Hirdetés

Netgear Nighthawk – egy igen gyors Wi-Fi router

Netgear R7000 Nighthawk

Lassan másfél éve már annak, hogy piacra kerültek az első, ac-s Wi-Fi szabványt támogató routerek. Annak rendje és módja szerint le is teszteltük az első generáció képviselőit, melyeknél rendszerint az elérhető (vagy éppen nem elérhető) ac-s Wi-Fi adapterek jelentették a korlátozó tényezőt. Ez a helyzet valószínűleg a második generációnál sem változik majd, de ettől függetlenül a maximális sebességet sikerült – ha csak egy kicsivel is – feljebb srófolni.

Hirdetés

Most az AC1900 besorolás jelenti a csúcsot, de az ac-s szabvány szerint továbbra is három adatfolyamon (spatial stream), háromszor 433 Mbps az elvi csúcs, tehát ez a rész nem gyorsult. Az n-es szabványt is három adatfolyam szolgálja ki, aminek viszont a megszokott háromszor 150 Mbps helyett a QAM256 moduláció támogatása révén háromszor 200 Mbps az elvi csúcssebessége. És itt annyira elvi dologról van szó, hogy a gyakorlatban szinte nem is létezik olyan Wi-Fi adapter, ami QAM256-ot tudna.

A routerek sebessége mellett általában méretük is alaposan megnőtt. Különösen igaz ez jelen tesztalanyunkra, a Netgear R7000 Nighthawkra, mely óriási, alapterülete 285x185 mm, súlya 750 gramm. Markáns élekkel határolt, marcona megjelenése és három vaskos antennája révén még nagyobbnak hat, tényleg emlékeztet a lopakodó vadászgépre, amiről nevét kapta. Hagyományos, fekvő elrendezéshez igazították, ferde tetején egy sor LED sorakozik, melyek közül az utolsó kettő gombként is funkcionál, az egyikkel a WPS csatlakozási rendszer, a másikkal a Wi-Fi kapcsolható ki és be. A lapos homlokzat közepéről egy USB 3.0 aljzat mosolyog ránk.

Hátul a szokásos csatlakozókat találtuk. A négy LAN aljzat és a sárga, interneteléréshez való port is gigabites, a második USB csatlakozó viszont „csak” 2.0-s – nem mintha egy nyomtatóhoz több kellene. Ezen felül pici reset nyílást, ki-/bekapcsolót és tápcsatlakozót telepítettek rá, illetve mindenhol hatalmas szellőzőnyílásokat találunk. Kellenek is ezek, hiszen dupla a rádiós egység (két Broadcom BCM4360), ráadásul a három belső, 2,4 GHz-es és a három vaskos, külső, 5 GHz-es antenna külön-külön erősítőt kapott, a router központi processzora pedig 1 GHz-en pörög. A Broadcom BCM4709A, mely a legmodernebb, kétmagos, ARM-alapú router SoC, elvégzi a gigabites switch feladatokat és az USB vezérlőt is magában foglalja.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés