Hirdetés

QLC és TLC NAND a szorítóban: melyik SSD éri meg jobban?

Egymásnak eresztettük az ADATA és a Patriot legolcsóbb, 240 GB-os, 2,5 hüvelykes megoldását.

Bevezetés, specifikációk

Manapság igencsak megszaporodtak az olcsó, belépőszintű SSD-k, melyek a megfizethetőséget gyakorlatilag minden más szempont elé helyezik, s ennek következtében egyre inkább telítődik a piac hasonszőrű termékekkel, és az alsóbb kategóriákban egyre inkább elmosódnak az árkülönbségek az egyes modellek között. Szerkesztőségünket most az ADATA, illetve a Patriot legfapadosabb, 2,5 hüvelykes meghajtója látogatta meg, név szerint az Ultimate SU630 és a Burst 240 GB-os kivitele, melyek már egy ideje megvásárolhatók idehaza is.


[+]

Annyi bizonyos, hogy pénztárcánk egészségét tartották szem előtt a csomagolásnál is, mert abszolút nincsenek sallangok egyik dobozon sem – igaz, a Patriot kartonja véleményünk szerint ízlésesen fest és valamivel biztatóbb benyomást kelt, mint az ADATA bliszteres megoldása. Utóbbi a la natúr érkezik, csak a meghajtót tartalmazza (bár lehetséges, hogy ez csupán termékminta volta miatt volt így), míg a Burst mellé azért kapunk egy szerény, kihajtható információs lapocskát.


[+]

Mindkét eszköz sztenderd, 7 mm-es, 2,5 hüvelykes formátumban tetszeleg, és természetesen 6 Gbps-os SATA interfészen keresztül kommunikál számítógépünkkel. A leglényegesebb eltérés köztük a flash chipekben keresendő, hiszen míg az ADATA felült a mostanában szárba szökkenő, rendkívül költséghatékonynak titulált, 64 cellarétegű QLC NAND vonatára (mellyel már volt egy randevúnk a Samsung 860 QVO tesztjének alkalmával, melynek során kicsit jobban kifejtettük a vele kapcsolatos, főbb tudnivalókat), addig a Patriot az egy fokkal klasszikusabb, (valószínűleg) 64 cellarétegű 3D TLC NAND lapkákra esküdött fel. Ebből kifolyólag a kontroller sem azonos; míg az előbbi egy QLC-re "szakosodott", kétmagos Maxio Technology MAS0902A-B2C egységet használ (DRAM-tól mentesen), addig az utóbbi a már jól ismert, budget osztályú, egymagos Phison S11 vezérlőt kapta, amit csekélyke, 32 MB DRAM buffer támogat.

Második folyománya az eltérő NAND-oknak, hogy maximális írástűrésben a Patriot fiókája jelentősen az ADATA terméke fölé helyezkedik a ranglétrán: 180 TBW áll szemben a nyúlfaroknyi 50 TBW-vel. A valós, mindennapi felhasználásra igazából az 50 TBW sem egy elkeserítő érték (mivel ez nem egy túlságosan írásintenzív környezet), de valljuk be, mindannyian szívesebben vesszük, ha legalább háromjegyű számot látunk az adatlapon.


[+]

Papíron a két SSD ostromolja a 6 Gbps-os SATA szabvány maximális adatátviteli specifikációt szekvenciális megközelítésben; a gyárilag megadott adatok a lenti táblázatban láthatóak. Bár a gyártó nem határozta meg egzakt módon a mennyiségét, de azt tudjuk, hogy az ADATA SU630 ismeri az SLC cachinget, ellenben a Patriot portékájával kapcsolatban nem sikerült zöld ágra vergődnünk ezügyben. Annyi biztos, hogy mindkét tároló magáénak tudja a S.M.A.R.T., NCQ, TRIM és LDPC ECC technológiákat, valamint a Burst vezérlőjének hála rendelkezik statikus és dinamikus wear levelinggel, bad block- és low power menedzsmenttel, továbbá SmartZIP funkcióval egyaránt.


[+]

240 GB-os (223,6 GB formázott kapacitás) tesztalanyaink közös nevezője, hogy mindketten 10 000 forint környékén kaphatók, párszáz forintos eltéréssel. Ez nyilván nem sok, de mostanra már számos más típust be tudunk ennyiért (vagy szinte elhanyagolhatóan többért) szerezni, így egyelőre még fennáll a kérdés, hogy érdemes-e írásunk tárgyait is számításba venni, mikor legközelebb alkatrészbeszerző körútra indulunk.

Amit hirtelen (még a különböző benchmarkok előtt) ki tudnánk emelni nem tetszettként, az az SU630-as összeszerelési minősége. A hivatalos információk közt böngészve kiderült, hogy apparátus bő 30 grammal könnyebb vetélytársánál; így már kicsit érthetőbb volt a hátulsó, SATA és tápcsatlakozók enyhén mozgatható "panelje", amit az anyag kispórolásának tudtunk be (bár elképzelhető, hogy mintaspecifikus esetről van csak szó).

Specifikációk
240 GB ADATA Ultimate SU630 240 GB Patriot Burst
Kontroller Maxio Technology MAS0902A-B2C Phison S11 + 32 MB DRAM cache
Flash chip 64 cellarétegű 3D QLC NAND 64 cellarétegű(?) 3D TLC NAND
Csatolófelület SATA 6 Gbps
Szabvány 2,5" (100,45 x 69,85 x 7 mm)
Szekvenciális olvasás/írás max. 520/450 MB/s max. 555/500 MB/s
4K olvasás/írás max. 30 000/65 000 IOPS max. 80 000/60 000 IOPS
SLC cache igen n. a.
Tartósság 50 TBW 180 TBW
Támogatott technológiák S.M.A.R.T., NCQ, TRIM, LPDC ECC S.M.A.R.T., NCQ, TRIM, Static & Dynamic Wear Leveling, Bad Block Management, Low Power Management, SmartZIP, LDPC ECC
Tömeg 47,5 gramm 78,6 gramm
Gyártó weboldala www.adata.com/hu www.info.patriotmemory.com
Termék weboldala ADATA Ultimate SU630 Patriot Burst
Modellszám ASU630SS-240GQ-R PBU240GS25SSDR
Elérhető tárhelyméretek 240 GB / 480 GB / 960 GB 120 GB / 240 GB / 480 GB / 960 GB
Garancia 2 év 3 év
Ár kb. 10 000 forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés