Netgear N600 és N750 router a felsőházból

Hirdetés

Régi és új kezelőfelület

Alapesetben elég unalmas rész egy router kezelőfelületének bemutatása, hát még, ha az N750-es Netgearről van szó... ugyanis ugyanazt a mára elavult látszatot keltő, de hatékony elrendezést kapjuk, amit az N600-as WNDR3700-nél, meg úgy általában az elmúlt évek Netgear routereinél láthattunk. Nem hiányzik belőle semmi, ráadásul sok konkurensével ellentétben magyarul is tud. Megtaláljuk benne a Netgearre jellmező vendéghálózat részt, ahol 2,4 és 5 GHz-en is létrehozhatunk egy, a saját privát rendszerünktől jól beállíthatóan elkülönülő alhálózatot meg minden mást, ami a WNDR3700-nál jelen volt.


Jó hír, hogy az agg felhasználói felület napjai meg vannak számlálva! Az N600 Premium Routerben már az új, friss és ropogós, divatosra szabott verziót kaptuk. Vagyis előtte még részünk volt egy olyan felkonfigurálásban, ami a nagykönyvben meg van írva. Csatlakoztatás után az első webcím beírásakor befutott egy magyarul beszélő oldal, ami megmondta, hogy most pedig az internet és a Wi-Fi beállítása következik. Még jobb, hogy a gyakorlott felhasználók ezt ki is hagyhatják, aki viszont új a routeres világban, annak hasznos lesz. Ráadásul a router nem volt olyan buta, mint sok márkás konkurense: amikor érzékelte, hogy vele azonos hálózati címen van az a készülék, amiről az internetet kapja, a hálózat teljes blokkolása helyett lazán és önműködően IP címet váltott. Ezután megbocsátottuk neki, hogy a Wi-Fi hálózatra beállított jelszót takaratlanul kicsapta nekünk a képernyőre. Végezetül még megcsodálhattuk, ahogy egy gombnyomásra magyarosodott az internetre kötött router menüje, majd még egy nyomásra a firmware is frissült. Így kell ezt csinálni, kedves többi gyártó!

Meglehetősen kellemesre sikerült az új kezelőfelület, aminek alapvetően két szintje, lapja van. Az „Alap” részen hat fő pontot találunk listán és nagy ikonokkal is, ahol az internetelérés, Wi-Fi, csatlakozó eszközök, szülői felügyelet, USB kezelés (ReadySHARE) és a vendéghálózat állapota látható és módosítható. Emellett van „Speciális” szekció a szokásos, komoly konfigurációs részletekkel, szóval a rutinosaknak nem kell az egységsugarú felhasználóra szabott tételekkel vesződnie.

Az alapfunkciók nagyon egyértelműek, a kezdők számára az alulról felugró súgó jelent majd segítséget, ha elakadnának. Van az N600 Premium routernek két nagyon fejlett és hasznos kiegészítője. Egyik az OpenDNS támogatásával működő szülői felügyeleti rendszer, amire később kitérünk majd, a másik pedig a távoli, interneteléréssel kiegészített ReadySHARE USB kezelés. Alap verzióját a korábbi N600-ból ismerhetjük, vagyis az USB-re csatlakoztatott adattárat a hálózaton direkt vagy FTP eléréssel kezelhetjük, alapszintű felhasználói és mappa beállításra is van lehetőség. A ReadySHARE Cloud pofonegyszerű regisztrációval működő, távoli elérést biztosító rendszer. Elég volt megadni egy felhasználói név/jelszó párost, a routerre csatlakoztatni adattárunkat, és innen már bármilyen távoli számítógépről elérhettük azt. Puszta listázáshoz és olvasáshoz nem, de íráshoz a távoli gépre is telepíteni kellett egy szoftvert, mindezek ellenére ezt az eddig látott legegyszerűbben konfigurálható megoldásnak tartjuk. Emellett pedig ott van még a nyomtatókezelés, ami nem újdonság, de jól jöhet.


A „Speciális” részleg is hat információs mezővel kezd, ahol a router, internetkapcsolat és a négy Wi-Fi hálózat adatai láthatóak. A bal menüben megtalálunk mindent, ami a fejlett Netgear routerekre jellemző. Van itt WPS varázsló weboldaltiltó ütemezéssel, Wi-Fi finomhangolás, ismétlő funkció, forgalommérő, hogy csak a lényegesebbeket említsük. Fontos extrája az N600 Premium routernek, hogy támogatja a TiVót, igaz, ez a tévészolgáltatás Európában nem érhető el.


A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés