Hirdetés

Netgear Nighthawk – egy igen gyors Wi-Fi router

Hirdetés

Próba

Egy komoly gondja van a Netgearnek – és általában legtöbb konkurensének is –, ha gyors Wi-Fi elérés kerül szóba: egyiknek sincs olyan Wi-Fi adaptere, amivel ki lehetne használni a csúcs routerek maximális sebességét. Az R7000 Nighthawk mellé az A6200 adatpert kaptuk, aminek csak két adatfolyama van, így n-es Wi-Fi hálózatban 300 Mbps, ac-s Wi-Fi hálózatban 866 Mbps elvi csúcssebessége. Jelenleg egyedül az Asus kínál a hazai forgalomban három adatfolyamos adaptereket, de az egyik termékvonal PCI Express kártya formátumú, a másik pedig egy kisebb router méretével felérő antennamodult kapott, így egyik sem valami mobil.

Méréseinket egy nagyjából 140 négyzetméter alapterületű, kétszintes családi házban és annak környezetében végeztük, az alábbi ábrán látható az eszközök elhelyezése. A router a 0 pontba került az emeleten, a méréseket az 1-6 pontban végeztük. Az első négy mérés az emeleten készült, az utolsó kettővel kimentünk az udvarra. Hálózatunk legrázósabb pontja az 5-ös, itt ugyanis a födém és több fal áll a router és az adapter közé.

Az átvitel egyik végén egy Dell Latitude E7440 notebook volt a Netgear A6200 adapterrel, a másikon Ethernetre csatlakoztatott, AMD Piledriver platformos asztali gép, mindkettőn 64 bites Windows 8.1 futott. Táblázatainkban olyan átviteli sebességek szerepelnek, melyeket a kapcsolatot felépítő eszközök rövid ideig (10-15 másodperc) stabilan tartani tudtak. Mérés közben két konkurens 2,4 GHz-es és egy 5 GHz-es hálózat működött a környezetünkben. Fontos kiemelni, hogy a Wi-Fi mérések nagyban függnek a környezettől, előfordulhat, hogy a nálunk kiválóan szereplő eszközök más elrendezésben, más helyzetben vagy akár más időjárási viszonyok mellett ugyanebben a környezetben is eltérően viselkednek, ezért a kapott eredmények csak tájékoztató jellegűek.

Wi-Fi - LAN adatátvitel Netgear R7000
Netgear R6200
ac-s Wi-Fi – 5 GHz
1. 36 000 kB/s
2. 36 000 kB/s
3. 33 000 kB/s
4. 25 000 kB/s
5. 5500 kB/s
6. 11 000 kB/s

Méréseink során egyértelműen az A6200 Wi-Fi adapter jelentette a szűk keresztmetszetet, bár nehéz megmondani, hogy a rendszerint kicsivel 30 MB/s fölött teljesítő USB 2.0 vagy a 866 Mbps-os, ac-s Wi-Fi korlátaiba ütköztünk, de talán mindegy is. A közvetlen rálátással és még egy falon keresztül is 30 MB/s fölötti, kimondottan stabil vezeték nélküli átvitel nagyon komoly. Legalább ekkora fegyvertény, hogy a távoli pontokban tízszer akkora sebességet kaptunk, mint az n-es rendszereknél szokás, a legtávolabbi, 6-os pontban pedig nagyjából olyan gyors volt az R7000 ac-s Wi-Fi mellett, mint közvetlen közelről, szabad rálátással n-es Wi-Fi esetében.

Az R7000 többi része is nagyon szépen teljesített. Az internetkapcsolatot kezelő WAN porton közel gigabites sebességet mértünk, vagyis a router a legkomolyabb netes előfizetéseket is lazán kezeli majd. Végre-valahára USB-n is villantott egy router. Az új, ARM SoC-nak köszönhetően USB 3.0-n 50 MB/s-ot meghaladó olvasási és 30 MB/s-ot meghaladó írási tempót mértünk, ami kisebb NAS-oknak is becsületére válna.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés