Hirdetés

Multimédiás presztízsmodell

Hirdetés

Hőmérséklet, zaj, akkumulátor

Egyáltalán nem volt meglepő, hogy a hatalmas testben, a dupla hűtés alatt, nyugalmi állapotban meglehetősen hűs maradt a processzor, és a zajszint sem volt számottevő. Valamivel 20 dB alatti értéket mértünk, miközben 22 fokos szobahőmérséklet mellett a notebook felső részének egyetlen pontja sem melegedett 30 fok fölé. Az alul, a processzor környékén mérhető 35-ös érték is rendben volt.

Meghajtva a Core 2 Duót, eredetileg 40 fokos maghőmérséklete azonnal 54-re ugrott fel, de más nem történt. Két perccel később már 75 foknál tartott, amikor bekapcsolt a hűtés második fokozata. Először csak pár másodpercre emelkedett a hangszint 22 dB-re, majd 1 percen belül állandósult ez a szint. Tíz perccel a kezdés után 80 foknál tartottak a processzormagok, ekkor további két decibellel kezdett feljebb hintázni a hűtés hangja. Zajszintje még ekkor sem volt zavaró, váltogatása viszont igen. Sokkal jobban örültünk volna, ha állandóan tartja a 24 decibelt. Az elkövetkező 20 percben már nem sok minden változott, csak a hűtés hintázása lassult. Dicséretes, hogy az alacsony zajszint mellett csak a gép jobb felső sarka melegedett lényegesen. Itt a numerikus pad van, szóval érinteni sem fogjuk sokat. Alul a 41 fokos csúcs sem annyira vészes, mert egy ilyen nagy gépet kevesen vesznek ölbe. Pár percen belül nem a forróság, hanem a 4,4 kilós tömeg lesz zavaró.

Játék közben már sokkal kellemetlenebb hangzásban volt részünk. A processzorhűtővel átellenes oldalon szinte azonnal megszólalt a GPU hűtője, mégpedig fix, elég erős, 32 dB-es hangon. Emellett jól hallható maradt a CPU-s egység hullámzó, huhogó hangja. Jó fél órányi játék után a VGA-s rész alig 30 fok fölötti felületi hőmérsékletéből arra következtettünk, hogy kisebb hangerővel is elfogadható szinten – 40 fok környékén – lehetett volna tartani. Minden bizonnyal a GPU közelében van a médiaprocesszor, ugyanis használatakor pár percen belül megszólalt a VGA hűtője. Sajnos ekkor is 32 dB-en.

Okos húzás volt a Toshibától, hogy a multimédiás gépbe nem tettek túl erős, túl sokat fogyasztó grafikus magot. Így a gép nyugalmi állapotban nem evett többet 50 wattnál, minimális terheléssel pedig a 76 Wh-s akku kitartott 4 óráig. Persze amint csinálni kellett valamit, máris drasztikusan csökkent az üzemidő. GPU-s filmnézéssel két órát, játékkal kevesebb mint egyet tartott ki.

Jó pont, hogy a kategóriájában közepesnek mondható telepet durván két óra alatt teljesen fel lehet tölteni. Ennek a folyamatnak a jellegéből adódóan az energia durván háromnegyede már a töltési idő első felében rendelkezésre áll. Tartozunk még a multimédiás Qosmio maximális fogyasztásával. Ez akkutöltés nélkül, játék közben is picivel 100 watt alatt maradt, tehát a nyugalmi állapothoz képest megduplázódott. A gesztusvezérlés, vagyis a médiaprocesszor működése durván 10 wattos extrafogyasztást okozott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés