Hirdetés

Netgear Nighthawk M1: utazós routerek csúcsa

Több fős utazásoknál jön jól egy SIM kártyát fogadó mobilrouter; egy igazán komoly példányt próbáltunk ki.

Hirdetés

Használat, funkciók

Az olcsó mobil hotspotok általában nem igényelnek hosszadalmas beállítást, főleg azért, mert kevés funkcióval rendelkeznek. A Netgear Nighthawk M1 esetében az utóbbi nincs így, úgyhogy külön dicséretes, hogy az üzembe helyezés ennek ellenére nem több egy percnél: a SIM behelyezése után jelszót kell adnunk a routernek, illetve a 2,4 és 5 GHz-es hálózatoknak, majd az újraindulás után már kezdődhet is a netezés. Az egész folyamatban egyedül az első lépésnél jöhet buktató, az M1 ugyanis microSIM kártyát kér, míg a ma piacon lévő mobiltelefonok nagy része már nanoSIM-et fogad – erre az előfizetés megvásárlásakor figyeljünk oda!


[+]

Már említettük, hogy méregdrága routerről van szó, a magas árat a Netgear a viszonylag modern belsővel is próbálja indokolni. Ez jelenti a Qualcomm MDM9x50 lapkakészlet használatát, mely LTE Cat 16-os, és elméletben akár 1 Gbps letöltési és 150 Mbps feltöltési sebesség elérését is lehetővé teszi. A támogatott sávokkal az LTE-t használó világ tulajdonképpen egész területén működőképes az egység, ahol pedig nincs LTE, ott harmadik generációs hálózatokhoz is csatlakozhatunk. Kétsávos routerről lévén szó 2,4 és 5 GHz-es WLAN hálózatokat hozhatunk létre vele, az utóbbi esetben a 802.11ac szabvány is támogatott.


[+]

A másik érv, ami az ár mellett hivatott szólni, az az, hogy a minden mobil routertől elvárható alapszintű szolgáltatásokon túl ez a készülék rengeteg extra funkciót is kínál. Az első rögtön a komolyabb útválasztóknál megszokott hálózati alapok megléte, azaz beleszólhatunk a DHCP működésébe, vannak különböző, a szülői felügyeletet megkönnyítő szűrők, létrehozhatunk vendéghálózatokat és porttovábbítást is beállíthatunk.

A microSD olvasóba helyezett memóriakártya, illetve a 3.1 Gen1 sebességet kínáló Type-A konnektorhoz csatlakozó háttértár tartalmát is megoszthatjuk a helyi hálózaton, igaz, tesztünk alapján 18-20 MB/sec sebességnél többre ezen a téren nem számíthatunk. A Nighthawk az USB port segítségével egyébként powerbankként is használható, tehát telefonunkat is tölthetjük róla.


[+]

Több érdekes szolgáltatást kínál az Ethernet port is: egyrészt használhatjuk az M1 biztosította WLAN-ok helyett, de meg is fordíthatjuk az adatáramlást például úgy, hogy a szállodai Ethernethez csatlakozunk vele, és ezt osztjuk tovább, de például a szállodai Wi-Fit is továbbküldhetjük, igaz, ilyenkor a kliensek felé az 5 GHz-es sávról le kell mondanunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés