Netgear N600 és N750 router a felsőházból

Netgear szupergyors routerek

Februárban teszteltük a Netgear alap, közepes és csúcs n-es Wi-Fi routereit, azóta viszont a gyártó óriási lendületet vett, és rengeteg új modellt mutatott be. Ráadásul ezek mind az addigi legkomolyabb vas, a WNDR3700 fölé sorakoztak be. Van a Netgearnek egy elég jól kezelhető sebességmutatója a titkos W (Wi-Fi), N (n-es), D (dual-band, kétsávos), R (router) kód és négyjegyű számok rendszere mellett. Az egész az n-es Wi-Fi kulcsát jelentő MIMO (multiple in, multiple out) átvitelre alapoz. Az egycsatornás n-es rendszerek elvi csúcssebessége 150 Mbps, ezt N150-nel jelöli a Netgear. Aztán vannak a kétcsatornás megoldások 300 Mbps-os elvi csúcstempóval, ők az N300-as jelölést kapják. A két frekvenciasávos (dual-band), szokásos 2,4 GHz mellett 5 GHz-en is működő modellek kissé csalóka módon N600-as kódot kaptak, mert bár nem képesek egyetlen frekvencián elvi 600 Mbps-os tempóra, de két párhuzamos hálózatot tudnak futtatni, mindkettőt 300 Mbps-os elvi csúccsal. Ilyen megoldás akkor lehet hasznos, ha hétköznapi adathálózatunktól el akarjuk választani mondjuk a multimédiás forgalmat, ami nagyon érzékeny a sávszélesség ingadozására.

Az utóbbi időben megjelentek a piacon a háromsávos Wi-Fi eszközök, melyek további 150-nel 450 Mbps-ra emelik az egy frekvencián elérhető elvi sávszélességet. Két frekvenciával (2,4 és 5 GHz) számolva így a Netgearnél megjelent az N750 (N300+N450), ami 2,4 GHz-en kétcsatornás, 5 GHz-en háromcsatornás, illetve az N900 (N450+N450), ami mindkét frekvencián képes háromcsatornás átvitelre. Hogy mégse legyen minden teljesen tiszta, az N600-as osztályban több új modell is megjelent az eddigi WNDR3700-es kóddal bíró modell mellett. Mai tesztalanyunk az N600 Premium Edition (WNDR3800), de van fehér házú Mac verzió (WNDRMAC) pár Apple gépekre jellemző funkcióval (TimeMachine, iPod/iPad egyszerűbb csatlakoztatása) és olyan is, amelybe ADSL2+ modemet integráltak (DGND3700). Másik tesztalanyunk pedig az N750 (WNDR4000), mely 2,4 GHz-en csak kettő, 5 GHz-en viszont háromcsatornás.

Külsőre a Netgear csúcs, kétfrekvenciás, vagyis dual-band routerei (N600 és fölötte) nem sokban különböznek. Fényes felületű házuk nélkülözi a külső antennákat; alapvetően fekvő helyzetűek, de állvánnyal élükre is állíthatók. Azért a kategória ismerői első látásra meg tudják majd mondani, hogy melyik melyik. Az eredeti N600 előlapi betétje fekete, az N600 Premium Editioné vörös, az N750-é szürke, az N900 pedig átlátszó keretet és talapzatot kapott, az ADSL2+ modemes verzió „pofája” kék, a Mac változat pedig értelemszerűen világos színű burkolatban feszít. Ettől eltekintve a lényeg egyforma, elöl a Wi-Fi adó-vevőt kiiktató és biztonsági, WPS kapcsolatot létrehozó gomb található, hátul a szokásos WAN és a négy, gigabites LAN port mellett egy USB és egy kikapcsoló sorakozik, bár ezek elrendezése minden modellnél más egy kicsit. Fura, de abban is különböznek, hogy melyik oldalukra állíthatóak függőlegesen.

Hirdetés

Hogy teljes legyen a rögzítési repertoár, a gépek fenéklemezére kerültek falra akasztást segítő bemélyedések, és itt olvashatóak az egyes csatlakozókhoz tartozó, illetve a konfigurációs adatok. Érdekes, hogy a kétsávos Netgear routereken semmiféle szellőzőnyílás sincs. A belsőt nem feszegettük, mert tudjuk, hogy az N600-akban a korábbi modell (WNDR3700) Atheros lapkái vannak, míg az N750 és N900 Broadcom elemekből építkezik.

Sajnos a felhasznált adapterek ismertetésekor le kell lőnünk a poént: ma még elmarad a háromcsatornás Wi-Fi csúcssebesség tesztelése, ugyanis egyelőre sem a Netgearnek, sem más gyártónak nincs elérhető háromcsatornás adaptere, csak az Intel Centrino 6300-as családja kapható egyes csúcs vállalati notebookokban. Mindenesetre a jövőre való tekintettel egy Netgear N900 (WNDR4500) lapul a tesztlaborunkban, és amint befut egy komoly Wi-Fi adapter, máris megjáratjuk.

Egyelőre a korábbi Netgear tesztben használt WNDA3100v2, vagyis N600-as modellel kell beérnünk, illetve megkaptuk mellé az elsősorban tévékhez ajánlott, Wi-Firől Ethernetre fordító WNCE3001-et, ami szintén N600-as, vagyis dual-band, működésében pedig a korábban nálunk járt WNCE2001-re hasonlít. Alapvetően egy Wi-Fi adapter, de a számítógéppel vagy egyéb eszközzel Ethernet hálózaton keresztül csatlakozik össze, ami számára teljesen úgy néz ki, mintha egy sima Ethernet kábellel lenne a routerhez kötve. Azért hasznos az ilyen megoldás, mert a tévéknél, videóknál és médialejátszó dobozoknál nem mindig garantált az USB-s Wi-Fi adapter kezelése, az Ethernet-támogatás viszont tuti.

Régi és új kezelőfelület

Alapesetben elég unalmas rész egy router kezelőfelületének bemutatása, hát még, ha az N750-es Netgearről van szó... ugyanis ugyanazt a mára elavult látszatot keltő, de hatékony elrendezést kapjuk, amit az N600-as WNDR3700-nél, meg úgy általában az elmúlt évek Netgear routereinél láthattunk. Nem hiányzik belőle semmi, ráadásul sok konkurensével ellentétben magyarul is tud. Megtaláljuk benne a Netgearre jellmező vendéghálózat részt, ahol 2,4 és 5 GHz-en is létrehozhatunk egy, a saját privát rendszerünktől jól beállíthatóan elkülönülő alhálózatot meg minden mást, ami a WNDR3700-nál jelen volt.


Jó hír, hogy az agg felhasználói felület napjai meg vannak számlálva! Az N600 Premium Routerben már az új, friss és ropogós, divatosra szabott verziót kaptuk. Vagyis előtte még részünk volt egy olyan felkonfigurálásban, ami a nagykönyvben meg van írva. Csatlakoztatás után az első webcím beírásakor befutott egy magyarul beszélő oldal, ami megmondta, hogy most pedig az internet és a Wi-Fi beállítása következik. Még jobb, hogy a gyakorlott felhasználók ezt ki is hagyhatják, aki viszont új a routeres világban, annak hasznos lesz. Ráadásul a router nem volt olyan buta, mint sok márkás konkurense: amikor érzékelte, hogy vele azonos hálózati címen van az a készülék, amiről az internetet kapja, a hálózat teljes blokkolása helyett lazán és önműködően IP címet váltott. Ezután megbocsátottuk neki, hogy a Wi-Fi hálózatra beállított jelszót takaratlanul kicsapta nekünk a képernyőre. Végezetül még megcsodálhattuk, ahogy egy gombnyomásra magyarosodott az internetre kötött router menüje, majd még egy nyomásra a firmware is frissült. Így kell ezt csinálni, kedves többi gyártó!

Meglehetősen kellemesre sikerült az új kezelőfelület, aminek alapvetően két szintje, lapja van. Az „Alap” részen hat fő pontot találunk listán és nagy ikonokkal is, ahol az internetelérés, Wi-Fi, csatlakozó eszközök, szülői felügyelet, USB kezelés (ReadySHARE) és a vendéghálózat állapota látható és módosítható. Emellett van „Speciális” szekció a szokásos, komoly konfigurációs részletekkel, szóval a rutinosaknak nem kell az egységsugarú felhasználóra szabott tételekkel vesződnie.

Az alapfunkciók nagyon egyértelműek, a kezdők számára az alulról felugró súgó jelent majd segítséget, ha elakadnának. Van az N600 Premium routernek két nagyon fejlett és hasznos kiegészítője. Egyik az OpenDNS támogatásával működő szülői felügyeleti rendszer, amire később kitérünk majd, a másik pedig a távoli, interneteléréssel kiegészített ReadySHARE USB kezelés. Alap verzióját a korábbi N600-ból ismerhetjük, vagyis az USB-re csatlakoztatott adattárat a hálózaton direkt vagy FTP eléréssel kezelhetjük, alapszintű felhasználói és mappa beállításra is van lehetőség. A ReadySHARE Cloud pofonegyszerű regisztrációval működő, távoli elérést biztosító rendszer. Elég volt megadni egy felhasználói név/jelszó párost, a routerre csatlakoztatni adattárunkat, és innen már bármilyen távoli számítógépről elérhettük azt. Puszta listázáshoz és olvasáshoz nem, de íráshoz a távoli gépre is telepíteni kellett egy szoftvert, mindezek ellenére ezt az eddig látott legegyszerűbben konfigurálható megoldásnak tartjuk. Emellett pedig ott van még a nyomtatókezelés, ami nem újdonság, de jól jöhet.


A „Speciális” részleg is hat információs mezővel kezd, ahol a router, internetkapcsolat és a négy Wi-Fi hálózat adatai láthatóak. A bal menüben megtalálunk mindent, ami a fejlett Netgear routerekre jellemző. Van itt WPS varázsló weboldaltiltó ütemezéssel, Wi-Fi finomhangolás, ismétlő funkció, forgalommérő, hogy csak a lényegesebbeket említsük. Fontos extrája az N600 Premium routernek, hogy támogatja a TiVót, igaz, ez a tévészolgáltatás Európában nem érhető el.


Netgear Genie és gyerekfelügyelet

Annak is része lehet a Netgear új felületéből, aki nem Netgear routert használ. A Netgear Genie nevű ingyenes alkalmazás általános felhasználású Wi-Fi- és hálózatkezelő eszköz azoknak, akik idegenkednek a Windows konfigurálástól. Itt szintén hat fő rész van, bár ebből kettő (router és ReadySHARE) csak Netgear eszközökkel használható.

Emellett viszont van internetes kapcsolat és adatátvitel-monitorozó, egészen jól használható Wi-Fi kapcsolat kliens, hálózati térkép, hogy lássuk, ki hová kapcsolódik, szülői felügyelet menü és egy halom jó tanács kezdőknek hibaelhárításhoz, beállításokhoz.


Végül, de nem utolsósorban itt az OpenDNS-re építő szülői felügyelet, ami a Netgear routerekből, de a Genie-n keresztül is elérhető. Az ingyenes regisztráció után egyszerű, öt szintből választható internetes korlátozást kapunk, ami a weboldalak tartalmi leírására épít, ezáltal nem minden esetben hatékony. Erre a tényre regisztráláskor figyelmeztetnek is, és kapunk többféle lehetőséget a finomhangolásra.

Először is ott van az egyes szintek testre szabhatósága, ami a honlapot leíró kulcsszavakra épít. Emellett van még fekete és fehér lista azon oldalakhoz, amiket mindig tiltani vagy mindig megengedni szeretnénk. Például nagy kedvencünk, a teveclub.hu már a legalsó védelmi szinten blokkot kapott, mivel internetes játék besorolása van. Hogy ne zavarodjon meg a működése, a NAS, hálózati nyomtató vagy hasonló eszközök teljesen a webszűrő fölé helyezhetőek. Szintén hasznos, hogy a korlátozásokhoz egyedi fiókokat hozhatunk létre a sajátunkon belül. Például a gyerekek akár időhöz kötötten is más elbánásban részesülhetnek, mint a felnőttek. Mivel az egész egy online felhasználói fiókhoz van kötve, akár távolról is módosíthatunk a konfiguráción.

Próba

A Netgear gyors, N750 és N600 Premium routerét az N600-as WNDA3100v2 adapter segítségével vizsgáltuk meg, mely minimális sebességbeli különbséget mutatott a WNCE3001-hez képest. Méréseinket ugyanabban a durván 140 négyzetméter alapterületű, kétszintes családi házban és annak környezetében végeztük, ahol a korábbi N600-as WNDR3700-at is vizsgáltuk, így a kapott értékek valamennyire összevethetőek. Az alábbi ábrán látható az eszközök elhelyezése. A router a 0 pontba került az emeleten, a méréseket az 1-6 pontban végeztük. Az első négy mérés az emeleten készült, az utolsó kettővel kimentünk az udvarra. Hálózatunk legrázósabb pontja az 5-ös, itt ugyanis a födém és több fal áll a router és az adapter közé.

Az USB-s adaptert egy Core 2 Duo alapú IBM ThinkPad X60 notebookba dugtuk, az átvitel másik végén egy Ethernetre csatlakoztatott, szintén Core 2 Duós asztali gép volt. Táblázatainkban olyan átviteli sebességek szerepelnek, melyeket a kapcsolatot felépítő eszközök rövid ideig (10-15 másodperc) stabilan tartani tudtak. Mérés közben egy konkurens 2,4 GHz-es hálózat működött környezetünkben. Fontos kiemelni, hogy a Wi-Fi mérések nagyban függnek a környezettől. Lehet, hogy a nálunk kiválóan szereplő eszközök más elrendezésben, más helyzetben vagy akár más időjárási viszonyok mellett ugyanebben a környezetben is eltérően viselkednek.

Wi-Fi - LAN adatátvitel
WNDA3100v2 adapterrel
Netgear
WNDR3700
Netgear
WNDR3800
Netgear
WNDR4000
1. 7100 kB/s 6900 kB/s 7100 kB/s
2. 6600 kB/s 6600 kB/s 7000 kB/s
3. 6000 kB/s 6000 kB/s 6100 kB/s
4. 4400 kB/s 4200 kB/s 4300 kB/s
5. 300 kB/s 400 kB/s 300 kB/s
6. 800 kB/s 1000 kB/s 900 kB/s

Alapvetően semmi különös nincs abban – sőt pont így kell lennie –, hogy a prémium N600-as (WNDR3800) szinte hajszálra ugyanazokat az értékeket hozta, mint korábban a sima N600 (WNDR3700). Az már érdekesebb, hogy a teljesen más (Atheros helyett Boradcom) chipkészletes N750 is lényegében ugyanaz tudta. Könnyen lehet, hogy mindkét esetben a Wi-Fi adapter jelentette a szűk keresztmetszetet, bár a kapott értékek dicséretesek. Külön piros pontot érdemel a gyakran fekete lyuknak számító, 5-ös ponton elért teljesítmény, és az is, hogy a legtávolabbi pontban közel 1 MB/s-ot tudtak a Netgearek. Meg kell még említeni, hogy 2,4 és 5 GHz-en nem tapasztaltunk lényeges eltérést az eszközök sebességében, ezért szerepel minden routernél csak egy számsor.

Adattár kezelésében sem tapasztaltunk változást. Vezetékes Ethernet hálózatról – ami minden N600-as és nagyobb Netgearnél gigabites – pendrive-unkat 12 MB/s-os tempóval tudtuk olvasni, bár írni ennek csak hatodával sikerült. Rendelkezésre álló 30 Mbps-os internetelérésünk kezelése meg sem kottyant a két fejlett útválasztónak, az N600-at 300, az N750-et 600 Mbps lekezelésére készítették fel, ami pár évig még biztosan elég lesz a hazai átlagfelhasználóknak.

Értékelés

Mai tesztünkben egyértelműen az N600 Premium router (WNDR3800) bizonyult jobbnak. Az N750 (WNDR4000) ugyan csúcssebességben elvileg jobb nála, de ma még a háromcsatornás Wi-Fi adapterek olyan ritkák, mint a fehér holló. Egyelőre a sokkal barátságosabb kezelőfelület, a zökkenőmentes kezdeti konfigurálás és az alábbi táblázatban látható prémium funkciók többet nyomnak a latban. Konkurenseihez képest is nagyon erős az N600 Premium router kínálta csomag, a Netgear elsősorban a sikeresen átszabott kezelőfelülettel, a CD-t és mindenféle trükközést nélkülöző kezdeti konfigurálással és az automatikus magyarítással alkotott nagyot.

Jelenleg a Netgear N750 és N600 Premium Router is picivel 40 000 forint fölött várásolható meg, így utóbbit tartjuk jobb választásnak. Mivel nagyon drága, ajánlani nem merjük teljes szívvel, pedig nagyon tetszett, különösen a zökkenőmentes magyar konfigurálás. Ár/érték szempontjából az alap N600-as WNDR3700 az igazán jó választás, mert ugyanazt a sebességet és a fő funkciókat (két frekvencia, Gigabit Ethernet, USB kezelés, magyar felület, vendéghálózatok) tudja jó tízezer forinttal olcsóbban. Amint kerítünk háromsávos Wi-Fi adaptert, megnézzük az N900 teljesítményét is.


Netgear N600 Premium (WNDR3800) router

rudi

A Netgear hálózati eszközöket a LANTEL Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés