Hirdetés

Netgear Nighthawk M1: utazós routerek csúcsa

Több fős utazásoknál jön jól egy SIM kártyát fogadó mobilrouter; egy igazán komoly példányt próbáltunk ki.

Bevezetés, dizájn

Itt a nyár, és vele az utazások ideje, ez pedig így a 2010-es évek végén a folyamatos netkapcsolat iránti fokozott igényt is jelenti. Hiába, tartani kell a kapcsolatot az otthoniakkal, és az sem mindegy, hogy milyen gyorsan tudjuk legújabb képeinket feltölteni Facebookra, Instagrammra vagy más kedvelt csatornánkra.

Bár az EU-n belül ma már elvileg nem okoz gondot az sem, ha egyszerűen az otthoni előfizetésünket használjuk tovább, saját tapasztalatunk az, hogy éppen külföldön egyszerű pillanatok alatt lefogyasztani a Magyarországon még elégségesnek tűnő mobilnetkeretet. Nemcsak azért, mert hiányoznak az otthon megszokott hozzáférési pontok, hanem azért is, mert jóval többet használjuk a mobiltelefonos internetet például térképezésre, kedvenc oldalaink ellenőrzésére, és több fotót meg videót is osztunk meg, mint egy átlagos munkahéten.

Hirdetés

Erre a problémára elég jó megoldást kínál egy helyi prepaid SIM beszerzése, de csak akkor, ha egyedül vagyunk: amint 3-4 ember ácsingózik sorba a netért, máris kiderül, hogy hotspotként üzemeltetni telefonunkat nehézkes és az akkumulátort is meríti. A feladat persze nem lehetetlen, de ha tényleg sokat van szükség elfogadható sebességű mobilnetre, melyet több ember több eszköze között kell megosztani, akkor a legkényelmesebb egy úgynevezett mobil router lesz, amelyik egy SIM kártya behelyezése után WLAN-on keresztül osztja meg a telefonszolgáltató biztosította internetelőfizetést.

Ilyen eszköz bemutatónk alanya is, a Netgear Nighthawk M1 (MR1100), melyet a Computex ideje alatt használhattunk – nem kifejezetten nyaralásról volt szó, de az igénybevétel talán még extrémebb is volt, mint egy sokat fotózó, 3-4 tagú család európai kiruccanása lett volna.

Külső

Egy mobil routernél alapkövetelmény, hogy ne csak a netkapcsolat „típusa” legyen mobil, de maga az eszköz is. Ezt az M1 elég jól teljesíti, lévén 106 x 106 x 21 mm-es, tömege pedig csupán 241 gramm. Ezzel nem sokkal nagyobb egy közepes kapacitású powerbanknél, ráadásul lekerített vonalai miatt egy nagyobb zsebbe, táskarekeszbe is könnyen becsúsztatható.


[+]

A kis router dizájnja és kivitele is rendkívül igényes, látszik, hogy a cég felsőkategóriás Nighthawk portfóliójának tagja. Éppen ezért – és különösen a 115 000 forint körüli árát figyelembe véve – teljesen érthetetlen, hogy miért nem kapunk semmiféle táskát vagy szütyőt mellé, ami egy kicsit védené a karcoktól például a felső kijelzőt és a szépen eloxált keretet, illetve lehetővé tenné a Type-C töltőkábel kényelmes elhelyezését is.


[+]

Külsejét nézve a lapos egységet nem bonyolították túl, felső lapján az említett kijelzőt találjuk, mely nem érintésérzékeny, kizárólag információk átadására (például gyárilag beállított Wi-Fi jelszó) szolgál. A kör alakú, színes, 2,4 hüvelyk átmérőjű képernyő két oldalán egy-egy íves visszajelző csík mutatja az adatforgalmat és az akkumulátor töltöttségét – energiatakarékosságból ezek, illetve az LCD panel is kikapcsol egy idő után.

A hátára fordítva a készüléket előbukkan az elcsúsztatható alsó burkolat, mely mögött az 5040 mAh-s (19,8 Wh-s) akkumulátort, illetve a microSIM és a microSD kártya foglalatát találjuk.


[+]

Kezelőszervek tekintetében nem leszünk elkényeztetve, egyetlen gombot kapunk, mellyel ki- és bekapcsolhatjuk a készüléket, illetve lépkedhetünk a kijelző ablakai között, de ezzel csak az információkat tudjuk végigpörgetni, bárminemű beállítás elvégzéséhez muszáj lesz böngészőn vagy alkalmazáson keresztül belépni a router kezelőfelületére. A fotókon nem igazán látszik, de a képernyőtől jobbra, fent egy visszajelző LED is található, mely a mobilkapcsolat állapotáról tudósít.


[+]

Csatlakozóval – legalábbis a kategóriát nézve – jobban állunk, kapunk egy Type-C és egy Type-A USB portot, melyek közül az előbbi kizárólag töltésre szolgál, az utóbbi viszont jóval többet tud, amire hamarosan vissza is térünk. Ezen felül van itt még egy Ethernet port, mely szintén elég sok mindenre használható, illetve a két szélen található fülek mögött antennacsatlakozók rejtőznek arra az esetre, ha gond lenne a rádiós vétellel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés