Tegyünk az egészségünkért: Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop teszt

A redmondi óriás ergonomikus szettje se nem tökéletes, se nem mai csirke, de erényei mit sem koptak az évek alatt.

Sculpt Ergonomic Keyboard

Sokan úgy tekintenek a perifériákra, köztük a billentyűzetre is, hogy azok fogyóeszközök, és éppen ezért a lehető legolcsóbb megoldást keresik a piacon, néha még akkor is, ha a billentyűk állandó püfölése szerves részét képezi megélhetésüknek. Ugyanakkor az utóbbi években reneszánszukat élik a mechanikus klaviatúrák, és egyre jobban elterjednek a felhasználók körében, hiszen a belépőszinten jelentős árcsökkenést tapasztalhattunk, aminek egyenes következménye, hogy már 12-15 000 forint körül is találni valamilyen egyszerűbb modellt.

A mechanikus kapcsolók nem csak használati komfortot nyújtanak, de a számos típus eltérő karakterisztikája (hangos, néma, taktilis, határozott aktuációs pontja van vagy lineáris úton jár stb.) sokak számára kínál szinte megváltást a gumidómos korszak után; kis túlzással talán, de mindenki megtalálhatja a neki kedvező változatot. Egyre nagyobb a választék, és egyre többen kezdenek odafigyelni arra, hogy milyen billentyűzetet válasszanak, ami igazán örömteli, de ez még jelenti azt, hogy test- és kéztartásunkra is gondoltunk; bár megtettük az első lépést előre, de a hosszú évek alatt ízületeink láthatják kárát a temérdek gépelésnek, ha az ergonómiával nem foglalkozunk – sajnos mi magunk is ebbe a kategóriába tartozunk.


[+]

Persze a makacs ínhüvelygyulladás rémuralma előtt is érezhetjük a gép előtt töltött, fárasztó nap eredményét elgémberedett tagjainkban, hasogató csuklónkban és vállunkban. Erre a problémára ígér gyógyírt a Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop beviteli eszköz szettje, ami ugyan már nem számít újoncnak a piacon, hiszen 2013-ban jelent meg, ám mivel még mindig könnyedén hozzáférhető, és a téma mit sem vesztett aktualitásából, így nem látjuk okát, hogy miért is ne nézhetnénk meg egy kicsit közelebbről.


[+]

Egy vezeték nélküli billentyűzetet, egy különálló numerikus padot és egy egeret találunk az ízléses, valamiért az Apple termékek dobozaira hajazó kartonban, ami azt a benyomást kelti, hogy minőségi, finom ketyerével van dolgunk. Az áramvonalas, chiclet dizájnú, "megtört/szigetes" tasztatúra 89 ollós gombot visel magán (a tesztelt modell magyar kiosztással) szétválasztva két klaszterre, de ez valójában csak 88 gomb, mert a szóközt kettéosztották.

Üröm az örömben, hogy sajnos nem mechanikus kapcsolók tanyáznak a lapos, alacsony profilú kupakok alatt, és állapotjelző LED-ek sincsenek, ami némi hiányérzetet kelt bennünk. A gyártó amúgy manta raynek nevezte el az eszközt, és a szélekről induló, középen dombocskává érő lágy ívet megpillantva mi is látjuk a tengeri rájákra emlékeztető vonalvezetést. Ez az ív és két részre osztás kezünket természetesebb pozitúrába kényszeríti, ugyanis az ideális eset az, ha alkarunk 90 fokos szöget zár be felkarunkkal és csuklónk nem törik meg, hanem alkarunk folytatásában, egyenesen tudjuk tartani gépelés közben.

[+]

Kényelmünket szolgálja még a párnázott csuklótámasz, valamint maga tény, hogy a numerikus padot fizikailag leválasztották. Ez egyrészről lehetővé teszi, hogy ne terpesszünk annyira karjainkkal, mikor az egeret is használjuk, másrészről helyet szabadít fel, mert szimplán csak arrébb rakjuk, ha éppen nincs rá szükségünk. Jópofa, hogy van rajta egy windowsos kalkulátort indító gomb, s mivel a külön clear is megvan, ténylegesen számológépként viselkedhet a kicsike, csak a műveletek eredménye nem egy saját kijelzőn, hanem monitorunkon jelenik majd meg.

[+]

Visszakanyarodva a klaviatúrához: az Fn implementációja elég szokatlan, mert egy kétállású csúszókapcsoló képében van jelen, továbbá az F1-F12 gombok is másféle (nem kifejezetten billentyűzetekre jellemző) kapcsolókat kaptak; akik sokak használják ezeket a billentyűket, nem biztos, hogy díjazni fogják ezt a fajta változatosságot. A soron maradva természetesen a másodlagos funkciókról sem kell lemondanunk: vannak itt médiavezérlők, kezdőlapra ugrás a böngészőben, alkalmazásváltó, keresés, vezérlőpult elérése, asztalok közötti váltás, külön gomb a számológépnek (igen, ezen is van egy), ami csak kell. Itt kerül a képbe az esetleges átprogramozás a driverben, merthogy kivitelezhető a dolog. Zárójelben jegyezzük meg, hogy a begépelt karaktereken 128 bites AES titkosítást hajt végre a hardver.

[+]

A billentyűzet magasságának állítására nincs módunk a szokványos értelemben, tudniillik kihajtható talpacskák nem kerültek rá, csak öt darab gumitappancs van az elcsúszkálást megakadályozandó. Helyette inverz döntésre nyílik lehetőség a grátiszban kapott, mágnesesen rögzülő támasszal, ami különösen akkor jöhet jól, ha mondjuk az asztallap alól kihúzható fiókon tartjuk az apparátust. A vezeték nélküli kapcsolat 2,4 GHz-en valósul meg egy méretesebb vevőegység segítségével, amit az egér bendőjében kialakított tárolóhelyről varázsolhatunk elő.

Ami érdekes (inkább kicsit érthetetlen), hogy míg a billentyűzet két mikroceruza (AAA) elemből nyeri az energiát (melyek az alsó részen figyelő, mágnessel záródó takarólap alatt kaptak helyet), addig az egeret két (AA) ceruzaelem hajtja, a numerikus pad pedig egy lítiumos gombelemből "merít ihletet". Felmerül bennünk a kérdés, hogy miért kellett háromféle energiaforrást alkalmazni, de legalább az első lemerülésig be vagyunk biztosítva, hiszen a szóban forgó (Duracell OEM) elemek a csomag részei.

[+]

Specifikációk
Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop szett*
Billentyűzet mérete (h x sz) 392 x 228 mm
Numerikus pad mérete 132 x 92,8 mm
Dizájn alacsony profilos chiclet
Gombok száma billentyűzeten: 89
numerikus padon: 20
Kapcsolók ollós
Wireless igen, 2,4 GHz RF
USB frissítési ráta 125 Hz
Extrák szigetes elrendezés, inverz dönthetőség egy mágnesesen rögzíthető támasz segítségével, 128 bites AES titkosítás
Tömeg billentyűzet: 830 gramm
numerikus pad: 104 gramm
Szotfver Microsoft Mouse and Keyboard Center
Gyártó honlapja www.microsoft.com/hu-hu/
Termék honlapja Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop
Garancia 3 év
A szett ára kb. 33 000 forint
*A Microsoft Sculpt Ergonomic Mouse paramétereit a következő oldalon részletezzük

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés