Hirdetés

Panasonic Convention 2014: változó idők

Hirdetés

Digicam újdonságok

Természetesen a m4/3 rendszerbe tartozó kamerák, illetve kiegészítők sem hiányozhattak a felhozatalból. A gyártó ennek megfelelve lerántotta a leplet az új LEICA DG SUMMILUX 15 mm F1.7 ASPH objektívről, amely kisfilmes rendszerben egy 30 milliméteres optika látószögét nyújtja. Az új, m4/3-os objektív könnyű és kompakt; 7 csoportba rendezett 9 lencsetagot tartalmaz, melyek közül 3 aszférikus. Utóbbiak a szférikus torzítás kiküszöbölését szolgálják (csökkentik például a hordótorzítást), ugyanakkor a teljes lencserendszer kompaktságához is hozzájárulnak.

A saját fejlesztésű Nano Surface Coating (nanorészecskés lencsebevonat) technológia feladata, hogy a tükröződés minimális legyen a teljes látható fénytartományban (380 nm - 780 nm). Ennek köszönhetően a gyártó ígérete szerint a képek élesek, szellemképektől és becsillanásoktól mentesek lesznek. A belső élességállítású rendszerrel ellátott objektívbe továbbfejlesztett léptetőmotor került, amellyel az élességállítás könnyű, csendes és gyors – ez pedig mind álló-, mind mozgóképkészítés közben jó szolgálatot tehet.

Az új AF technológia a nagyobb fényértékű objektívek esetén sokkal hatékonyabb, mint a fáziskülönbség elvén működő autofókusz. Az optika élességállító motorja másodpercenként 240-szer képes parancsot fogadni a LUMIX G fényképezőgépek AF rendszerétől, így villámgyors fókuszálás valósítható meg. Az objektívet ellátták rekeszállító gyűrűvel, valamint egy AF/MF fókuszkapcsolóval; strapabíró fémburkolata és lencsesapkája pedig garantálja a tartósságot.

Szintén hangsúlyt kapott a rendezvényen a DMC-GH4, amely ma az egyik legkorszerűbb cserélhető objektíves tükör nélküli rendszerkompakt a piacon. A Panasonic munkatársai elmondták, hogy a készülék akár a professzionális felhasználók igényeit is kielégítheti, és ideális választás lehet az olyan profi fotósok számára, akik gyakran dolgoznak külső helyszínen, szabad ég alatt. Az újonnan kifejlesztett szenzor, a m4/3 objektívek széles választéka és a 4K felbontású filmfelvételi mód új lehetőségeket kínál azoknak, akik a fényképezés mellett profi és kreatív filmeket is szeretnének készíteni. A klasszikus formatervezésű modellbe 16 megapixeles Live MOS lapka és egy új „Venus” képfeldolgozó egység került. A korábbi modelleknél gyorsabb és pontosabb AF rendszert is ígér a gyártó.

Jó néhány hagyományos kialakítású turistakamera mellett meg lehetett közelebbről tekinteni a világ első 4K/25p felbontású kalandkameráját is a HX-A500 személyében. Az 1/2,3"-os hátulról megvilágított (BSI) érzékelővel, konstans F2.8 kezdőértékű optikával és Crystal Engine Pro+ képfeldolgozó processzorral ellátott modellnél UHD mód használata esetén a rögzítési sebesség 25 képkocka másodpercenként. Ez bár gyors mozgású téma esetén kicsit kevés lehet, az irány jó, a gyártó ezzel a lépéssel (és termékkel) így is a riválisok előtt jár. Ha azonban beérjük alacsonyabb felbontással, akkor Full HD-ban 50, HD-ban pedig másodpercenként 100 képkocka lehet anyagunk képfrissítési frekvenciája.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés