetében szintén hasonló végeredmény született, bár a Patriot Burst előnye határozottabban látott napvilágot. Az ADATA 41 °C-ról elstartolva hamar 47-48 °C-hoz ért, és a két érték között mintegy 38 percen keresztül ingázott. Persze ezután sem nőtt drasztikusan a hőmérséklet, hiszen a célvonalig bezárólag megmaradtak a mindössze 1 °C-os kilengések. A 425 MB/s-ról induló írási folyamat nagyon hamar 360 MB/s tájékára lassult, és a lemezterület 10%-ánál el is fogyott a cache és gyorsan 50 MB/s alá csúsztunk. Igaz, ez meglehetősen számottevő lassulás, de a próba szerencsére nem torkollott "katasztrófába", mert a rapszodikusan visszatérő, jellemzően 150-180 MB/s-os sávba feltörekvő, pozitív teljesítménytüskék enyhítettek fájdalmunkon.

balra: ADATA SU630 | jobbra: Patriot Burst balra: ADATA SU630 | jobbra: Patriot Burst
balra ADATA SU630, jobbra Patriot Burst [+]

A Patriot SSD-je ezzel szemben végig betonstabil 33 °C-on működött és 375-455 MB/s-mal írt. Bár ebben a tesztprogramban nyers teljesítmény vonatkozásában érezhetően jobban szerepelt az ADATA-nál, a termális mutatókat nézve nincs olyan nagy differencia a két versenyző közt, ugyanis az írásbench végeztével a fizikailag is vezérlőre applikált infra hőmérő csupán 3,7 °C különbséget mutatott a javára (29,7 °C a 33,4 °C ellenében).


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Egyik drive sem melegedett veszélyesen, de azt azért érdemesnek tartjuk megemlíteni, hogy a hűvös "hozzáállásának" köszönhetően a Patriot 240 GB-os üdvöskéjének sikerült megcsípnie listánkon az összesített második helyezést a Toshiba TR200-asa mögött.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés