Panasonic Convention 2014: változó idők

Panasonic Convention 2014

A Panasonic egy nagyszabású rendezvényen, Amszterdamban mutatta be partnereinek 2014-es szórakoztatóelektronikai újdonságait, köztük természetesen az új, Viera családba tartozó televíziókat és a Lumix kamerákat, emellett ismertette rövidtávú terveit. A helyszínen jártunk, ráadásul lehetőségünk nyílt interjút készíteni a Panasonic európai részlegének igazgatójával, Laurent Abadie-val.

Tévék

Mint az köztudott, a plazmatechnológia a konszern életében már a múlté, úgyhogy 2014-ben csak LCD televíziókat küldenek csatába. Az is kiderült, hogy a plazmák fejlesztése során jó pár olyan tapasztalatot gyűjtöttek, amelyet fel tudnak használni ennél a technológiánál is – és többek között ez az, ami a Panasonic tévéket megkülönbözteti a riválisoktól. Bár a cég egy kicsit későn lépett színre saját Ultra High Definition (ultramagas felbontású) készülékeivel, mostanra beérték a vetélytársakat, és több ilyen modellt tesznek elérhetővé az idei évben.

A top modell, az AX900 három méretben kerül a boltok polcaira, hiszen az 55 és a 65 hüvelykes verzió mellett a sorozat része egy 85 hüvelyk képátlójú készülék is. Az elegáns, visszafogott formavilággal megáldott modellekbe olyan IPS panelek kerültek, amelyeknél különféle trükkökkel sikerült elérni a 3000 hertzes képfrissítési rátát. A kijelző megvilágítására direct LED-es eljárást alkalmaznak, a fénykibocsátó diódákat pedig 128 csoportba osztották. Fényerejük a Local Dimming Ultra funkciónak köszönhetően külön-külön szabályozható, így a sötét képrészletek megjelenítésére sem lehet majd panasz – legalábbis ezt állították a cég munkatársai, és tény, hogy a helyszínen kiállított darabokon valóban igen jól nézett ki a csillagos égbolt. Ám azért ilyenkor mindig ott motoszkál az emberben a kérdés, hogy vajon egy hagyományos tévéadás vagy film esetén is ilyen jól teljesítene?

E tévék többek között megkapták a Super Chrome Drive névre hallgató képjavító eljárást, amely jóval gazdagabbá, teltebbé teszi a színeket. Kiállították egy rivális gyártó felsőkategóriás készülékét is, hogy mód legyen az összehasonlításra, és ennek alapján a Panasonic AX900 tényleg szebb képet produkált. A széria természetesen támogatja a háromdimenziós anyagok megjelenítését, amihez a passzív-polarizációs technológiát használják. Mostanra a cég egyébként teljesen elengedte az aktív shutteres 3D képalkotási eljárást, pedig ez 2-3 évvel ezelőtt teljesen elképzelhetetlen lett volna. Minden más 4K tévékhez hasonlóan az AX900 sorozat tagjai is támogatják a HEVC formátum kezelését, ami 50 százalékkal hatékonyabb kódolást tesz lehetővé, mint az MPEG-4 AVC (H.264) szabvány, ezért kulcsszerepet játszhat az UHD tartalomszolgáltatás során.

A vállalat azért persze odafigyel hagyományos, Full HD felbontású készülékeire is, sőt a termékkínálatot átnézve úgy tűnt, hogy az alacsonyabb kategóriás, ennek megfelelően kedvezőbb árú termékekre, konkrétan az AS400 és AS500 szériára mintha a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetnének. A középkategóriás AS750 sorozat és az azoknál fejlettebb készülékek beépített Twin HD tunerrel rendelkeznek, amely bármilyen digitális HD és SD program jelét képes fogni vezetéken, műholdon vagy DVB-T-n keresztül anélkül, hogy ehhez külön vevőkészülékre lenne szükség.

Egyszerre képes venni két HD adás jeleit, így miközben nézzük az egyik csatornát, felvételt készíthetünk egy másik csatorna műsoráról, amelyet a tévé USB-n csatlakoztatott külső tárolóra rögzít. Ideális megoldás például családi tévézéshez is, hiszen miközben az egyik családtag egy tévéműsort néz, egy másik nézhet egy másik adást mondjuk tabletjén vagy okostelefonján. A Panasonic kiállította hajlított, UHD felbontású, nagyméretű OLED megjelenítőit is. A demóanyag alapján az általuk produkált képminőség remek, viszont a gyártó szerint az eljárás még nem érett meg arra, hogy piacra dobják, úgyhogy egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor lehet majd ezeket megvásárolni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés