Olympus M.Zuiko Digital 12-40 mm F2.8 Pro – alapzoom profiknak

Értékelés

Az Olympus nem túlzott a „Pro” jelzővel. Az M.Zuiko Digital 12-40 mm F2.8 Pro ugyanis valóban egy igazán profi objektív lett, ami ugyan nem tökéletes, de általános jellegű, munkaszerű használathoz (pl. riportfotó, esküvőfotó, természetfotó stb.) tökéletesen megfelelő eszköz. Ha megfelelően szigetelt vázzal (E-M5, E-M1, GH3) együttesen használjuk, akkor akár szakadó esőben sem kell félni attól, hogy baja lesz felszerelésünknek, a termék ugyanis időjárásálló, s ezen túlmenően a por és a fagy sem tesz benne kárt. A beépített AF motor rendkívül halk és gyors, a külső felépítés nem csak rendszeren belül kimagasló minőségű; sok más gyártó kínál drágábban gyengébb építési minőségű lencserendszert.

Egyetlen igazi negatívuma (vagy hátránya – ahogy tetszik), hogy nincs beépített képstabilizátor, így Olympus-idegen vázakon használva kevésbé hatékony, mint a Panasonic konkurens terméke, a Lumix G X Vario 12-35 mm F2.8 Asph. Power O.I.S. Igazából hiába hasonlít egymásra az említett Lumix és az M.Zuiko, mégis teljesen mások: míg a Lumix egy finom műszer (aminek van stabilizátora), addig az M.Zuiko egy tank, ami sokkal strapabíróbb és 5 milliméterrel hosszabb a gyútávja.

Ha dönteni kellene, melyiket vegyük meg saját használatra Panasonic DMC-GH3 gépünkhöz, akkor bizony nagy gondban lennénk, hiszen mindkét optika mellett van bőven pró és kontra. Akinek Olympus gépe van, ráadásul a két OM-D közül valamelyik – bármelyik –, az viszont válassza inkább az M.Zuikót, ugyanis a beépített stabilizátor fölöslegessé teszi a Lumixét, ráadásul az M.Zuiko 3 éves garanciával, 325 000 forintért hazavihető az Olympus Mintaboltból. Az Olympus M.Zuiko Digital 12-40 mm F2.8 Pro nagyon jó teljesítménye és kedvező ára (lásd konkurens rendszerek F2.8-as zoomjait!) miatt különösen ajánlott címet kap tőlünk.

Termék megnevezése Olympus M.Zuiko Digital 12-40 mm F2.8 Pro
Jellemzés A m4/3 rendszer első igazi profi zoomobjektíve.
Pró + Kimagaslóan jó építési minőség,
+ fém tubus, fém bajonett,
+ zárt felépítés,
+ belső fókuszrendszer,
+ L-Fn funkciógomb,
+ MF gyűrű,
+ alacsony CA szint,
+ nagyon gyors és halk AF motor,
+ jár hozzá napellenző,
+ kedvező ár a kategóriájában.
Kontra - Nem parfokális,
- középpont zoomoláskor kissé elmászik,
- zoom- és fókuszgyűrű gumibevonat nélküli,
- hajlamos a becsillanásokra.
Ergonómia
Kontraszt
Képélesség
Központosság
AF motor sebessége
CA-hajlam
Ár/érték
Felépítés, anyaghasználat
Ennyire kellene


Olympus M.Zuiko Digital 12-40 mm F2.8 Pro objektív

MLaca

Az Olympus E-M1 fényképezőgépet és az M.Zuiko Digital 12-40 mm F2.8 Pro objektívet az Olympus hazai kirendeltségétől kaptuk tesztelésre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés