Olympus M.Zuiko Digital 12-40 mm F2.8 Pro – alapzoom profiknak

Külső vizsgálatok II.

A gyártó ezúttal mellékel napellenzőt is a termékhez, így azt nem kell külön megvásárolni. Az Olympus Lens Hood LH-66 az objektív elejére bajonettes menet segítségével rögzíthető, lecsavarni róla viszont csak a két nyomógomb együttes megnyomásával lehet. A napellenzőt fordított állásban (szirmokkal a váz felé) is fel lehet tekerni, ami szállításkor, táskában való elhelyezésnél lehet előnyös.

Ez az objektív – hasonlóan az Olympus M.Zuiko 12-50 mm F3.5-6.3 EZ ED MSC-hez – rendelkezik egy úgynevezett „L-Fn” (Lens Function) gombbal, amihez a fényképezőgép menüjében gyakorlatilag szabadon rendelhetünk tetszőleges funkciót (például digitális telezoomot, ISO váltást stb.). Elhelyezése rövidebb ujjúaknak nem túl szerencsés, kicsit túl magasra került.

Használat közben azt vettük észre, hogy nagyobb állványfej-cseretalpakkal használva ügyelni kell arra, hogy ne feküdjön fel a zoomgyűrű a cseretalp felületére, mert a gyútávváltás nehézkessé, illetve teljesen lehetetlenné válhat.

A bő egyhetes nyüstölés során az alábbiakat tapasztaltuk és mértük az Olympus M.Zuiko Digital 12-40 mm F2.8 Pro lencserendszerrel:

  • Az objektív fel- és lecsavarását a vázhoz közel eső végén elhelyezett bordázat segíti,
  • a passzentos építés miatt gyakorlatilag kizárt a kizoomolás, ha lógatva hordozzuk az optikát,
  • a frontlencsét védő sapka belső reteszelésű, aminek előnye, hogy táskába helyezve nem nyomódik meg véletlenül, de hátránya, hogy kicsit nehézkesebb levenni az objektívről, mert ujjbegyünk vége nem tud olyan jól megkapaszkodni a belső tolóreteszekbe,
  • sem az első, sem a hátsó lencsetag nem nyúlik ki, így nem sérülékeny egyik sem,
  • fókuszáláskor a frontlencse nem forog, a belső tubus a belső élességállítás miatt nem mozog ki-be,
  • kézi élességállításkor kb. 100 fokban forgatható a gyűrű; jobbra tekerve közeli, míg balra csavarva távoli témákra élesít,
  • a zoomgyűrű teljes útja kb. 80°-os, jobbra távolít, balra közelít.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés