Hirdetés

Multimédiás presztízsmodell

Értékelés

A Toshiba Qosmio G50 sok tekintetben igazi presztízsmodell. Ha egy kiállításon bemutatják, akkor biztosan elismerő megjegyzéseket kap, tényleg tetszetős, látványos, és nem utolsósorban hatalmas darab. Igényesen össze van szerelve – bízunk benne, hogy a kijelzőnyekergés csak egyedi eset volt –, bár műanyagjait itt-ott érdemes lenne nemesebb fémre cserélni, merevlemezeinek elhelyezése pedig több figyelmet érdemelne.

Hirdetés

Használat közben kellemes jószágnak bizonyult, multimédiás komponensei kiválóak. Ilyen nagyszerű notebookos monitorral még nem találkoztunk, és a harman/kardon hangszórókészlet is szuper. Az egymástól majdnem fél méterre lévő hangszórócskák tényleg tudtak hozni némi térhatást, a mélynyomó pedig kis méretéhez képest egészen jól tette a dolgát. Rendben volt a billentyűzet, kár, hogy olyan pici tapipadot tettek alá. Nem volt gondunk a melegedéssel, a G50 hűtésének hangolásán viszont lehetne még javítani. Sokkal jobb lenne, ha a CPU hűtése nem huhogna, és biztosak vagyunk benne, hogy a GPU csendesebb, lassabb ventilátor alatt sem sülne meg.

Ahogyan illik egy csúcsgéphez, speciális extrája is van a multimédiás Qosmiónak. A Cell architektúrás médiaprocesszor érdekes lehetőségeket rejt, melyek kihasználása viszont egyelőre még gyerekcipőben jár. Ha felfejlesztik, akkor a gesztusalapú vezérlés és a GPU-knál is jobb videokódolási, felméretezési képesség egy-egy olyan tulajdonság lehet, ami a konkurensektől a Toshibához vonzza a vásárlókat.

Rápillantva a nálunk járt Qosmio G50 adatlapjára, két újabb, presztízsgépekre jellemző tulajdonság látszik, az ésszerűtlenség és a magas ár. Fölöslegesen erős a processzora, 4 GB memóriáját nem használja ki a 32 bites operációs rendszer, nincs SSD legalább az opciós listán. És a legfontosabb hiányzó egy multimédiás csúcsmodellből a Blu-ray meghajtó. Szerintünk enélkül óriási botorság egy ilyen gépet bemutatni, attól függetlenül, mi történt a vállalat múltjában. Szóval a Toshiba Qosmio G50 jó kis multimédiás presztízsmodell, de némi odafigyeléssel sokkal jobb lehetne. Nagy kár, hogy nincs a hazai piacon 2 GHz körüli processzorral, egyetlen merevlemezzel, kisebb GPU-val felszerelt, médiaprocesszor nélküli modell. Annak ár/érték mutatója már egészen jó lehetne.

További képek a Toshiba Qosmio G50-ről a galériában.

rudi

A Toshiba Qosmio G50-et a Toshiba hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés