Hirdetés

Csökkenhet a világ memóriaellátása

A Japán és Dél-Korea közötti ellentétek miatt akadozhat a memóriachipek termelése, ezzel olyan nagy gyártók is szüneteltethetik a gyártást, mint a Huawei, a Lenovo, vagy épp az Apple.

Japánban július negyedikétől érvénybe lépett egy rendelet, amely korlátozza a bizonyos kémiai anyagok Dél-Koreába való exportálását, ideértve az okostelefon és televízió kijelzőkben használt fluorinált polimidet és a félvezetők előállításához szükséges hidrogén-fluridot. Innentől kezdve a japán beszállítóknak külön engedélyt kell kérniük azzal kapcsolatosan, hogy az említett anyagokat Dél-Koreába szállíthassák, a szigetország kormánya szerint ezek átfutási ideje pedig elérheti az akár három hónapot is.


(forrás: skhynix.com) [+]

Tekintve, hogy az érintett ország uralja a RAM modulok és a NAND flash memóriák piacának 70, illetve 50 százalékát, ez elég nagy érvágás lenne például a piacvezető Samsungnak, vagy a szintén dél-koreai SK Hynixnek is. Ráadásul míg előbbi túlélné ezt a három hónapos kiesést, utóbbi vállalat egyik belsős forrása azt nyilatkozta a Nikkei hírportálnak, hogy ők nem rendelkeznek ekkora tartalékkészlettel, így nagy eséllyel le kellene állítaniuk a gyártást, amíg meg nem érkezik a szükséges utánpótlás Japánból. Ezzel nem csak az említett gyártók esnének el bevételtől, de az olyan nagy partnereik is, mint az Apple, a Huawei, a HP, a Lenovo, a Sony, vagy éppen a Panasonic.

Ha ez nem lenne elég, Japán tervezi Dél-Korea eltávolítását arról a 27 tagot (köztük az Egyesült Államokat, Franciaországot és Németországot) számláló megbízhatósági listáról, akiknek nem kell külön kormányzati engedélyt igényelniük a potenciális katonai célokra is felhasználható termékek Japánból történő importálására vonatkozóan. A dél-koreai külügyminiszter, Cho Sei-young ígérete szerint a hazai vállalkozásokkal együttműködve mindent elkövet majd annak érdekében, hogy ez a tilalom feloldásra kerüljön, beleértve a Kereskedelmi Világszervezetnél való panasztételt is, ám külsős szakértők szerint ez felesleges lépés lenne, hiszen Japán ezzel semmilyen szabályozást nem sért. Reméljük, hogy a két félnek sikerül egyezségre jutni, hiszen egy ilyen helyzet a vásárlókat viselné meg a legjobban.

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés