A Panasonic 2015-ben robbant az OLED tévéivel

Hirdetés

Az LG már tavaly piacra dobta első nagyméretű, konkrétan 55 hüvelykes OLED televízióját, ami a tervek szerint az egyik első lépés a tévézés új forradalmában. A vetélytársak sem kívánnak nagyon lemaradni, hiszen a Samsung várhatóan idén márciusban a boltokba küldi első OLED tévészériáját, és a Sony, illetve a Panasonic is beszáll a versenybe.


[+]

E két cég reagálva a dél-koreai riválisok előretörésére összefogott, és közös fejlesztésbe kezdtek. Ez biztosan sok kompromisszummal jár együtt, de jelenleg az egyetlen járható útnak tűnik, hiszen mindkét óriáscég egy kicsit megrogyott az utóbbi időben. Egyedül valószínűleg nem sokáig állnák a sarat ebben a harcban. Már be is mutatták az együttműködés első kézzelfogható eredményét, egy 56 hüvelyk képátlójú OLED prototípust, amely ráadásul UHD felbontást kínál, azaz a jelek szerint megpróbálják egyszerre meglovagolni mindkét divathullámot, és így megerősíteni iparági pozícióikat. Szükség is volt már erre, hiszen az utóbbi időben egyértelműen a két koreai gigász diktálta a trendeket, elég ha csak a 3D tévékre, a passzív sztereó 3D-s eljárásra, az okostévé rendszerekre és a hang- vagy mozgásvezérlésre gondolni.

Eddig azonban még pletykaszinten se merült fel, hogy mikor is lehetne Panasonic vagy Sony márkajelzésű 4K-s OLED tévéket megvásárolni. Most viszont megtört a jég, hiszen az egyébként általában elég pontos információkat meglebegtető japán tech fórumokon megjelenő adatok alapján a első ilyen, eddig egyedülálló televíziók a 2015-ös esztendő elején kerülnek a boltok polcaira. A Panasonic állítása szerint az általuk alkalmazott RGB all-printing eljárásnak köszönhetően a vetélytársakénál olcsóbban tudják majd előállítani a kijelzőket, ami döntő lehet, akkor ha a konkurensek nem tudják leszorítani a költségeket. Az idei OLED tévék ugyanis még mindig rettenetesen drágák, legalább kétszer annyiba kerülnek, mint az ugyanolyan méretű LCD-k vagy plazmák, ez pedig erősen korlátozza a gyors elterjedésüket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés