Hirdetés

Multimédiás presztízsmodell

Hirdetés

Megjelenítés, bevitel

Első bekapcsoláskor látszott, hogy a Qosmio G50 egyik aduja a hatalmas, Full HD, vagyis 1920x1080 képpontos kijelző lesz. Ismerkedés közben sokáig azt hittük, hogy végre nem TN+film panellel van dolgunk. Azokból a szögekből, ahonnan hétköznapi felhasználásnál az óriási felületre pillanthatunk, szinte alig vesztett színei helyességéből. Ehhez meredek szögben oldalról vagy felülről kellett próbálkozni. Alulról – a színek átfordulásával – viszont hamar elárulta magát a tényleg csak TN+film technológia.

Megvizsgáltuk a kijelző színhelyességét is. A kalibrációt a GretagMacbeth Eye-One Display 2 kalibrátorral (koloriméterrel) és a LaCie Blue Eye Pro, illetve az Eye-One Match szoftverrel végeztük. A programok azt mérik, hogy a képernyőn bemért színek mennyire térnek el a referenciától. Ezt az eltérést a deltaE értékkel határozhatjuk meg. A kisebb deltaE érték kisebb különbséget jelent a szín referenciához való hasonlóságában. A szabály általánosan az, hogy ha a deltaE nagyobb háromnál, akkor a megjelenített szín erősen eltér az elvárttól, tehát szemmel láthatóan különbözik tőle. Az ennél kisebb különbséget már nem látjuk. DeltaE<1 esetén a színhűség szinte tökéletes.

Normál állapotában a G50 kijelzőjének színi hangolása is messze volt az optimálistól. Kalibrálással viszont nagyszerűen közel jutottunk az ideálishoz. Eddig még nem járt nálunk olyan notebook, melyet átlagosan 1 deltaE értéknél pontosabban tudtunk kalibrálni.

Egyenletesség tekintetében is jól vizsgázott a panel. Szabad szemmel nem találtunk benne kivetnivalót, alsó fénycsövének bevilágítása minimális volt. Műszerrel mérve azt tapasztaltuk, hogy a bal oldal a kívántnál valamivel sötétebb. Eltekintve a ma már sajnos általánossá vált tükrös felülettől, egyetlen hibáját fedeztük fel a G50 monitorának. Maximális fényereje csak 98 cd/m², ami a kiválóan sötét, 0,1 cd/m²-s feketével közel 1000:1 kontrasztarányt ad ugyan, de erős fényben szinte használhatatlan.

Aki találkozott már az aktuális Toshiba Satellite notebookokkal, annak nem lesz újdonság a Qosmio G50 billentyűzete, mert ugyanazt a fényes klaviatúrát kapta. Kétségtelen, hogy újonnan jobban mutat, mint egy matt változat, de rövid használat után tele lesz ujjlenyomatokkal. Működésében sokkal jobbnak tartjuk konkurensei többségénél. Gombjai hosszabb úton, finoman járnak, nyomáspontjuk jól érezhető. Igazán erősen rá kellett támaszkodni ahhoz, hogy némi behajlásra bírjuk.

A fő rész kiosztásával sem volt gondunk. Ugyan tesztképünk billentyűin nemzetközi festés virított, megvolt rajta minden magyar ékezetesnek való gomb. Bár a többinél laposabbak, a kurzormozgatók tisztességesen elkülönültek, jól használhatók. A G50-éhez hasonló, teljes numerikus pados billentyűzeteken általában jól elszúrják az Insert/Delete, Home/End, PageUp/PageDown párosok elhelyezését. Igaz, a Toshiba szépen egy csoportban hagyta, de a mi ízlésünknek túl távolra tette őket a fő résztől. Ellenben a „jó hasznos” PrintScreen, Pause és ScrollLock kézre áll. Miért ne lehetne inkább a fránya numerikus pad helyére betenni korrekt kurzormozgatókat és föléjük egy hagyományos hatost?

Tetszetősre, bár szerintünk nem túl szerencsésre sikeredett a G50 tapipadja. Felülete, pereme, a monitorét követő oldalaránya kiváló, de nagyon picike. Pedig közte és mereven járó, krómozott gombjai között bőven lenne még hely.

Három klasszikus toshibás részletet találtunk még a multimédiás Qosmión. Az első a fő gombsor fölött húzódó, érintésérzékeny kezelőfelület. Egyik gombjával aktiválható a jellegzetes világítás, ami az érintőgombokat és a tapipad fölötti fehér sávot kapcsolja be. Most kaptunk pici kék LED-eket a hangszórók mellé, és a Toshibánál hagyományos tekerős hangerőszabályzóra is. Ezt most nem a gép oldalára, hanem a csuklótámasz bal szélére tették.

Őszintén szólva láttunk már sokkal szebb multimédiás távirányítót is annál, mint amit a Qosmio G50-hez adtak. A Windows Media Centerrel kompatibilis, fényes fekete felületű karmesteri pálca fő baja szerintünk, hogy szögletes formájával egyáltalán nem illik a géphez. Feladatát egyébként jól ellátja, de erre képes a Toshiba ExpressCard aljzatba rejthető korábbi modellje is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés